Orval, nee dat is aan mij echt niet besteed. En dat is nu een kwestie van smaak uiteraard. Betekent niet dat het biertje niet lekker is. Ze zeggen dat je dit biertje gaat waarderen als je al een tijd speciaalbieren drinkt. Misschien dat ik het dan nu toch nog eens moet proberen. Toen ik dit biertje inmiddels ongeveer 8 jaar geleden op een terras in Antwerpen dronk dacht ik ‘hoe kunnen ze dit maken’. Bij het spreken van diverse bierliefhebbers wordt dit biertje toch als goed beoordeeld. Het is geen allerdaagse smaak en daarom lekker. Het is een van de trappistenbrouwerijen van België. De brouwerij dat vanaf 1931 echt is opgebouwd, brouwt slechts een bier en dit is dus de Orval. Het bier bestaat uit vijf verschillende gerstemouten, twee tot drie hopsoorten, eigen giststammen en kandijsuiker. Bij het brouwen wordt de Engelse methode van drooghoppen toegepast. Het bier dient minimaal 6 weken op fles te rusten in kamers van circa 15 graden. Orval heeft een amberkleur en beschikt over een hoppig en fruitig aroma en zoetige achtergrond. Deze kon ik dan niet echt ontdekken. De nasmaak is inderdaad bitter. Voor mij was dit destijds echt heel erg. Het alcholpercentage is 6,2%. Zijn er meer mensen die dit biertje echt verschikkelijk vonden en later toch erg lekker? Ben ik wel erg benieuwd naar! Voor meer informatie over Orval kijk op: http://www.orval.be/
Lees ook:17-9/18-9-10: Orval opent haar deuren
Lees ook:Bush Noël: de kerstsfeer komt van binnenuit
Lees ook:Orval open deuren dagen
Lees ook:Westmalle meest favoriete trappistenbier
Lees ook:Saison Dupont: een bittere dorstlesser
Are you a writer? Is your blog just you writing? Nicely done, Steven.
Thanks… yes its ‘just’ me . And part of my job is writing. I work for a PR agency. So hobby and profession is the perfect combination…..
veel geleerd
Ooit gehad in Café Zeezicht te Breda en het viel me toen ook tegen. Heb het later toch nog eens gehaald bij de slijter en vond het heerlijk! Koop het nu nog regelmatig. Wat mij opviel toen ik het de eerste keer dronk was de grote hoeveelheid koolzuur.. het was net een bruistablet. De keren hierop heb ik er geen last van gehad. Gewoon nog eens proberen!
Ik heb Orval jaren geleden voor het eerst gedronken op een terras in Leuven. Ik was meteen verkocht. Als ik het tegenkom bestel ik het. Het is een bijzonder bier met een karakteristieke smaak inderdaad. Je houdt ervan of niet. Geen middenweg. Maar ik ben liefhebber!
Vond het de eerste keer ook niet echt lekker: ik vind de nasmaak niet echt bitter, eerder een beetje zurig. Nu kan ik een Orval zeker wel waarderen. Vooral ook omdat het een niet te zwaar bier is.
Ik denk dat het meer zuurbitter moet zijn inderdaad. Het grappige is dat ik vaak een hele andere smaakbeleving had bij bieren die ik jaren geleden een keer dronk en nu opnieuw probeer. Ik ga binnenkort echt eens kijken hoe ik ‘m nu vind smaken.
Onlangs heb ik na jaren weer een Orval gedronken. En wederom werd het fenomeen bevestigd dat je smaak zich behoorlijk ontwikkelt. Ik vond het echt een mooi bier en had in mijn gedachte een hele andere smaak. Enfin, tegenwoordig vind ik zure en bittere bieren steeds lekkerder worden . Dus ik zeg tegen iedereen gewoon blijven proberen!
Ik heb paar weken geleden toen ik in Brussel was voor het eerst Orval gedronken, en vond het gelijk lekker. Ik vond het een aparte smaak hebben, anders dan andere abij en trappistenbieren. En een niet al te hoge alcoholpercentage, maar toch krachtig van smaak. Als ik trek heb in een speciaalbiertje, maar niet al te sterk, dan is Orval mijn favoriet!
HEERLIJK biertje!!! Ik ben een echte Trappisten-man.
Als je een daguitstap wil doe en je weet niet waar naartoe,
ga dan eens naar de Abdij van Orval. Prachtige abdij en een leuk shopke waar zowel het heerlijke bier als OVERheerlijke kazen als het minder aan mij bestede onderdeel, de spirituele beleving verkocht worden.
Thank you for the entry. I nearly passed your blog site up in Yahoo but now I’m glad I checked it out and acquired to go by way of it. I am absolutely a tiny much better informed now. I know quite a few folks which will desire to check it out. They’ll for sure appreciate the heck out of what I just go through too.
Bij ons in het Waasland, waar heel wat Orval ‘verzet’ wordt, luidt het gezegde: de eerste smaakt als slootwater, maar hou vol, de tweede lukt reeds beter, en daarna vraag je enthousiast om een derde …
En zo geschiedde. En geschiedt het nog regelmatig.