De verscholen koerswinst van Heineken

In het Financieel Dagblad werd uitgebreid geschreven over de uitkomsten van een beleggersdag die bij bierbrouwer Heineken werd gehouden. Het bierconcern vertelde hoe zij de kosten onder controle houdt maar ook van welke negatieve ontwikkelingen zij momenteel erg veel last hebben. Het stijgen van de voedselprijzen is daar één van!

In vijf jaar tijd is de volledige bierketen van gerst tot de fles doorgelicht wat uiteindelijk een wereldwijde besparing opleverde van €452 miljoen, de helft van de kosten. Verder is met het nieuwe managementsysteem het bedrijf flexibeler geworden waardoor mensen eenvoudiger te vervangen zijn en organisatiekunstjes snel op een andere plek in de wereld gekopieerd kunnen worden.

De brouwer heeft meer kleine brouwerijen dan de concurrentie wat tot meer kosten zou leiden. Echter het concern geeft aan hierdoor juist makkelijker met capaciteit te kunnen schuiven. Vanwege het vele vervoer kan je als brouwer last hebben van de hoge olieprijzen. Echter door de hoge brouwerijdichtheid heeft Heineken hier minder last van.  Een echte doorn in het oog zijn de hoge voedselprijzen en met name de prijs van gerst. Door de droogte in West-Europa zijn de oogsten nog slechter.

De hogere kosten worden al doorberekend aan de klant. Voor een pilsje betaal je de komende maanden al meer door een prijsverhoging. Echter de totale kosten kunnen niet aan de klant worden doorberekend. En dan hebben ze ook nog te maken met teruglopende bierconsumptie in West-Europa. Het is en blijven spannende tijden voor de bierbrouwerijen.  

Bron: FD

Lees ook:Helft bierdrinkers vindt doorberekenen grondstofprijzen OK
Lees ook:Heineken bier wordt duurder
Lees ook:Heineken heeft moeilijk eerste kwartaal
Lees ook:Alain Beyens stopt biercarrière bij AB InBev
Lees ook:Jo Van Biesbroeck nieuwe topman AB InBev West-Europa

Eén reactie op “De verscholen koerswinst van Heineken

  1. Jos

    Joepie, Er is besparing van €452 miljoen. meteen gebruiken voor de mannen in schotland. Dit ging om 570 mln Pond of 651 mln euro. Betekend even langer dan een jaar besparen aan de ene kant en aan andere uitgeven dus aan aan Scottish & Newcastle pensioenfonds. stel je er meteen 9500 + 1 tevreden, en ben je in mijn beleving een echte kerel en ondernemer en hou ik hierover op te zeiken. Praat nog niet over de 1,25 mln.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.