De kogel is door de kerk, de 56 winnende bieren van de ‘Dutch Beer Challenge’ zijn bekend.
In totaal zijn er 17 gouden, 17 zilveren en 22 bronzen bieren uitverkozen. Grote winnaars zijn Jopen met 6 medailles, Kompaan met 5 medailles en Bird Brewery, Uiltje Brewing Company en Brouwerij ‘t IJ, allen met 3 medailles. →
Zin in een leuk en kleinschalig bierfestival? Kom dan zondag naar Baarle-Nassau-Hertog. Voor de eerste keer wordt daar het bierfestival Hop Over De Grens georganiseerd.
Zeven hele leuke en misschien nog niet voor iedereen bekende brouwerijen presenteren hun lekkerste bieren en vertellen natuurlijk graag wat hun bier zo bijzonder maakt. Maak kennis met: →
Het is net of ik onder een steen heb gezeten. De ruim 2 weken door de Schotse Hooglanden hebben me helemaal uit ritme en routine gehaald. Natte schoenen, doorweekte sokken, gedroogd eten, dunne slaapmatjes en een klamme tent. Het klinkt misschien niet als een aantrekkelijke vakantie, maar geloof me, het was fantastisch. Het eerste biertje in de bewoonde wereld smaakte hemels. →
In Hongarije willen ze voorgoed afrekenen met alles wat ook maar enigszins te maken heeft met de bezetting van de nazi’s of de onderdrukking door de communisten.
Volgens de regering van premier Viktor Orban is het een ”morele verplichting” om het commerciële gebruik van dergelijke symbolen te verbieden. Daaronder vallen naast de rode ster ook onder meer het hakenkruis en de hamer en sikkel.
En het kan best wel eens zo zijn dat ook Heineken hier de gevolgen van gaat ondervinden. De rode ster die zo prominent aanwezig is het op het etiket zou wel eens verboden kunnen gaan worden. →
Vrolijkheid overheerst vandaag onder de Ierse bevolking, die St Patrick’s Day viert en gedost in groene kledij in de pub proost op de nationale feestdag. Het Canadese Railtown Cafe dacht in te haken met een evenement ter ere van ‘St. Paddy’s Day’, maar sloeg de plank volledig mis met een wel erg slecht getapte Guinness-pint.
Eigenaar Dan Olson werd dinsdag wakker met veel boze berichtjes op Twitter. ,,Er waren wat woedende berichten, ja”, zegt hij tegen CBC Radio. Olson geeft toe dat het geen fraai getapt biertje was. ,,Het kwam uit een kan, waardoor het schuim over de rand van het glas ging. Het was een zooitje, niet zoals een Guinness hoort te zijn. Het was een fout, we weten hoe je een goede pint serveert.”
De reacties op social media waren niet mild. ,,Die pint ziet eruit alsof hijzelf zestien pints op heeft en moeite heeft ze binnen te houden”, zegt Gavin O’Connor. ,,Ierland kijkt toe. Is dit hoe ze pints maken in Canada?”, aldus Conor Dargle. Een andere twitteraar doet zelfs een oproep aan de brouwerij van Guinness. ,,Lever alleen al om deze reden alsjeblieft niet meer aan het Railtown Cafe.”
Olson beseft wat hij heeft losgemaakt onder de Ieren. ,,We hebben echt een heel land boos gemaakt.”
Nou moet ik zeggen dat het door Olson geschonken glas Guinness wel heel slecht getapt was, maar hij is niet de enige. Guinness schenken is een kunst. Weten hoe het wel moet? De heren in deze video laten het graag zien.
Bij brouwerij Moortgat startten ze met een nieuw smaakexperiment: ze rijpen Duvel op eikenhouten bourbonvaten. Sinds november rijpt de Duvel in deze geïmporteerde Amerikaanse vaten en zal vermoedelijk zes à zeven maanden op vat moeten liggen voor het klaar is.
“In lang vervlogen tijden werd bier nog bewaard en vervoerd in eikenhouten tonnen, maar dat is niet de reden waarom de Duvel-brouwers aan een nieuw smaakexperiment zijn begonnen”, luidt het bij Moortgat. “Onze drijfveer reikt verder dan nostalgie. We trachten met deze techniek nieuwe smaken en aspecten van Duvel te ontdekken” →
In de Grote Kerk in Edam wordt op 10 en 11 maart het eerste Streek Bier Festival gehouden.
