Westvleteren gaat de supermarkt in!

Westvleteren12Groot nieuws. Een historische stijlbreuk. Momenteel onderhandelen de paters in Westvleteren met het supermarktconcern Colruyt over verkoop van het trappistenbier Westvleteren in de supermarkt. Dat is natuurlijk groot nieuws aangezien dit bier wereldwijd officieel alleen bij de abdij wordt verkocht en niet commercieel is. Exclusiviteit in combinatie met een nummer één positie van ‘beste bier ter wereld’ op ratebeer.com heeft voor een hype gezorgd.

Reden tot deze overweging zijn de verbouwingen aan de verblijfplaats van de paters. De kosten zijn hoger dan verwacht. De brandweer heeft momenteel een deel van de gebouwen van de abdij onveilig verklaard. Overigens is nog niets zeker echter de paters zelf hebben ook al met de pers gesproken. Dus dan mag je aannemen dat het er toch aan zit te komen!

Ik ben heel erg benieuwd wat deze stap dan met het merk Westvleteren doet. Dat zal ook de nodige voorzorgsmaatregelen nodig hebben. Je kunt natuurlijk nu al verwachten dat er rijen dik bij de supermarkt staan als het bier daadwerkelijk in de winkel staat.

Aan de Belgische krant HBVL van de Persgroep verklaart een broeder het volgende: “Uit principe brouwden we tot nu toe een beperkt aantal hectoliter bier en hielden we ons ver van platte handel, maar de kosten voor de verbouwingen aan onze abdij lopen veel hoger op dan gedacht. We zijn verplicht om minstens tijdelijk meer te brouwen en ons bier in de ‘commerce’ te gooien”, aldus een broeder in een krant van De Persgroep.

Bron: Hbvl.be

Lees ook:Binnen in de Abdij van Westvleteren
Lees ook:Horecazaken willen Westvleteren serveren
Lees ook:Hoe je een Westvleteren XII kan bemachtigen!
Lees ook:Bijzondere geschenkverpakking Westvleteren
Lees ook:Westvleteren bouwsteenbox groot succes in VS

16 reacties op “Westvleteren gaat de supermarkt in!

  1. Michel

    Jammer dat het op zo’n manier moet gebeuren. Maar het maakt het voor ons als bierliefhebber wel een stukje makkelijker. En het is inderdaad geweldig lekker bier.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Aikibob

    Ja eigenlijk best jammer maar ook weer fijn. De mythe word wel minder zo??!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Eugene

    Mythe? Het idee was leuk. Maar veel mensen konden niet aan dit bier komen. Daardoor werden absurde bedragen betaald/gevraagd op diverse internet.
    Hopelijk komt hier een einde aan en gaat de winst van deze volgverkopen direct naar de abdij. Dan kunnen we blijven genieten van hun bieren.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Eerwaard

    Ben benieuwd hoe de broeders meer willen gaan brouwen. Voor zover ik weet brouwen ze al op hun maximale capaciteit van 4750 hl per jaar.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan

      Dat het brouwvolume van Westvleteren op 4750Hl per jaar ligt klopt. Dat dit de top van hun capaciteit is kan ik nergens terugvinden. Ik vermoed wel dat ze hun bottellijn zullen moeten vervangen. :)

        /   Beantwoorden  / 
    2. Lowieke

      Aangezien de gist en lagercapaciteit met enkele tanks is uitgebreid kan men tegenwoordig meer produceren.

        /   Beantwoorden  / 
  5. Martin

    Wie weet komt een gedeeltje van de productiegroei vanuit andere brouwerijen. Zou zo maar kunnen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Lowieke

      Martin, weet niet hoe je dit bedoeld echter aangezien het zich hier handeld om een trappist is de enige mogelijkheid dit brouwen te doen bij een andere trappist( welke echter geen van allen overcapaciteit hebben.) Hierdoor acht ik deze opmerking als onzinnig. Daarnaast zijn er extra tanks geplaatst bij Westvleteren dus is de capaciteit van de brouwerij vergroot en wordt hier de volumegroei uit gehaald.

        /   Beantwoorden  / 
    1. Jan

      Als die bottellijn vernieuwd is zie ik niet waqarom ze niet twee keer zoveel zouden kunnen brouwen

        /   Beantwoorden  / 
  6. Edo

    Aan de ene kant is het goed dat Westvleteren beter verkrijgbaar wordt, zodat iedereen ervan kan genieten zonder al te veel te moeten betalen. Aan de andere kant hoop ik dat de broeder-brouwers de kwaliteit kunnen handhaven.

    O ja, en als ze toch bezig zijn: kan ook dat fantastische refterbier van 4% weer op de markt terugkeren??

      /   Beantwoorden  / 
  7. Eugene

    Zojuist in het nieuws:

    Westvleteren toch niet meteen in Colruyt-rekken
    De Tijd, 27 oktober 2010, 17:19 – Belga
    Supermarktketen Colruyt noemt berichten over de verkoop van Westvleteren-bier voorbarig…… enzovoort

    Wel stond vanmorgen (04u10) in Het Laatste Nieuws: “De besprekingen met Colruyt zijn nog volop aan de gang. “. Maar ja, waar rook is, is vuur.

    Omtrent de brouwcapaciteit: Deze zou inderdaad sneller uitgebreid kunne worden door installatie van extra tanks. Maar nog sneller is er uitbreiding mogelijk door meer maanden per jaar te brouwen

      /   Beantwoorden  / 
  8. Bas

    Zou leuk zijn, heb Westvleteren 12 1x mogen proeven op de Brugse Bierfestival dit jaar. Ik vond hem zeer lekker. Maar heb er geen absurde prijzen voor over. Zou leuk zijn als ie wat makkelijker en goedkoper te verkrijgen is.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Bart

    De Mythe lost op. Een bier van grote grandeur verdwijnt in de massa.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joery

      Bart, dit klopt niet. Er worden slechts 93000 packs van 6 flesjes + 2 glazen gemaakt. Plus, je hebt er een bon voor nodig, anders kan je hem niet kopen. Zonder deze actie zou de abdij in verval geraken.

      Trouwens,daarna gaat toch alles weer op oude manier; bellen en afhalen!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fred Schiphorst

        Maar zou het bier er eigenlijk minder om zijn als het meer via andere kanalen dan alleen de abdij zelf verkrijgbaar zou zijn? Gaat het nu om het bier of de mythe er omheen? Soms denk ik voro ratebeer om het laatste, maar dat is dan ook mijn bezwaar tegen die lijst…
        Als de brouwerij op een industriële brouwwijze over zou gaan of met ingrediënten zou gaan rommelen, dat was slecht nieuws. Dit is alleen leuk voor hen die nu niet uren aan de telefoon hoeven te hangen om dan nee verkocht te krijgen.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.