Ik keek er lang naar uit om een bezoek te brengen aan de Zeeuwse brouwerij Emelisse in Kamperland. Met de Tournée Générale by women was het eindelijk zover. Inmiddels werkt brouwmeester Kees Bubberman alweer vijf jaar in de brouwerij. Met veel passie laat hij ons het brouwdomein zien. “We doen niet aan marketing en willen vooral ook een beetje exclusief blijven. Alhoewel onder marketing valt eigenlijk ook dat we een keuze maken in waar we onze bieren willen verkopen. Inmiddels exporteren we naar onder andere de VS, Scandinavische landen, Frankrijk en Spanje, noem het maar op. Om in volume te kunnen groeien hebben we onlangs extra lageringtanks laten plaatsen. Op jaarbasis gaan we nu uitkomen op zo’n 150.000 liter.” →
Categorie: "In gesprek met…"
Tournée Générale by Women: De beleving
Afgelopen woensdag 19 september 2012 vond de eerste Tournée Générale by Women plaats! Een groot succes. Er is bewust gekozen voor een kleine groep aan vrouwen, uiteindelijk in totaal 11, om gezamenlijk drie brouwerijen te bezoeken. De organisatie lag in handen van www.bierenvrouw.nl, een platform dat ik heb opgericht om vooral gezamenlijk met andere vrouwen leuke bieractiviteiten te ondernemen. We brachten op één dag een bezoek aan Brouwerij Emelisse, Brouwerij Halve Maan en Brouwerij Bosteels. Wat een ontvangst kregen we bij alle drie de brouwerijen door de directeuren zelf, Kees Bubberman (Emelisse), Xavier Vanneste (Halve Maan) en Antoine Bosteels (Bosteels). Passievolle en bijzondere verhalen gingen over tafel, dikwijls met de noot om passages maar niet verder te vertellen , over hoe de brouwerijen zijn ontstaan, hoe de bieren werden bedacht en hoe de ontwikkeling van de brouwerij plaatsvond door de generaties heen. Alle vrouwen schrijven een mooi verhaal over hun ervaring en beleving bij de Tournée Générale. En uiteraard is ook een prachtige videocompilatie onderweg en zijn vele foto’s gemaakt. Joyce die zelf ook regelmatig bier brouwt geeft de aftrap! →
Een bezoek aan Brasserie de Bellevaux
In februari van dit jaar en nu vorige week weer, was ik een weekend in de Ardennen. Uiteraard kijk ik waar ik ook kom overal om me heen of er nog kleine en grotere brouwerijen te bezoeken zijn. In de rustige en prachtige omgeving van Malmedy ligt sinds vijf jaar Brasserie de Bellevaux. Een brouwerij die is gebouwd in een boerderij. Het oude, knusse en ambachtelijke van de voormalige locatie is samengebracht met een moderne nieuwe brouwinstallatie met eigen afvullijn. Carla en Wil Schuwer zijn van origine Nederlands en hebben hun droom waargemaakt. Wil Schuwer had een eigen apotheek. De passie voor het vak was eruit, hij wilde een totaal andere wens vervullen. →
Een verborgen juweel: de Abdij van Val-Dieu
De bieren van Val-Dieu staan altijd al op mijn favorietenlijst. De plaats waar ik het bier voor het eerst dronk kan ik mij niet exact meer herinneren, maar wel het gevoel. Het was overweldigend. Een prachtige balans en een zachte smaak is kenmerkend voor deze abdijbieren. Redenen om een bezoek te brengen aan de Abdij en brouwerij en met eigen ogen te bekijken waar en hoe dit bier gebrouwen wordt. Voorbij Maastricht net in het Franstalige deel van België kom je in het land van Aubel. Direct word je omringd door prachtige natuur en een gevoel van rust. In een zeer openhartig gesprek met Michaël Pelsser een van de twee eigenaren van Val-Dieu kom ik veel te weten over het ontstaan van de abdij. Ook word ik letterlijk overmeesterd door emotie en moet ik mij inhouden om niet zichtbaar als een kind in een snoepjeswinkel rond te lopen. En nee, er is niets betaald. Dit is bieremotie! Bekijk overigens ook het verhaal van Val-Dieu in Bier!
