Categorie: "IPA"

Hop met de Gijt, de lente komt eraan


Het lijkt wel of ik langzaam aan het ontwaken en ontdooien ben. Een paar zonnige dagen op rij en ineens moet de fiets tour-klaar gemaakt worden.  Naar buiten wil ik, zo lang mogelijk. Gisteren heb ik voor het eerst lekker buiten genoten van heerlijk (lente) bier.

Buiten eten en drinken heeft iets moois. Het lijkt wel of alles beter smaakt en mooier is. Daarnaast is het ook altijd heel gezellig en ontspannen. Maar natuurlijk is dat niet zo, slecht eten smaakt gewoon slecht, zelfs op het mooiste terras en verkeerd gezelschap kan een  mooie zomeravond flink verpesten.  Het is waarschijnlijk net als met vakanties. Die verregende fietsvakantie langs de kust van Normandië vergeet je het liefst zo snel mogelijk, terwijl de zware tocht door de bergen van Corsica in 30+ graden steeds mooier en heroïscher wordt. En dat lokale kastanjebier begint bijna legendarische vormen aan te nemen. Kortom, je begrijpt dat dit eerste biertje buiten bijna magisch was.

Hop met de Gijt van Brouwerij de Natte Gijt paste precies bij mijn stemming. Een lekkere frisse IPA met een beetje citrus en lekker wat hop. Een vrolijk bier dat bij mij het voorjaarsgevoel compleet maakt, je kunt de lentebloesem bijna proeven. Ik ben ook heel benieuwd naar de andere bieren van deze brouwer. De Stoute Gijt is binnenkort aan de beurt. Misschien wel vanavond, want mijn lentegevoel begint aardig weg te zakken nu de zon achter de wolken aan het rusten is.

Uilen schreeuwen om aandacht, niet alleen in Purmerend


De uil uit Purmerend. Deze week kon je er niet omheen. Het beest schreeuwt om aandacht en als hij zich genegeerd voelt, gaat hij over tot drastische maatregelen. Gelukkig woon ik ver weg van deze Oehoe. De meest exotische vogels die bij mij in de omgeving leven zijn halsbandparkieten,  ze schijten alles onder en maken een hels kabaal, maar ze zijn voor de rest (nog) vrij onschuldig.

De Oehoe was zelfs even wereldnieuws. Zijn schreeuw om aandacht heeft gewerkt. Maar wat zou die vogel nou willen? Ik heb geen idee, maar door de uilenverhalen moest ik ineens denken aan brouwerij “Het uiltje”.  Een brouwerij die zijn bieren vernoemt naar uilen.  De Oehoe zit (nog) niet in het assortiment, maar de schreeuwuil wel degelijk. Deze dubbele IPA moest daarom direct mee naar huis.

Het bier leek mij  meer dan geschikt om het weekend mee te beginnen. En ik moet zeggen, deze schreeuwlelijk is echt verbluffend lekker. Ongefilterd, ongepasteuriseerd en volgepropt met Amerikaanse hoppen wat wil je nog meer? Nog een glas AUB en wel zo snel mogelijk!

Ik ben blij dat het voorjaar bijna aangebroken is, wie weet wat voor een fantastische hersenspinsels ik nog ga krijgen als de natuur volledig ontwaakt is. Fijn weekend iedereen!

Muifelbrouwerij lanceert nieuw bier: Muifel USA IPA

In 2008 waren er heel veel positieve reacties op het bierfestival in Den Bosch waar de Muifelbrouwerij haar eerste IPA introduceerde. Toch heeft het vijf jaar geduurd voordat dit bier op grote schaal is gebrouwen en nu op de markt wordt geïntroduceerd. De Proefbrouwerij in Lochristi heeft de IPA gebrouwen.

Collaboration Brew Ramses en De Prael

Vanmiddag om 18.00 uur presenteren Brouwerij Ramses en Brouwerij De Prael een nieuw bier dat is ontstaan uit een samenwerking tussen de twee brouwerijen. Het is het derde collaboration brew op rij. Eerder presenteerde De Prael een bier in samenwerking met brouwerij ‘t IJ en de Duitse brouwerij Weihenstephan. In Amsterdam bij De Prael kunnen liefhebbers gaan genieten van een Extreme IPA Collaboration.

