Palm bier is afkomstig van de Belgische Palm brouwerij die overigens ook sinds 1998 eigenaar is van brouwerij Rodenbach. Het is een bier dat volgens mij in Nederland als een van de eerste speciaalbieren in diverse cafés verkrijgbaar was. Oftewel we maakten al vroeg kennis met dit bier. Inmiddels is het arsenaal speciaalbieren uiteraard behoorlijk uitgebreid. Daarbij heb ik het idee dat Palm wat op de achtergrond is geraakt. →
Categorie: "Speciaal bieren"
Kasteelbier Cuvee ABT bier van de maand
De officiële naam is Cuvée du Chateau, het nieuwe bier van de maand bij de aangesloten ABT-cafés (alliantie van biertapperijen). Errug lekker om weer eens een kasteelbier op tap te hebben. Uiteraard een bijzondere. Niet de trippel of dubbel. Alhoewel ik me op mijn twitter weet te herinneren dat iemand graag helemaal van West-Nederland naar het oosten wilde rijden voor een bruin Kasteelbier op de tap. →
Jopen Koyt: Kruidig en vol van smaak
Bij kruidig sta ik nooit direct enthousiast te springen. Tenminste dat dacht ik. Ik hield nooit zo van kruidig bier. Langzamerhand zie je dan toch dat je biersmaak verandert. Net als met eten is het drinken van bier blijkbaar ook echt een gewenning. Je gaat steeds meer proeven in bier en daarbij ook de ingrediënten waarderen. In speciaalbier café In de Wildeman in Amsterdam dronk ik onlangs een Jopen Kuyt. Het was kruidig bier. Echter je proeft de kruiden inderdaad maar niets is overheersend. →
Kasteelbier bruin: een echte dessertbier
Kasteelbier bruin is een heerlijk zoet bier en in combinatie met het hoge alcoholpercentage van 11 procent maakt het een verradelijk bier. Je drinkt het namelijk zo weg. Het bier valt onder de gerstewijnen. →
St. Bernardus Abt 12: fruitig donker bier
Tijdens de wintermaanden is de St. Bernardus Abt 12 een heerlijk bier om te drinken. Dit bier valt niet onder de winter- of kerstbieren maar zou bij uitstek qua smaak wel in deze groep kunnen vallen. Dit donkere zoete bier is een quadrupel met hoge gisting. Heerlijk bier om op fles te bewaren en na een paar jaar uit de kast te halen. →
Malheur Dark Brut: bier voor de donkere dagen
Tijdens het Brugs bierfestival heb ik dit bijzondere bier kunnen proeven. Malheur Dark Brut is geen alledaags bier namelijk. Echt bier om te drinken tijdens de donkere kerstdagen of rond de jaarwisseling. De zwaardere Malheurs worden ook wel eens champagne bier genoemd. Dit zoete donkerbruine bier heeft een alcoholpercentage van 12 procent. →
Bush Noël: de kerstsfeer komt van binnenuit
Tijdens de kerstdagen kan een heerlijk kerstbiertje uiteraard niet ontbreken. De winter- en kerstbieren geven een warm gevoel. Het zijn echt bijzondere bieren en anders dan anders. Eén van mijn favorieten is toch wel de Bush Noël. Alleen al van het kerstetiket raak je in de kerststemming. →
Grolsch kanon: geen typisch Grolsch-bier
Ik blijf het Grolsch kanon bier zo apart vinden. Het smaakt heerlijk daar niet van, echter ik vind het kwa smaak absoluut geen bier dat in het Grolsch assortiment zou horen. Grolsch staat in pils toch bekend om de meer bittere smaak in het bier. Grolsch kanon is erg zoet. Bij Grolsch kanon zou ik dan eerder een sterke, krachtige (licht)bitter bier verwachten. →
St. Feuillien Cuvee Noël ABT bier december
Het is weer december! Tijd voor het kerstbier bij de aangesloten ABT-cafés! Veel van deze cafés staan onder de rubriek biercafés op mijn blog. Als ik me niet vergis was het vorig jaar Bush Noël. Dit jaar staat de St. Feuillien Cuvee Noël de gehele maand december op de tap! →
Val-Dieu Grand Cru: Fantastisch wat een smaaksensatie
Onlangs was ik dus op het Brugs bierfestival. Je bent al wel heel wat uren zoet om alle ‘brouwerijen’ langs te lopen en het aanbod te bekijken. Een van mijn favoriete bieren is al de Val-Dieu Tripel. Die nam ik dus niet aangezien ik vooral nieuwe bieren wil proberen. Loop ik langs zie ik toch iets dat ik niet in de bierschuur in Poppel heb gezien of in een andere winkel: de Val-Dieu Grand Cru. →