Straffe Hendrik Quadrupel een feit!

Vorig jaar op het bierfestival in Brussel heb ik ‘m al gedronken: de Straffe Hendrik Quadrupel. Zie hier mijn reactie toen. De etiketten waren toen nog niet klaar en het bier was niet op fles verkrijgbaar. Brouwerij de Halve maan kan nu volmondig roepen dat de Straffe Hendrik Quadrupel een feit is. Het is een zwaardere versie, maar liefst 11%, van de ‘gewone’ tripel Straffe Hendrik. Overigens noemt de Belgische krant dit de eerste quadrupel.

En dan kom je weer een discussie die al tijden gevoerd wordt wat is een quadrupel of niet. De meningen zijn verdeeld echter duidelijk is dat de Belgische bieren zoals Sint Bernardus abt en Rochefort 10 toch als quadrupel door mogen. Met dank aan de informatie van @eijkb. Toch ben ik nog niet overtuigd aangezien diverse kenners weer een andere mening hebben.  

Nadat Duvel Moortgat twee jaar geleden Liefmans overnam, kwam voor Xavier Vanneste de weg vrij met het merk straffe Hendrik. Een slimme actie die quadrupel, aangezien de zware bieren het momenteel erg goed doen. Een mooie manier om een biermerk een nieuw leven in te blazen.

Bron: De Morgen

Lees ook:Straffe Hendrik Quadrupel: Top
Lees ook:Brugse brouwerij Fort Lapin lanceert Quadrupel
Lees ook:Nieuwe Straffe Hendrik Heritage direct uitverkocht!
Lees ook:De Scheldebrouwerij moet biernaam aanpassen
Lees ook:De Koninck verkocht aan Duvel!

5 reacties op “Straffe Hendrik Quadrupel een feit!

  1. @Eijkb

    Geef het beestje maar een naam. Er zijn diverse richtlijnen maar geen vastgelegde terminologie. De een, zoals ik, zegt aantal gistingen (incl die op de fles), een ander verklaard het verschil aan grondstoffen, weken dat het bier gerijpt is op het vat of de %ABV. Voor zover ik weet is er geen (vastgelegde) waarheid en mag de brouwer zijn bier categoriseren naar zijn goeddunken.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Alexander

    quadruppel, daar heeft La Trappe de copyrights op ;) (serieus)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Neem aan quadrupel met 1 ‘p’! wellicht alleen voor NL markt.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Louis Klaassens

    Je hebt enkel, dubbel, Tripel en Quadrupel.
    Vroeger was het normale bier ongeveer 3% alc. sterk. Een dubbel dus ongeveer 6%, Een Tripel ongeveer 9% en een Quadrupel dus ongeveer (4×3) 12%.

    In de biertypengids van Derek Walsch wordt de Quadrupel gezien als een type bruin, bovengistend bier van meer dan 10%. Zo wordt hij ook al jaren gekeurd door bierkeurmeesters (www.bierkeurmeestersgilde.nl). La Trappe heeft bij mijn weten nog nooit protest aangetekend tegen het gebruik van de naam Quadrupel als biertype. Ook wordt de term Quadrupel al langer gebruikt dan dat La Trappe het type brouwt.
    Geen probleem denk ik dus.
    Ik zou het bier wel eens willen proeven. Ik ben gek op dit type.
    Louis

      /   Beantwoorden  / 
  4. Fred Schiphorst

    Ik dacht altijd dat het niet zozeer het alcoholpercentage als wel de storting was? Ofwel dat er voor een dubbel per hl twee maal zoveel mout gebruikt wordt asl voor een enkel en dan dus voor een tripel drie maal en voor een quadrupel vier maal?
    In het geval van La Trappe lijkt het daar wel op. Een dubbel is namelijk 7%. dat zou betekenen dat een enkel 3,5%, een tripel 10,5% en een quadrupel 14% zou moeten zijn. In werkelijkheid is de tripel 8% en de quadrupel 10%.
    Weet iemand het “echte” verhaal? is het misschien gewoon zo dat het namen zijn waar we verder niets achter moeten zoeken?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.