Jopenkerk: Genieten van bier en eten
Wil je een lekker hapje eten in een brouwerij ambiance dan ben je bij de Jopenkerk in Haarlem aan het goede adres. Het is een ongelooflijke prestatie wat Michel Ordeman en zijn vrouw Lydian in Haarlem hebben neergezet. De Jacobuskerk is helemaal omgetoverd tot een brouwerij voorzien van de laatste technische snufjes en een restaurant met sfeer en ambiance. Daarbij heeft de architect een combinatie gemaakt van de oude elementen van de kerk en nieuwe moderne strakke lijnen en kleuren. →
“België is allang niet meer het bierland bij uitstek”
Onlangs kreeg ik het verzoek van velen of ik eens een ‘in gesprek met’ kon houden met de Zeeuwse brouwerij Emelisse. Brouwmeester Kees Bubberman maakt met veel passie prachtige Nederlandse bieren die inmiddels in grote aantallen naar Amerika geëxporteerd worden. Nee, België is volgens hem allang niet meer het bierland bij uitstek! Het afgelopen jaar groeide de brouwerij erg snel en kon hij de vraag nog nauwelijks aan. Wie is de brouwmeester en hoe is het allemaal begonnen? →
In gesprek met …. Brouwerij Dupont
Onlangs ben ik afgereisd naar Brouwerij Dupont, bekend van onder andere Saison Dupont en Moinette blond, dat gelegen is in het Zuid-Belgische plaatsje Tourpes in Wallonië. Onder leiding van Gust Simons, commercieel directeur van Brouwerij Dupont heb ik de complete brouwerij mogen aanschouwen. De traditie, ambacht en liefde voor bier voel je in iedere plaats terugkomen. De geschiedenis van Dupont gaat lang terug en begint al in 1759 waaruit de gebouwen dateren. Vanaf 1840 werd er op deze locatie voor het eerst gebrouwen en dat gebeurde onafgebroken vanaf 1844. In 1920 kwam de brouwerij in handen van de familie Dupont. In een openhartig gesprek met Gust Simons kom ik meer te weten over de ‘geheimen’ van deze brouwerij en het bier. Ook is een leuke video beschikbaar waarmee je letterlijk een rondleiding krijgt door de brouwerij. Klik op lees verder! →
In gesprek met…. Texelse Bierbrouwerij
Tien jaar geleden was het voor het laatst dat ik op Texel kwam. Dat werd dus tijd om het vrolijke eiland een bezoek te brengen! En dan sla je als bierliefhebber de Texelse bierbrouwerij uiteraard niet over. Op een zonnige dag ging ik met de boot over waarna ik naar het plaatsje Oudeschild reed. De brouwerij ligt net een paar kilometer uit het centrum langs ‘dé’ doorgaande weg. Met het binnenstappen in de brouwerij volgde een warm onthaal door Maurice Diks, brouwmeester van de Texelse bierbrouwerij. Eén ding werd mij direct duidelijk. Ze hebben hier de afgelopen jaren ‘in stilte’ keihard gewerkt. Dat de brouwerij al zo groot is, dat was totaal langs mij heen gegaan! →
In gesprek met.. Brouwerij Duits en Lauret
Onlangs deed ik via Twitter de oproep welke brouwerij in mijn rubriek ‘In gesprek met’ aan bod moest komen. Ik kreeg vele reacties en uiteraard komen die allemaal aan bod. Meerdere mensen gaven aan graag eens een interview te zien met de Brouwerij Duits & Lauret. Het sluit mooi aan bij het ABT-bier van de maand dat afkomstig is van deze ‘Brouwerij’ uit Vleuten. Eigenaren Daniëlle Duits & Marco Lauret zijn geen traditionele bierbrouwers en gaan voor innovatief en vernieuwend. Dit begint al in de positionering van het bier en de keuze van de gebrouwde biertypen. Lees meer, door op lees verder te klikken, over de geheimen van deze kleine opkomende brouwerij. →
Even voorstellen…
Er is op deze bierblog reeds een bericht van mij via Fiona geplaatst en een bericht onder mijn eigen naam. Aangezien Fiona me heeft gevraagd zo eens per week een bericht te plaatsen, is het ook wel handig mij even voor te stellen. →