Veel hop: altijd goed. Toch…?

Foto: www.sanguisorba.be

Het gebruik van meer hop dan voorheen is al een aantal jaren een hype. Ook ik ben in de loop der jaren de meer hop aromatische en hop bittere bieren gaan waarderen. Sinds kortere tijd zijn er series van single hop op de markt gekomen en speciale versies met meerdere hopsoorten, maar één in grotere mate gebruikte hop. Het gebruik van hop is goed: bier hoort bitter te zijn. Maar bij de overmatigheid wordt de balans van het bier weleens vergeten. En dát vind ik een slechte en niet smakelijke zaak!

Brouwerij De Volle Maat vult de glazen

Jean schenkt een Hoogblond in

Eerder dit jaar werd al bekend dat drie maten een (huur)brouwerij waren gestart. Tom Steenbergen, Jean de Gooijer en Fokko Kruizenga, die elkaar kennen van het amateurbierbrouwersgilde De Amervallei te Amersfoort, hadden al enige tijd het idee hun bieren commercieel te verhandelen. En afgelopen zaterdag was het zover: bij Slijterij ’t Drankhuys in winkelcentrum Emiclaer (Amersfoort) konden twee bieren van De Volle Maat geproefd worden, en gekocht uiteraard.

Bier proeven: Triest IPA

Eerder deze week schreef ik al over het bier Green Hopping van Brouwerij Den Triest. Nu is er alle aanleiding om Triest IPA verder te beschrijven. Dit bier is namelijk door de bierliefhebbers op het Brugs Bierfestival uitgeroepen tot het beste bier van het festival. Met deze nummer één notering bleef het Westvleteren XII op de tweede plek en Lapin Quadrupel op de derde plek voor. Ik heb het bier geproefd en mij smaakte het ook goed. Meestal is een hoppige IPA over de rand qua hopbitterheid. Dat geldt niet voor de Triest IPA. Brouwer Marc Struyf (op de foto) geeft aan dat dit voor een groot deel door de bijzondere hopsoort komt die hij gebruikt, namelijk de Amerikaanse Mozaik.  

Bier proeven: Valeir Extra

Op het Brugs Bierfestival heb ik de Valeir Extra van de Belgische brouwerij Contreras geproefd. Een hoppig bier met een sterk citrus en grapefruit aroma en verder tonen van groene banaan. Het is goed te ruiken dat in dit bier ook Amarillo hop zit. Daarnaast heeft de brouwer Sterling toegevoegd. Deze India Pale Ale (IPA) is licht oranje van kleur, bevat 6,5 procent alcohol en dankt zijn naam aan een soldaat die in 1453 meevocht in de slag bij Gavere. De plaats waar de brouwerij gevestigd is.

Bierproef: Bitter Sweet Symphony

Het warme weer nodigt uit tot het proeven van bittere bieren, lekker fris. Gisteren een bier geopend die ik ontving van William Roelens en Geroen Vansteenbrugge: de Bitter Sweet Symphony van de Belgische brouwerij ‘t Gaverhopke. Dit is wat je zegt een interessant bier. Een Belgian Style dubbel IPA, oftewel een samensmelting van een Amerikaanse en Belgische bierstijl. Na het inschenken zie je gist door het bier heen dwarrelen, apart. De korrels worden als sterretjes door het bier heen van beneden naar boven geslingerd.

Bierproef: Jopen Jacobus RPA

Deze Jopen Jacobus RPA is een echte verrassing als je denkt een ander bier (IPA) van Jopen te openen. Eerder won dit amberkleurige bier met slechts 5,3% alcohol een bronze medaille op de World Cup Beer Awards. Ook werd dit bier tot beste nieuwe bier van 2011 verkozen. Wat mij betreft dik verdiend. Een mooi bier, vol van smaak en relatief weinig alcohol. Kom maar door met meer van dit soort bieren. Door de combinatie van roggemout en het gebruik van Amerikaanse hop, heeft dit bier veel smaak maar blijft toch goed doordrinkbaar.