De bieren van de monniken, trappistenbieren, zijn nog steeds mateloos populair. Drink je altijd deze bieren maar weet je eigenlijk niets van de achtergrond van de kloosters, de monniken en hun goddelijke bier? Dan is het interessant om een bezoek te brengen aan de Trappistententoonstelling in het Hopmuseum in Poperinge. Je hebt nog de tijd tot 29 september 2013. →
Categorie: "Biertriptip"
Ontdek de geuze fietsroute
Gisteren zag ik op België Eén bij Vlaanderen Vakantieland een korte reportage over de Geuze fietsroute, hier gratis te downloaden. Je fietst door het heuvelachtige landschap van de Zennevallei, brengt bezoeken aan brouwerijen als de 3 Fonteinen, Oud Beersel en het bezoekerscentrum van de lambiekbieren. De reportage is overigens ook de moeite waard om te bekijken. Hierin wordt nogmaals uitgelegd wat het verschil is tussen geuze en lambiek en krijg je alvast een goede presentatie van enkele lambiekbrouwers, bekijk het item van zo’n 11 minuten hier. →
Nieuw Collaboration Brew met Weihenstephaner gist
Begin juni 2013 reisden Hilde en Marcelo van Brouwerij de Prael, Simon van Bierproeflokaal In de Wildeman en Bart van Bier&cO op uitnodiging van de Duitse brouwerij Weihenstephan met de gistambulance naar Freising. Bij hoge uitzondering mochten er twee fusten gist worden afgetapt waarmee Brouwerij de Prael een nieuw Märzen bier heeft gebrouwen. Deze bierstijl is te typeren als een bier met een gemiddelde tot volle body, een moutige smaak en een droge afdronk. De Duitse Märzen hebben een diep gouden tot lichte amber kleur. In dit ondergistende biertype zijn verder carameltonen te ontdekken en zorgt het bier voor een lange nasmaak met een lichte zoetheid. →
Brits real ale bier: het is niet mijn bier….
Je moet het een keer meemaken het Great British Beer Festival, GBBF. Wat een ambiance, goede organisatie, voldoende eten, gezellige mensen en zo kan ik nog even doorgaan. The place to be voor iedere biergenieter, of toch niet. Voorafgaand had ik al eerder op mijn blog geschreven dat ik niet bepaald bijzonder enthousiast ben over de Britse Real Ales, laat duidelijk zijn Real Ales, de bieren die op een cask (speciaal vat zitten). Gewoon een kwestie van smaak! Misschien als ik hier weken ben dat ik er dan langzamerhand aan begin te wennen dat bier lauw is, geen koolzuur heeft en er ook een schuimkraag ontbreekt. Wat mij betreft is dit een groot onderdeel van de totale bierbeleving. Dus wat er dan overblijft van de totale bierbeleving is dat de real ale alles goed moet maken met de smaak in combinatie met de ambiance. Met die ambiance zit het helemaal goed, en alleen daardoor krijg je al zin om bier te drinken. →
Vrouwelijke Real Ale bierdrinkers stijgt fors
Deze dagen staan in Londen in het teken van het Great British Beer Festival georganiseerd door CAMRA dat staat voor Campaign for Real Ale, kort gezegd de promotie van bier van traditionele brouwerijen. Voor wie meer achtergrond over Real Ale wenst, dat is hier te vinden. De laatste jaren is het aantal leden van de organisatie fors toegenomen en met name doordat steeds meer vrouwen zich hebben aangesloten. In de laatste drie jaar is het aantal vrouwen dat real ale probeert gegroeid van 14 naar 34 procent. Van de 150.000 leden is nu 22 procent vrouw waarvan in de afgelopen tien jaar 20.000 vrouwen zich bij CAMRA aansloten. →
14-8 t/m 15-8-’13: Internationaal Streekbierenfestival Zwevegem
Op 14 en 15 augustus 2013 aanstaande vindt weer een hoogtepunt plaats voor iedere bierliefhebber op het Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem. Maar liefst 38 kleine en grote brouwerijen uit binnen- en buitenland presenteren gezamenlijk meer dan 160 verschillende bieren. Een aantal jaren geleden ben ik hier zelf natuurlijk ook eens geweest. Het is één groot feest met naast de vele bierontdekkingen ook live optredens, een groot terras, eten en een mooie sfeer! →
Bezoek aan een hopboer is leuk en leerzaam
Als je tijdens een reis een keer in (de buurt van) Zuid-Duitsland komt, kijk dan eens vooraf of je een paar uur kunt inplannen voor het bezoeken van een hopboer in Hallertau. Er zijn meerdere telers te bezoeken, waarbij je een uitgebreide uitleg krijgt over onder andere het land, de groei, de groeiomstandigheden, de oogst, het drogen en verpakken. Uiteraard wordt er ook geproefd wat het effect is van hop