Vanaf volgende week mag ik tot aan de zomer weer iedere maandagavond naar Hasselt afreizen. Ik heb er nu alweer zin in. In december heb ik één les gemist en aan de presentatie te zien heb ik nog wat in te halen. Mijn laatste verslag was van les tien en les elf was ik er nog bij! Daarin stonden de verschillende stadia van de wortkoking centraal en de wijze van wortklaring. Het beslag is dus gemaakt en gefilterd. De brouwer gaat de wort vervolgens koken en hieraan hop toevoegen. →
Categorie: "Dagboek bieroloog opleiding"
Bieroloog opleiding: les 10
Vanavond is alweer de volgende les van mijn zytholoog (bieroloog) opleiding. Ik loop in mijn verslagenreeks een beetje achter. Gelukkig niet op school! Het is momenteel behoorlijk pittig en het niveau ligt hoog. De lessen over ingrediënten zijn afgerond en we zijn nu in het brouwproces aangekomen. Daarbij gaan we in detail in op ieder onderdeel. Zo zijn we afgelopen week de diepte ingegaan over het verstijfselen en ‘t moment dat de maischpap vloeibaarder begint te worden. En de invloed van water op het brouwproces. →
Bieroloog opleiding: les 9
Gisteren, maandagavond, was weer een pittige avond. De lesavond stond in het teken van het afsluiten van de avond over bieringrediënten. Vanaf volgende week gaan we de diepte in over ‘t brouwproces en daar werd alvast een kleine inleiding op gegeven met het bierextract en het ontstaan en bepalen van ‘t wortgehalte. →
Bieroloog opleiding les 8: Bezoek aan de mouterij
Vorige week heb ik geen les maar een bedrijfsbezoek gehad naar de grootste mouterij in de EU, namelijk Boortmalt. Deze fabriek, kan je rustig zeggen, ligt in de Antwerpse Haven. Een hele belevenis waarbij je een goed beeld krijgt van het proces bij een mouterij op zowel grote als kleinere schaal. →
Bieroloog opleiding: avond 7
Ik mag alweer bijna naar school maar bij deze nog ‘t verslag van de bieroloog opleiding van afgelopen maandag. Alles stond in het teken van hop en kruiden. Welke smaken geven de verschillende hopsoorten aan het bier en op welke wijze kan je hier als brouwer mee spelen. De uiteindelijke biersmaak wordt onder andere bepaald door de hopsoort zelf, het moment waarop de hoppen aan het brouwsel worden toegevoegd, de temperatuur van het kookproces en de tijd dat de hop meekookt. Een leuk weetje: hop is in principe niet bitter! Door het koken van hop ontstaat de bitterheid. →
Bieroloog opleiding: avond 6
Inderdaad vorige week was er geen verslag! Aangezien ik een paar dagen op huwelijksreis was heb ik één van de prachtige lessen moeten missen. Terwijl ik in een café in Praag zat kon ik het uiteraard niet laten om toch even contact te leggen met één van mijn medestudenten. Vorige week stond ‘t moutproces centraal. Gelukkig gaan we op 21 november a.s. een bezoek brengen aan een nog steeds functionerende mouterij in Antwerpen. Zo mis ik toch minimale stof. Deze week zijn we dieper ingegaan op de grondstoffen. →
Bieroloog opleiding: avond 4
De vierde avond stond volledig in het teken van bier proeven en afwijkingen, oftewel off-flavours. Kwaliteitsmanager Wouter Hollevoet ging het volledige brouwproces langs aan de hand van deze kaart en vertelde waar afwijkingen konden ontstaan, hoe deze te herkennen zijn en op welke manier die in het brouwproces op te lossen zijn. →
Bieroloog opleiding: avond 3
Vandaag ben ik de hele dag beziggeweest met het verwerken van de stof van gisteren. Leuk zo’n afbeelding over de chemische opbouw van Glucose en wie het met wie doet om uiteindelijk een bier te laten ontstaan. Je luistert met gespitste oren en toch kwam ik keer op keer aan het einde van de zin tot de conclusie; ik ben ’m kwijt. Het gaat natuurlijk wat te ver om hier alle chemische verbindingen op te schrijven, daar zit niemand op te wachten. Het is wel interessant om te vertellen wat je hier nu aan hebt. Je begint namelijk te begrijpen waarom een bepaalde smaak in het bier ontstaat of waarom het compleet mis kan gaan. →
Bieroloog opleiding: avond 2
De zon scheen en met temperaturen boven de 26 graden in Hasselt beloofde het zeker een mooie bieravond te worden. Het was al warm maar ik kreeg het nog warmer toen ik hoorde wat het programma voor de avond inhield. Een belangrijke proef, de driehoekstest. Bij deze kon de theorie dat je het ene van het andere bier kan onderscheiden met een simpele proef door ze naast elkaar te zetten direct de prullenbak in. Minimaal 12 personen moeten een test doen met twee bieren en drie glazen. Inderdaad twee bieren zijn hetzelfde en één afwijkend. Daarvan moeten 8 mensen de driehoek vinden en dus het afwijkende bier herkennen. Dan mag je conclusies trekken. →
Bieroloog opleiding: avond 1
Ik ben er nog steeds vol van, die eerste avond in Hasselt! Fantastisch om zoveel nieuwe dingen te horen en je passie voor bier op deze manier verder te verdiepen. Het onthaal lag in handen van Boes Yannick (Belgische Brouwers) die direct het tempo en niveau bepaalde. Met circa 45 mannen en 2 vrouwen is het eerste jaar zytholoog (bieroloog) opleiding van start gegaan. Al direct na de eerste les werden raadsels opgelost maar zijn er ook heel veel nieuwe uitdagingen bijgekomen. →