Archeologen hebben al de eerste sporen van thuis brouwerijen gevonden in het jaar 1000 voor Christus. De eerste Ierse bieren werden gebrouwen met wilde gist en door het gebruik van kruiden. De ontwikkeling van het Ierse bier ging gelijk op met Engeland waar nationale brouwerijen ontstonden die pale ales en porters brouwden. Net als bij ons waren er tijden dat iedere Ierse plaats wel een eigen brouwerij had. Er werd hop verbouwd in de ‘Midlands’ wat de naam Kilkenny Goldings kreeg. →
Categorie: "Reisverslag Ierland"
Laag alcoholische bieren oplossing voor horeca!
Voordat ik verder blog over al mijn fantastische belevenissen in Ierland, want dit land heeft serieus zeer onverwacht mijn hart gestolen, een bericht over wat mij betreft een nieuwe uitdaging voor Nederlandse en ook Belgische brouwerijen moet worden. Onlangs schreef ik al over de trend van laag alcoholische bieren die ik een klein beetje waarnam op het Zythos bierfestival in België. Het is serieus een trend waar Nederlandse maar ook Belgische brouwers goed naar moeten gaan kijken. Met een overheid die steeds meer gaat kijken naar verantwoord alcoholgebruik en stijgende accijnzen zou het oprecht slim zijn om hierop in te spelen door niet meer van die hoog alcoholische bieren te brouwen. De smaak is doorslaggevend. Wat is er nu fantastischer dan een geweldig smaakvol bier te brouwen met een laag alcoholpercentage? En er is meer, want Ierland heeft in speciaalbier met een laag alcoholgehalte echt een vorm gevonden om de horeca de hele avond gevuld te houden! →
Ierse craftbeer brouwerijen groeien explosief
In mijn rondreis door Ierland langs de kleine craftbeer brouwers staat keer op keer een gemene deler voorop: ze zijn zo gepassioneerd. Bij iedere brouwer zie je de twinkeling in zijn ogen als hij over zijn eigen brouwerij en bieren praat. ”Speciaalbier” is pas sinds een paar jaar echt hard gaan groeien. Eigenlijk best vreemd aangezien ze uiteraard al heel lang bekend zijn met Guinness, een stout bier. Diverse Ieren in de pub geven aan dat met name Guinness lange tijd de kleine craftbeer brouwers uit de markt heeft gehouden. Veel horecazaken in Ierland zijn niet gebonden aan een biermerk, dat is een voordeel zou je zeggen. Echter de prijsconconcurrentie blijft, zeker nu de recessie hier in Ierland hard heeft toegeslagen. Tegelijkertijd willen de Ieren elkaar hier echt helpen. Dit betekent dat bier van een lokale, kleine brouwer met open armen wordt ontvangen. Dat zorgt ervoor dat de brouwerijen gemiddeld tussen de 25 en zelfs 50 procent per jaar groeien! →
Hoe het zit in Ierland…..
Vandaag ben ik letterlijk ondergedompeld in Ierse gastvrijheid, gewoontes en uiteraard de ‘craft beer cultuur’. Het Ierse woord voor ‘proost’ heb ik mij eigen gemaakt, namelijk ”Slainte” met een streepje op de A waarmee wordt aangeduid dat je de ’a’ iets langer moet aanhouden. In een klein maar leuk gezelschap van Ieren en Engelsen reis ik vanaf vandaag langs tien prachtige speciaalbier brouwers en combineren we dit met een bezoek aan het Ierse landschap. En dat er grote verschillen zijn met Nederland is meer dan duidelijk. Inmiddels weet ik dat er zich 22 brouwerijen op Iers grondgebied begeven. Dat zijn echte brouwerijen geen huurbrouwers. Van dit laatste type hebben ze hier nogal hun bedenkingen. Niet omdat ze bestaan maar omdat ze niet open en eerlijk zijn waar hun bier gebrouwen wordt. Meer en meer zijn er goudzoekers die denken dat er met ‘craft beer’ veel te verdienen valt, zo zeggen de Ieren zelf. →
Ierland: de zoektocht naar de verborgen bierjuwelen
Vanavond kwam ik in Ierland aan en zocht zo snel mogelijk mijn weg naar het hotel in het centrum van Dublin. Nog even op de site van de brouwerij van Guinness kijken of ik wellicht nog met de laatste tour mee kon. Helaas het was precies zeven uur en dat was de laatste tourmogelijkheid voor vandaag. Niet getreurd er is natuurlijk zat te beleven. Wat dacht je van de micro brouwerij van Dublin, Messrs Maquire. De geschiedenis van deze locatie gaat honderden jaren terug. Al heel lang zijn de craft beers op deze plek een begrip. In mijn eerdere bezoek aan Dublin werd al duidelijk dat het alcoholpercentage van alle bieren standaard laag ligt. Ook een mooie uitdaging voor de craft beer brewers van Ierland om toch een smaakvol bier te brouwen dat zo rond de 4 a 4,5 procent alcohol bevat. Want het is en blijft een uitdaging om een mooi speciaalbier te brouwen dat vol is van smaak met een laag alcoholpercentage. Bekijk de eerste indrukken met een aanloop naar wat we de komende dagen allemaal gaan zien en beleven! →