Categorie: "Dagboek bieroloog opleiding"

Grimbergen Goud: ‘De andere Duvel’

Zoals eerder beschreven ben ik voor de bieropleiding in Hasselt druk bezig met het schrijven van proefnotities. Voor volgende week is het niveau weer verder opgeschroefd. Naast een proefnotitie voor de Malheur 10, hebben we deze week ook de opdracht hier een passend gerecht bij aan te bevelen. I love it, het wordt steeds leuker! Uiteraard deel ik het weer met jullie. Hieronder mijn bevindingen van de Grimbergen Goud.

Bavik Pils moeilijk te proeven

Zoals eerder op dit blog beschreven krijg ik voor mijn bieropleiding iedere week de opdracht mee om een bier te beschrijven maar dan op zo’n manier dat iedereen ‘t begrijpt. Dus geen technische termen als DMS, Diacetyl of noem ‘t maar op. De eerste twee die ik moest beoordelen vielen behoorlijk tegen. Volgens mij heeft ‘t bier misschien in de zon gestaan ofzo. Ik bleek niet de enige die dit zo had beleefd of liever gezegd geproefd ;-) .

Bieroloog opleiding: het vervolg

Vorig jaar heb ik met veel enthousiasme geschreven over de Zytholoog opleiding in Hasselt. Zoals ik in mijn laatste blogbericht beschreef moest ik voor het examen bikkelhard studeren maar ik heb ‘t met mooie punten gehaald. Natuurlijk laten we het hier niet bij. Diverse studenten vonden één jaar en het behalen van het examen blijkbaar voldoende en zijn gestopt. We gaan natuurlijk verder. Het is duidelijk dat alle hoofden van de examencommissies bij elkaar zijn gestoken en de lat opnieuw is verhoogd. De opleiding is populair aangezien er inmiddels een wachtlijst bestaat van circa 40 studenten. Dit is toch geen aanleiding om de opleiding te laten groeien zo geven de docenten aan. De kwaliteit staat voorop en is dit jaar nog verder aangescherpt. Geen klassen boven de 25 leerlingen en vooral een verdere inhoudelijke verbetering. De eerste les kreeg iedereen een goede draai om de oren over alles wat we (nog) moesten weten. Erg verfrissend!

Wat moet je met kruiden in bier?

Tijdens mijn studie-uren voor mijn examen volgende week kwam ik nog een leuk onderwerp tegen over kruiden in bier. Natuurlijk kan een brouwer eindeloos biervariaties ontwikkelen aan de hand van honderden kruiden. Ieder kruid heeft een eigenschap zowel voor de smaak als het aroma. Ook kan je het bier behoorlijk verknallen door het verkeerd toe te voegen. In veel kruiden zitten oliën die een negatieve werking hebben op de schuimkraag. Allereerst iets interessants. De bewaartijd van bier wordt verlengd door het gebruik van kruiden in bier. Maar waarom?

Leren, leren, leren

Mijn laatste les van de opleiding is in zicht. En dan volgt nog mijn examen eind april. Uiteraard is al veel stof voor mij bekend met name ook van de verschillende bierstijlen. Ook heb ik trouw de lessen gevolgd dus dat komt ook helemaal goed. Er is een ding wat mij de komende weken nog wel wat tijd in beslag zal nemen met het leren. Tijdens mijn examen moet ik niet alleen de bierstijlen kunnen beschrijven en vele voorbeelden kunnen noemen, maar ook moet ik exact alle kenmerken van het brouwproces kunnen benoemen.

Bieroloog opleiding: les 17 en 18

De weken vliegen om. Vanavond loop ik voor mijn bieropleiding tussen de ketels van Duvel in Breendonk. En bij ‘t voorbereiden van dit bezoek kwam ik tot de conclusie dat er nog iets ontbrak in mijn dagboek beschrijving, namelijk mijn ervaringen van les 17 en 18. Vorige week was ‘t in België vakantie dus toen geen les. Les 17 hebben we een bezoek gebracht aan Maes in Alken en les 18 is ‘t brouwproces en met name de opvallende zaken bij Maes uitvoerig besproken.

Bieroloog opleiding: les 16

Iedere week ga ik trouw naar school. Gisteren hebben we een brouwerijbezoek gedaan bij Maes in Alken. Het blijft toch bijzonder om ‘s avonds in het donker in een brouwerij rond te lopen. Het was zeer indrukwekkend en we hebben plaatsen gezien waar je normaal niet komt. Maar daarover in de loop van deze week meer. Want vorige week stond in het teken van hygiëne, risico’s en voedselveiligheid. Heel interessant en met name de verhalen over waarmee klanten bellen naar een brouwerij waren indrukwekkend.

Bieroloog opleiding: les 14 en 15

Les 14 bestond vooral uit een herhaling van het brouwproces tot aan de wortbeluchting. Aangezien ik dat al eerder had beschreven, ga ik dat uiteraard niet nog een keer doen. Het belang dat je het proces echter tot dat moment compleet begrijpt is groot, vandaar de herhaling. De volgende stap is namelijk de vergisting en lagering waarbij we echt tot in detail zijn ingegaan op de brouwmethodes. Opnieuw raak ik dan weer in zo’n enthousiaste energie flow waar ik bijna niet meer uitkom. De wereld van bier opent zich verder!

Bieroloog opleiding: les 13

Gisteren, 9 januari 2012, was het weer zover! Yes, naar school. Ik blijf er de grootste lol in hebben en rij zonder enige moeite 1 uur en 15 minuten heen en vervolgens ‘s avonds ook weer terug. Vooral omdat ik keer op keer van die leuke ‘geheimen’ ontdek over bier brouwen. Nu weet ik bijvoorbeeld wanneer en hoe ‘t komt dat de suikers veranderen in alcohol en op welke wijze de gist goed zijn werk kan doen.