Budweiser zakt steeds verder weg

budweiserBudweiser telt miljoenen euro’s neer om via sponsoring van het WK de uitstraling neer te zetten als internationale merk bij uistek. We weten allemaal welk merk over de hele wereld de show heeft gestolen. Echter de wereld veroveren met Budweiser is noodzakelijk aangezien het merk in Amerika al jaren terugloopt.

Enkele cijfers laten zien wat er met Budweiser gebeurt in Amerika. Eind jaren tachtig had Budweiser een kwart van de markt in handen. Nu is dit minder dan 10%. Sinds 1982 is Bud Light geïntroduceerd dat steeds meer marktaandeel won. Niets aan de hand dus.

 De laatste jaren is het saldo van Bud en Bud light niet meer positief, oftewel de markt wordt niet meer gezamenlijk door hen bepaald. Volgens mij is dit ook gekomen door de komst van vele ‘light’-bieren op de Amerikaanse markt en dat Budweiser de concurrerende merken nooit echt serieus nam. Ook de biermarkt in Amerika verandert behoorlijk. Bij uitstek is dit een markt waar het speciaalbier en het lokale bier hard groeit en de lokale retailers massaal kiezen voor lokale en regionale producten ten koste van grote pilsmerken zoals Budweiser maar ook Heineken.

Bij AB InBev zijn ze er nog niet achter waardoor het merk zo terugloopt. Een paar feiten zijn wel bekend zoals hierboven beschreven maar ook blijkt dat de bierdrinkers van sterkgroeiende latinomerken niet van Bud houden. Ook niet heel verrassend. Duidelijk is dat de Belgische bieren in Amerika het goed doen en dat steeds meer Amerikaanse biermerken met ‘Belgisch’ gebrouwen bieren komen. Wellicht zit de oplossing van dit alles ook in de grootte van de concerns. Het kunnen anticiperen en inspelen op trends. Het is toch vreemd dat men bij Budweiser (AB InBev) niet doorheeft waardoor het merk al jaren terugloopt in Amerika? Waar is dan het contact met de markt gebleven?  

Bron: De Standaard

Lees ook:AB InBev nieuwe sponsor American Football
Lees ook:AB InBev plukt vruchten van WK Zuid-Afrika
Lees ook:De light biermarkt in US heeft ‘t moeilijk
Lees ook:De doodsteek voor Budweiser?
Lees ook:‘Light’ bier: nieuwe trend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.