Paarden smullen met Burgemeester van ‘bokbier’

Gisteren bracht ik een bezoek aan de Nationale Bokbierdag in Zutphen. Tijdens de opening met de Zutphense Burgemeester mochten de paarden de ingrediënten keuren en de Burgemeester het Bokbier. Bij het aanslaan van het eerste vat kon niet alleen de Burgemeester maar ook het omringende publiek genieten van de geur van het bockbier. 

 

Dit is namelijk wat er plaatsvond. Gelukkig kon de Mitra ondernemer nog voldoende van het bockbier sparen om de glazen vol te schenken.

 

 

 

 

 

 

 

Mitra vestigde met de opening van de bokbierdag niet alleen aandacht op de paarden maar ook op de samenstelling van bockbier. 41% van de bierliefhebbers blijkt namelijk maar op de hoogte te zijn van de basissamenstelling van bokbier. Zo blijkt uit een peiling van Mitra onder bokbierdrinkers.

Marco Philipsen, Category Manager Mitra: “Wij organiseren met 270 drankenspeciaalzaken de meeste proeverijen van Nederland. Aan bier wordt binnen onze winkels met minimaal 300 verschillende merken veel aandacht besteed. Jaar op jaar spelen de paarden tijdens dit bierspektakel een belangrijke rol. Daarom trakteert Mitra ook hen op een proeverij.”

Bokbier voorkeur
Tradities over hoe bokbier gebrouwen moet worden zijn de laatste jaren losgelaten, daardoor ontstaan steeds meer smaakvariaties en bokbierkeuzes, een wens van de bierdrinker. Maar liefst 49% zoekt in een bokbier een combinatie van smaken, 15% wil een zoet bockbier, 8% een kruidige variant, 13% een bittere en nog eens 13% is vooral op zoek naar een gebrand, koffie-achtig bokbier. Het meest gedronken speciaalbier van Nederland wordt in 29% van de gevallen het liefst gedronken tijdens een regenachtige dag, 12% geeft de voorkeur aan een koele najaarsavond en 56% maakt het niet uit en kiest zelf een moment.

Verkrijgbaarheid bockbier niet het hele jaar
In buurland Duitsland waar de oorsprong van het bokbier ligt, zo weet ook 70% van de bierliefhebbers, is dit najaarsbier het hele jaar door verkrijgbaar. 21% van de bierdrinkers vindt dat het herfstbier ook in Nederland het hele jaar door te koop moet zijn. 20% twijfelt erover en 58% wil dat het een seizoensbier blijft. Bierdrinkers die ieder jaar weer de bokbieren aanschaffen drinken verder ook graag pils (65%), dubbel (52%), tripel en witbier/weizen (48%) en blond bier (41%). Opmerkelijk is ook de hoog aangegeven voorkeur voor stoutbier, namelijk 23%.

Mijn indruk
Ik heb een aantal bockbieren geproefd! Het is weer heerlijk dit najaarsbier. Toch proef ik ook dit jaar dat het bockbier van verschillende merken is bijgeschaafd en toch weer anders is van smaak. Uiteraard kan dit ook onbedoeld gebeurd zijn. Geniet van de herfst!

Lees ook:9 oktober 2011: Nationale bokbierdag Zutphen
Lees ook:Bokbier voor zuiden en oosten 60% duurder!
Lees ook:De bok gaat weer los….
Lees ook:Wat is nu het beste bockbier van Nederland?
Lees ook:Winnaar wedstrijd Groninger Tripel verkrijgbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.