Beste Bockbieren van Nederland bekend!

Vanmiddag werden tijdens het PINT Bockbierfestival voor de categorieën: Buitenlandse Bock, Speciaal Bock, Dubbelbock en Bock de beste bockbieren bekendgemaakt. Hierbij analyseren bierexperts de bockbieren op hun technische kwaliteit. Het draait dus niet zoals bij de wedstrijd Lekkerste Bockbier om wat de consument het lekkerste bockbier vindt. Net als bij de andere bockbiercompetitie was ook de uitslag bij de Beste bockbier van Nederland zeer verrassend. Tientallen juryleden keuren met speciale keuringsglazen, gedetailleerde keuringsformulieren en in een rookvrije/geluidsarme ruimte de aanwezige binnenlandse en buitenlandse bockbieren. 

Minimumeisen
De volgende minimumeisen voor toekenning van de prijzen waren van toepassing:
- 1e prijs: een bockbier dat duidelijk aan alle typerichtlijnen voldeed met de juiste smaakbalans, geur en uiterlijk kenmerken.
- 2e prijs: een bockbier met kleine richtlijnafwijkingen maar dat toch dicht bij het type bleef met uitstekende smaak, geur en uiterlijke kenmerken.
- 3e prijs: een bockbier met kleine richtlijnafwijkingen en/of kleine afwijkingen in smaak, geur of uiterlijk kenmerken.

Winnaars

Beste Buitenlandse Bock
1. Weihenstephaner Vitus
2. Eichhofener Eichator
3. Schneider Aventius

Beste Speciaal Bock
1. Leidsch Pumpkin Raisin
2. Witte Leeuw Oktober 23
3. Mommeriete Rookbock

Beste Dubbelbock
1. Christoffel
2. Klein Duimpje
3. Jopen Johannieter

Beste Bock
1. Nederlands Openluchtmuseum
2. Texels Bock
3. Bekeerde Suster

De pers is bij elkaar gekomen en heeft van alle winnaars een perswinnaar benoemd. Deze prijs gaat in 2013 naar de Christoffel Bok! 

Lees ook:Verrassende Beste Bockbieren van 2012!
Lees ook:En de Beste bockbieren van Nederland zijn…
Lees ook:Lekkerste bockbieren van 2011: Texels bockbier en Jopen Johannieter
Lees ook:Wie wint de titel Beste bockbier van Nederland?
Lees ook:Winnaars lekkerste bockbieren bekend

13 reacties op “Beste Bockbieren van Nederland bekend!

 1. Eijkb

  Etiketbieren doen het goed ;-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ab vd meeren

   wat bedoel je met etiketbieren??
   op welk bier zit toch een etiket!
   wel handig als je informatie wilt hebben over het bier

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rick Kempen

    Met etiketbieren worden twee verschillende dingen bedoeld. De meest gebruikte is voor bieren die een origineel zijn, maar onder een ander etiket ook worden verkocht. Vergelijk Deugniet met Triple Moins: hetzelfde bier, maar een ander etiket.
    Ook kan het wijzen op het feit dat iemand een bier elders laat brouwen. Er is, bijvoorbeeld, helemaal geen brouwerij Corsendonck. De bieren worden elders gecontracteerd.
    Ik snap EijkB hier ook niet helemaal, want voor zover ik weet wordt alleen Christoffel Bock niet in een ‘eigen’ brouwerij gebrouwen maar elders. Ik geloof zeker niet dat het een etiketbier is zoals in het andere voorbeeld. Misschien vergis ik me en worden niet allen bovengenoemde bieren in een eigen brouwerij gebrouwen – wie o wie helpt hiermee?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

   Ik ben inderdaad benieuwd wat Bas verstaat onder een etiket-bier. Naast Christoffel worden ook Witte Leeuw en het flesbier van Jopen (nog) niet in eigen brouwerij gebrouwen. Echter dit heeft niets met etiketbier te maken. Ik weet zeker dat deze drie bieren namelijk een eigen unieke receptuur hebben en de rest al helemaal aangezien het uit de eigen ketels komt….

     /   Beantwoorden  / 
 2. joeri

  De aventius bock is dat de dubbelbock (8,5 procent) of is dat de weizen eisbock van 12 procent?

  Ben erg blij dat de texels hoog is geëindigd hier. Vindt het veel beter dan Amstel. Ben benieuwd naar Jopen dubbelbock. Heb het thuis staan, maar nog niet opgedronken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Aventinus is de Dubbelbock. De Aventinus Eisbock is inderdaad een ander bier.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Ton van Oorschot

  Joeri, heb je aandelen op de Texelse? Amstel is al jaren een van de betere en lekkerste bockbieren. Smaken verschillen dus, maar dat is hier al heel vaak gezegd.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Laten we zeggen dat zowel Amstel als Texelse al vele jaren, in veel verschillende bockbierverkiezingen en keuringen, hoge ogen hebben gegooid! Buiten dat zijn het beide bockbieren die door grote hoeveelheden consumenten worden genoten en gewaardeerd!

     /   Beantwoorden  / 
  2. joeri

   Ik heb helaas geen aandelen van Texels. Was het maar waar. Maar ik hou voornamelijk van bockbieren waar ook een zoetje in zit en niet alleen maar bitter En met zoetje bedoel ik niet zo’n zoetje zoals Grolsch of Bavaria Hoogbock(trouwens ook wel eens lekker om te drinken op een gure dag) Ik hou van bockbieren waar een goede balans zit tussen bitter, zoet en moutig en Texels en La Trappe vallen hieronder. En Amstel valt hier minder onder.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Fred Schiphorst

  Misschien goed om nog even te noemen: De keuring gata niet over of een bier lekker is of niet, maar over de vraag of het bier past in de afspraken over de stijl en of het vrij is van brouwfouten. Amstel en Texelse scoren daar al jaren goed in, evenals in de verkiezing van het lekkersie bockbier waar het wel over smaak gaat overigens. De ene keer staat de een wat hoger, dan weer de ander. Maar je ziet daarnaast dat bij beide verkiezingen de concurrentie steeds groter wordt. Ik vraag me dan ook af of niet alle winnaars (en misschien wel meer) gewoon voldoen aan de minimum eisen voor de eerste prijs. Op grond van mijn eigen kwaliteitscontroles durf ik wel de stelling aan dat er steeds meer goed bier komt in ons land.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Fiona de Lange

  Beste Fred, bedankt dat je het nogmaals bevestigt maar het staat direct in de eerste alinea ;) : ‘Hierbij analyseren bierexperts de bockbieren op hun technische kwaliteit. Het draait dus niet zoals bij de wedstrijd Lekkerste Bockbier om wat de consument het lekkerste bockbier vindt.’

    /   Beantwoorden  / 
 6. Fred Schiphorst

  Maar uit de reacties bleek dat dit niet bij iedereen over was gekomen, dus daarom noemde ik het “nog even”. Blijkbaar moet je zaken soms een aantal keren herhalen…

    /   Beantwoorden  / 
 7. tinus

  ja hallo lekkere bokbier drink in Rotterdam fijne dag
  groetje Tinus 2016

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.