Meer dan tien brouwerijen in Noord-Holland presenteren op deze vrijdag en zaterdag hun eigen gebrouwen bieren, van pils tot stout. SNAB uit Purmerend en Sancti Adalberti uit Egmond zijn twee van de deelnemende brouwerijen.
Tijdens het Streek Bier Festival, dat wordt georganiseerd door Nieventz, zijn er diverse proeverijen onder leiding van biersommeliers, workshops en andere leuke activiteiten. De hapjes bij de borrels – vers gebakken friet, broodje braadworst en verschillende kazen – worden verzorgd door regionale ’foodies’. Zij vertellen ook welk hapje het best bij een bepaald biertje past. Diverse artiesten verzorgen optredens. →
Soms koop je iets zonder er bij na te denken. Een paar maanden geleden was ik in de Bierwinkel in Leiden. Net toen ik dacht dat ik wel genoeg lekkers had ingeslagen, viel mijn oog op een kruikje.
Volgens de beschrijving zou dit wel eens het oudste bier van Leiden en omstreken kunnen zijn. Het bier is gebrouwen op basis van vroeg-middeleeuwse archeologische vondsten. Gelukkig zijn er ook moderne technieken en ingrediënten toegepast en is het bier veilig om te drinken.
Ik kwam het kruikje van het weekend tegen en natuurlijk moest er geproefd worden. Volgens de omschrijving zou er gebrouwen zijn met onder andere jeneverbes, pruim, erwten en brouwgerst. Klinkt misschien niet zo heel erg lekker, maar het resultaat mag er zeker zijn.
Geheel verrassend is dit niet, want de brouwers van Vals Nat vielen maar net buiten de prijzen tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Hobby Bierbrouwen. Met de smaak zit het dus wel goed.
Dat er jeneverbes is gebruikt kun je goed proeven, net als pruim en karamel. De erwten bleven voor mij goed verstopt. Maar dat mag de pret niet drukken. Het is een heel mooi en lekker bier. Erg leuk om cadeau te doen aan iedereen die iets met Leiden heeft. Bekijk de verkooppunten.
In Rotterdam weten ze wel van brouwen. Je ziet steeds meer lokale biertjes verschijnen. Is dit een modegril? Zijn deze biertjes wel te drinken? Het AD ging op pad en kwam erachter dat er een heleboel goeds uit de Maasstad komt. →
Ik las vandaag dat Valentijnsdag in Pakistan verboden is. Wat een goed idee, afschaffen die ellende. Ieder jaar zijn we weer voor een dag alles behalve spontaan. Je doet het nooit goed. Spreek je af niets te gaan doen, krijg je ruzie omdat je er geen aandacht aan besteed, koop je wel iets is het niet goed genoeg. Ga je uit eten, is het niet romantisch genoeg. Kortom redenen genoeg om de stekker er gewoon uit te trekken. Weg met Valentijn. Het mag duidelijk zijn, ik vier het niet , al jaren niet meer.
Maar mocht je deze dag toch iets willen ondernemen, houd het dan simpel. Misschien dat brouwerij de Prael en Tony Chocolonely precies hebben waar jij naar zoekt. Want wat dacht je van Tony’s choclate milk stout? Een lekker fris donker bier met de zachtheid en bijna romige smaak van een koud flesje chocolademelk op een warme zomerdag. Ik kreeg ineens allemaal flashbacks. Ik zag mij ineens weer zitten op een terras in Friesland tijdens de zomervakantie. Het was warm, heel warm, zo warm zelfs dat ik zonneallergie kreeg. Daarom gingen mijn ouders erop uit en mocht ik ‘afkoelen’ met chocolademelk taart. Het was hemels!
Natuurlijk was ik deze periode alweer helemaal vergeten, totdat ik een slok nam van dit bier. Als het bij iedereen zulke verhalen losmaakt, dan heb in ieder geval een leuke avond en leert elkaar gelijk een beetje beter kennen. Wat heb je te verliezen? Helemaal niets. Koop er voor de zekerheid ook nog eens een reep van Tony bij en je hebt gegarandeerd een leuke avond.