Waarom je altijd een biertje lust

takeone3Gisteren ben ik uiteraard in Maastricht geweest bij Take One. Wederom een geslaagde middag en avond. Ongelooflijk wat een diversiteit aan bieren hebben ze hier en bovenal wat weten Peet en Mery er veel vanaf. Met name Peet is een wandelende bierencyclopedie. In de komende weken volgen enkele verhalen over mijn bezoek aan Take One. Eerder heb ik al een keer aangegeven dat er altijd wel biertjes zijn die je lust. En mocht je daarover twijfelen en bij Maastricht in de buurt zijn… Toen ik aan Peet vroeg hoe dit mogelijk was kreeg ik de volgende uitleg. cafe take oneEr zijn 16 soorten bier. Dus plaatsen waar geroepen wordt dat er 150 verschillende soorten bieren zijn. Dat kan niet!. Een soort is bijvoorbeeld dubbel, tripel, blond, Lambiek, Quadrupel, Geuze etc. Op basis van de soorten zijn wel verschillende bieren ontstaan. Dat dit er ontelbaar kunnen zijn blijkt de vele combinaties die mogelijk zijn. Er zijn 16 verschillende granen, 4 verschillende hoppen en wel 2.500 mogelijkheden waarop de mout wordt gebruikt (gedroogd). Bovendien kunnen ingrediënten zoals fruit en kruiden extra aan het bier worden toegevoegd. Zoals honing in Barbar. Daarbij kwam bij mij ook direct de gedachte op dat het toch best moeilijk is om steeds hetzelfde biertje te brouwen. Je moet steeds dezelfde ingrediënten toevoegen. Naast de ingrediënten bestaat het bier voor het grootste gedeelte uit water. Iets waar ik het eerder ook al over heb gehad bij het Hoegaarden bier. De ingrediënten kunnen exact hetzelfde zijn echter ander water kan de smaak compleet veranderen. Daarom is het verplaatsen van een brouwerij erg lastig. Zo zit in het westen van vlaanderen ijzer in het water en in het oosten niet. Dit kan op 5 kilometer verschillen. Bij Belgische bieren bepaalt de locatie van de brouwerij dus in belangrijke mate ook de smaak. In Nederland gebruiken alle brouwerijen leidingwater en daar zit overal ijzer in. 
cafe take one2De keuze van het biertje is ook afhankelijk van wat je daarvoor gegeten en gedronken hebt. Het is de kunst om dus een goed advies te kunnen geven. Het is net als met wijn; bier kan bij en na het eten de smaaksensatie vergroten. Het is dus niet exact te zeggen welke soort beter bij je past aangezien er binnen een biersoort ook weer ontelbaar veel combinaties te maken zijn met de ingrediënten. Dat er een is binnen al die soorten en mogelijkheden die je lekker vindt staat buiten kijf! Voor meer informatie over Take One kun je kijken op http://www.takeonebiercafe.nl/

Lees ook:Bier gemaakt van rioolwater, in Amerika kan alles
Lees ook:Gulpener Pilsener: een Limburgs balansbier
Lees ook:Zomerse biercocktail: Meloenijs met witbier of Weizenbier
Lees ook:Speciaalbierbrouwerij Oijen lanceert nieuwe bierlijn
Lees ook:Tripel Klok: Een tripel die af is!

6 reacties op “Waarom je altijd een biertje lust

  1. emiel

    ook wij waren afgelopen zaterdag in take one.
    prima biercafe, gespecialiseerd in de kleine belgische brouwerijen.
    leuk kennis te maken met jullie en met deze blog.
    site gelijk bij favorieten gezet

      /   Beantwoorden  / 
  2. karel de vlaming

    “er zijn 16 soorten bier”
    Natuurlijk, dit ligt nergens vast en je kan een stevige boom opzetten over begrippen als categorie vs/ subcategorie, maar een laag aantal als dit heb ik nog nooit iemand zien beweren.
    Over het algemeen heeft men het over en stijl of 70, zonder de subcategorieen, en zonder ‘fantasiestijlen’
    bierkeurmeester Derek Walsh gaat zelfs uit van een 100tal stijlen, in een mooi boek uitgebreid en technisch samengevat, maar helaas volledig uitverkocht. een beknopte samenvatting hiervan vind je hier:
    http://www.bierlijn.eu/02.%20assortiment%20Derek%20Walsh.htm

      /   Beantwoorden  / 
    1. Peet Seerden

      Beste Karel, ‘n type aanduiding is iets anders dan een soort. Met een soort wordt het onderstaande bedoelt: Je hebt ondergisting, bovengisting en spontane gisting, dit is een brouw
      wijze.Pils is een soort, daarnaast heb je de blond
      amber,bruine,rode,zwarte en de lambiek.De dubbel,tripel,
      quadrupel,weitzen,witbier,faro,kriek,gueuze,fruit.
      Bijvoorbeeld in het Jessenhofke tripel is knoflook aan toegevoegd om de droge nasmaak te bevorderen maar dat wil niet zeggen dat er ‘n nieuwe soort is ontstaan. Het is en blijft een tripel.Derek is een zeer aimabel personage en van mij mag hij gerust in stijl en/of type spreken maar er zijn 16 soorten met miljoenen afgeleiden van. Maar beste Karel,misschien kunnen we beter onder het genot van enkele biertjes in de Take One verder palaveren. In ieder geval vriendelijke edoch dorstige groetjes; Peet Seerden.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Fiona de Lange

    het is een zytholoog die het zegt. En ja deze discussie kan volgens mij oneindig gevoerd worden. Walsh maakt bij biertypen een onderscheid op licht / donker. Het is maar net vanuit welke kant je begint te kijken en wat je als basis neemt. Walsh bekijkt het weer heel anders zo te zien. De basis van de 16 soorten is dat er 16 verschillende soorten mout bestaan. De mouten vormen uiteindelijk de basis voor een eindeloze mix van mout, hop en ingredienten…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.