Russian Imperial Stout, met dank aan Peter de Grote

Foto Brouwerij de Molen

Nadat ik deze week Ransuil had geproefd, vroeg ik mij ineens af wat nou eigenlijk de connectie met Rusland is. Russian Imperial Stout, het klinkt mooi, maar wat heeft de tsaar met dit bier te maken? Ik ben de geschiedenis in gedoken en ben het volgende te weten gekomen.

Tsaar Peter de Grote wilde zijn rijk moderniseren en ging daarom als eerste Russische heerser naar Europa. Hij bracht in 1698 een bezoek aan Londen om meer te weten komen over scheepsbouw en de marine.

Maar een bezoek aan Londen is pas echt compleet als je ook een pub bezocht hebt. Een kroegentocht was wel aan Peter besteed. Het Engelse bier (toen porter/stout) beviel hem erg goed. Zo goed zelfs dat hij hele scheepsladingen liet exporteren naar het Russische hof. Het grappige is dat dit bier aan het hof als iets zeer exclusiefs werd gezien, terwijl in Engeland het een drank voor gewone arbeiders was.

Het exportbier werd gebrouwen met veel alcohol, mout en hop zodat het de lange zeereis van Engeland naar Rusland goed zou overleven. Zo is waarschijnlijk Russian Imperial Stout ontstaan.

Dus eigenlijk heeft Peter de Grote een bestaand Engels bier verheven tot iets zeer exclusiefs. Omdat hij het zo enorm lekker vond,  moest iedereen in zijn omgeving het ook geweldig vinden.

Mooi gedaan Peter! Want jouw stijl is tegenwoordig overgenomen door ambachtelijk brouwers die er wel raad mee weten. Zo heeft Brouwerij de Molen een fantastisch bier gemaakt “Hel en Verdoemenis” qua naam en smaak zou het helemaal in je straatje passen, jammer dat je het niet kan proeven.

Lees ook:Wat gebeurt er als je gebruikte biermerk al bestond?
Lees ook:Bierproef: Hornbeer Russian Imperial Stout
Lees ook:Emelisse en Jopen winnen in Nieuw-Zeeland
Lees ook:Unieke bierproeverij bij Brouwerij De Molen in aantocht….
Lees ook:Russische Imperial Stout wint terrein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.