In november is bij alle cafés aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT) het bier van de maand de Gentse Strop van Brouwerij Roman uit Mater, gemeente Oudenaarde. Dit blonde Belgische bier heeft een hoge gisting met hergisting op de fles. Het aroma is kruidig en het bier heeft een subtiele hopbitterheid, aldus de brouwers. Het alcoholpercentage is 6,9 procent. Gentse Strop dankt zijn naam aan de fiere Gentenaars, bijgenaamd “stroppendragers”. →
Categorie: "Biersoorten"
Brand Zwaar Blond geïntroduceerd en geproefd
Fiona kondigde het al aan: Afgelopen woensdagmiddag werd in het prachtige en historische Brand Proeflokaal Stadscafé De Spaarbank te Tilburg het op grote schaal gebrouwen winnende bier in de tweede Brand Bierbrouwwedstrijd aan genodigden gepresenteerd. Met een ander Brandbier in de linkerhand en de rechter die wat andere bekende handen schudde werd gewacht op “De Eerste Tap”.
Beste Bockbieren van Nederland bekend!
Vanmiddag werden tijdens het PINT Bockbierfestival voor de categorieën: Buitenlandse Bock, Speciaal Bock, Dubbelbock en Bock de beste bockbieren bekendgemaakt. Hierbij analyseren bierexperts de bockbieren op hun technische kwaliteit. Het draait dus niet zoals bij de wedstrijd Lekkerste Bockbier om wat de consument het lekkerste bockbier vindt. Net als bij de andere bockbiercompetitie was ook de uitslag bij de Beste bockbier van Nederland zeer verrassend. Tientallen juryleden keuren met speciale keuringsglazen, gedetailleerde keuringsformulieren en in een rookvrije/geluidsarme ruimte de aanwezige binnenlandse en buitenlandse bockbieren. →
Brand presenteert Zwaar Blond bier
Aankomende woensdag 30 oktober zal Brand in Stadcafé De Spaarbank in Tilburg het nieuwe Brand Zwaar Blond presenteren. Hobbybrouwer Jacques Bertens uit Loon op Zand won met dit bier op 1 juni 2013 de Bierbrouwwedstrijd van Brand Bier en Bierconsumenten vereniging PINT. De prijs was dat het bier, als limited edition, in productie werd genomen. →
PINT Bokbierfestival vandaag van start!
Dit weekend start de 36e editie van het PINT Bokbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Ieder jaar weer bezoeken duizenden liefhebbers uit binnen- en buitenland dit belangrijke bockbierfestival in Nederland. De deuren gaan open om 17.00 uur en sluiten zondag 27 oktober om 19.00 uur. Er zijn circa 90 bockbieren te proeven van tientallen Nederlandse, Belgische en Duitse brouwerijen. Traditioneel buigt een comité van bierexperts zich dit weekend ook over de vraag welk bockbier technisch het beste gebrouwen is en zich dus het Beste bockbier van Nederland mag noemen. →
Venloosch Alt bestaat 30 jaar
De horecabedrijven van Brouwerij Lindeboom hebben november uitgeroepen tot Venloosch Alt-maand. In 1753 werd al voor het eerst over het Venloosch Alt gesproken. 30 jaar geleden, in 1983 vond op initiatief van John Keulartz de ‘renaissance’ van het Venloosch Alt plaats en kwam het beschikbaar op de Nederlandse markt. Keulartz vond een oud recept terug en besloot het bier nieuw leven in te blazen. In 2001 verkocht hij het recept aan Brouwerij Lindeboom die het bier tot op de dag van vandaag brouwt. Om verleden, heden en toekomst te vieren bij dit jubileum van het Venloosch Alt proosten Lindeboom Bierbrouwerij en initiator en bezieler John Keulartz met iedere biergenieter (zie foto).
Wat vind jij van het bockbier?
Zo’n twee jaar geleden heb ik bierliefhebbers op dit blog gevraagd wat zij van de kwaliteit vonden van het Nederlandse bockbier. Mooie tijd om dit nu weer eens te peilen! En daarbij ben ik vooral benieuwd of jullie vinden dat de kwaliteit ten opzichte van de laatste jaren is verbeterd of verslechterd. Tijdens de strijd om de titel Lekkerste bockbier van Nederland waren de meningen wisselend. Stem hieronder in de poll! →
Naughty Stout: Eerste dinerbier
Met veel trots kan ik het eindelijk roepen! Samen met Brouwerij De Leckere uit De Meern heb ik speciaal voor hun 15-jarig jubileum maanden gewerkt aan een compleet nieuwe bierstijl voor de donkere dagen. Het bier met de naam ‘Naughty Stout’ is naast een genietbier voor de wintermaanden het eerste Nederlandse dinerbier. Er is een combinatie gemaakt van een gerstewijn, een sterk donker Belgisch biertype, en een Stout, een Engelse bierstijl. Door deze bierstijlen in de juiste balans samen te brengen ontstaat de ideale bier-spijscombinatie met rood vlees, wild of stoofvlees. Met dit bier geef ik voor de wintermaanden een Royaal gebaar aan de Nederlandse bierliefhebber en kan het met een gerust hart bij de Ossenhaas tijdens het kerstdiner geserveerd worden. Het bier is een opvolger op mijn eerdere Royaal Bier voor Koning Willem-Alexander. →
Amerikaanse Trappistenbrouwerij Spencer krijgt exclusieve label
Vorige week kwam het nieuws op dit blog al naar buiten dat in de VS het eerste officieel erkende trappistenbier Spencer eraan zit te komen. Woordvoerder François de Harenne, van de Internationale Vereniging Trappist, die over het trappistenerfgoed waakt, bevestigt tegenover de Belgische krant De Tijd dat zij inderdaad het exclusieve label krijgen. →
Videoverslag wedstrijd Lekkerste bockbier van Nederland 2013
Gisteren maakte ik de winnaars al bekend van de wedstrijd Lekkerste Bockbier van Nederland 2013. Voor wie er niet bij kon zijn of benieuwd is naar een impressie, bekijk de video!