Het biertje van …… Cor Laponder

Een bierliefhebber op en top! Cor Laponder mailde mij dat hij in de Weekkrant van Oss iets over mijn bierblog had gelezen. Een bezoek aan mijn blog volgde al snel. Een van mijn rubrieken is het biertje van… Ik vroeg deze bierboeken verzamelaar met maar liefst meer dan 146 bierboeken naar zijn favoriete biertje. Diverse mailtjes volgde. De passie voor bier blijkt duidelijk. Hij wil iedereen aan de speciaal bieren krijgen en is overtuigd dat bierboeken daarbij een belangrijke rol spelen.  Hij verkoopt ze dan ook als hobby tegen gunstige prijzen met als doel: ‘zoveel mogelijk mensen aan ‘t speciaalbier’. Zijn handelsnaam is bierlummel. Vind ik wellicht geen recht doen aan zijn overtuigende passie. Zijn meest favoriete bier is toch wel het Duitse Alt bier. Hij vertelt waarom..

“Wij zijn echte Duitslandgangers wat vakantie en vrije dagen betreft. In 1985 heb ik mijn eerste Alt Bier gedronken in de binnenstad van Düsseldorf. De Altstadt dus. Het bier verraste mij door de heerlijke terughoudende smaak. Het was bitter en weer niet bitter, het was moutig maar niet te moutig en het had een soort fruitigheid dat het bier erg bijzonder maakte. Niet een van deze elementen voert de boventoon. De bittere nasmaak is voor mij van een pure klasse. Het bier smaakt door het lage alcoholgehalte, net onder de 5 procent, heerlijk bij een maaltijd. Het is echt doordrink bier. Uiteraard probeer ik zeker ook wel eens andere speciaal bieren. Maar Alt blijft voor mij nummer een. Ik raad iedereen aan om eens verder te kijken dan je neus lang is. Daar mee wil ik zeggen: Probeer zoveel mogelijk bieren. Loop eens een goede slijterij of Biercafe binnen en durf te proberen. Koop eens een goede Bierencyclopedie en lees de omschrijvingen, je komt dan altijd wel wat tegen wat in jouw smaakpatroon past. Bier is om van te genieten. Wil je echt zat worden pak dan maar Pils”, aldus Cor Laponder

Ik heb nog even gekeken naar de productie van Altbier. Naast de brouwerijen in Düsseldorf brouwt ook Lindeboom Altbier onder de naam Venloosch Alt. Het bekendste Altbier is Diebels dat inmiddels eigendom is van de Anheuser-Busch InBev. De kleine Bolten-Brauerei uit Korschenbroich brouwt als sinds 1266 Altbier! Het bier is een bovengisting en volgens de kenners ligt de smaak in dezelfde lijn als de Engelse Pale ales en de Palm en De Koninck bier.

Lees ook:Waarom een goed glas bier zo goed is voor je
Lees ook:Bier proeven: Witte Roos
Lees ook:Alfa Edel Pils: lekker voor even
Lees ook:Dos Equis: een verrassend Mexicaans bier
Lees ook:Wanneer gaat het weer over bier?

2 reacties op “Het biertje van …… Cor Laponder

  1. Frank Derks

    Goed te lezen dat er meer liefhebbers zijn met als doel iedereen aan het speciaal bier! Als oprichter van http://www.bierrijk.nl ben ik zelf een echte tripel-fan, zoals de Gouden Carolus Tripel.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Jonkers.

    Ja, Diebels Alt, ik drink dit bier al zeker 8 jaar en elke fles is weer lekker. Regelmatig drinken vrienden en bekenden ook een Diebels mee en zelden kiezen ze voor een ander bier ( die heb ik wel op vooraad). Jammer alleen dat het hier in Nederland vrijwel niet te krijgen is. Per jaar pendel ik 10 á 12 keer naar Duitsland om de vooraad aan te vullen. Ik woon in Lieshout, dus 2 uur ben ik wel onderweg maar dat heb ik er wel voor over. Echt een klasse bier. Ik had liever gezien dat Inbev Diebels Alt hier in de markt had gezet i.p.v. dat zoete Jupiler, maar wat niet is….

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.