Winnaars lekkerste bockbieren bekend

Gisteren vond de wedstrijd Lekkerste Bockbier van Nederland plaats dit jaar bij Brouwerij ‘t IJ. De sfeer zat er weer goed in en alle records werden gebroken. Zo deden er dit jaar 49 Nederlandse bockbieren mee en jureerden maar liefst 139 bierliefhebbers alle bieren. Het leuke van deze wedstrijd is dat ‘t hier gaat om wat de consument het lekkerste vindt. Uiteraard een belangrijke graadmeter voor de bockbier verkoop. De bieren worden dus verder niet technisch ontleed. Uit de reacties blijkt toch dat biergenieters prima in staat zijn om te beoordelen of een bier technisch goed of minder goed in elkaar zit. Ze kunnen het niet benoemen maar geven een oordeel ’lekker’ of ’niet lekker’ in de vorm van een cijfer. Dit jaar een keer heel veel nieuwe finalisten in de top zes! Leuk voor de wedstrijd maar ook voor de brouwerijen! Zoals aangekondigd heb ik een mooie reportage gemaakt met interviews met de winnaars! Het werden prachtige emotionele beelden, de video is verderop te zien. Nu de winnaars!

Standaard bock
1. Brouwerij Rodenburg, IJsselbock
2. La Trappe Bockbier
3. Gulzige Gans, Bockige Bock
4. Amstel Bock
5. Texels Bock
6. Burg Herfstbock

Zware (alcoholisch) bocken
1. Emelisse Imperial Dubbelbock
2. Brouwerij Rodenburg, Bronckhorster Dubbelbock
3. Brouwerij Lindeboom, Gouverneur Dubbelbock
4. Zeeburg Dubbelbok
5. Jopen Johannieter
6. SNAB IJsbok

Lees ook:Wie wint de titel Beste bockbier van Nederland?
Lees ook:Lekkerste bockbieren van 2011: Texels bockbier en Jopen Johannieter
Lees ook:19-10-’13: Lekkerste Bockbier van Nederland 2013
Lees ook:Beste Bockbieren van Nederland bekend!
Lees ook:Lekkerste bockbieren 2012: Texels Bockbier en SNAB Ezelenbok

7 reacties op “Winnaars lekkerste bockbieren bekend

 1. joeri

  Beetje vreemd dat amstel boven texel staat. Had allebei gedronken, maar vond amstel iets te bitter. Een herfbok moet ook een beetje zoet in zitten Dit moet zorgen voor een lekkere warmte tijdens de gure dagen. Texels bok had alles wat een bokbier nodig heeft, zoet, bitter en moutig uitstekend in balans. Dit geld ook voor La trappe bockbier
  Eigenlijk zou er ook een lijst moeten komen van beste bockbieren uit Duitsland/ Belgie en overige landen. De Weizen Eisbocken zijn echte aanraders.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Beste Joeri, ook dit is natuurlijk een kwestie van smaak ;) . Uit het videoverslag blijkt ook dat een proever juist het hoppige in het bockbier lekker vindt. De consument heeft blind bepaald (139 proevers)… Met een keuring aan meerdere tafels per bier. Feit blijft dat Texelse natuurlijk ook niet voor niets bij de top zes hoort zoals je zelf aangeeft.

     /   Beantwoorden  / 
 2. joeri

  Als er van die 139 mensen meer zoet houden dan bitter, dan krijg je een heel ander uitslag. Er zou ook een lijstje moeten komen voor de beste verkopende bockbieren. Dan krijg je een heel ander top 5 samengesteld. Je moet bier niet beoordelen via lijstjes, maar een subjectief oordeel te geven via de kenmerken van het bier zelf. Dit is trouwens ook het verschil tussen de biertastings van BPM en Biermagazine. Bij BPM wordt het algemeen gebracht waardoor je een goed overzicht krijgt van de smaakkenmerken. Bij biermagazine worden de beoordelingen te veel afgehangen van de smaakkenmerken van de Proevers.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Voor 90% zijn het ieder jaar dezelfde proevers. En Texels Bockbier heeft al jaren de winst gepakt. Vergeet niet dat dit al heel veel jaren georganiseerd wordt. En 139 bierdrinkende consumenten is een goede graadmeter van hoe de consument zou proeven. Misschien een keer meedoen volgend jaar? Kan je het zelf ervaren. Het Genootschap van de Bockenrijders had trouwens ook een blinde bockbiertest gedaan waarbij Amstel en La Trappe als favorieten uit de bus kwamen. Overigens scoort Amstel al jaren zeer goed bij de Nederlandse consument.

     /   Beantwoorden  / 
   1. joeri

    Het zou wel leuk zijn zo’n tasting, maar ze zijn te vaak te ver weg voor mij. Het zou een keer leuk zijn om zo’n tasting bij Lindeboom te organiseren. Ideale plek ervoor en handig voor mij. Misschien leuk om blonde bieren te proeven. doordat ik geen auto heb zijn veel dingen lastig voor mij. Open vervoer is ook niet alles.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

   En verder zijn die lijstjes toch heel handig Joeri! De meeste consumenten gaan niet op bockbier ontdekkingstocht en daar zijn dit soort lijstjes nou juist heel handig voor….

     /   Beantwoorden  / 
 3. Ton van oorschot

  Fiona, het was weer top. Voor de Texel liefhebbers een teleurstelling ja. Hij was gewoon minder dit jaar. En Joeri, het blijft een objectieve blindproeverij, dus geen lijstjes vooraf. Smaken verschillen. Ik denk dat de aanwezige proevers (zowel mannen als vrouwen) een goede afspiegeling zijn van biergenietend Nederland. Wat betreft La Trappe: het is juist heel knap, maar ook veelzeggend dat een bier van een commerciële brouwerij weer zo hoog scoort. Leuk trouwens dat je me interviewde Fiona. Ik had gelijk: we zaten in de finale idd aan de zware bokken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.