Tournée Générale by Women: De beleving

Afgelopen woensdag 19 september 2012 vond de eerste Tournée Générale by Women plaats! Een groot succes. Er is bewust gekozen voor een kleine groep aan vrouwen, uiteindelijk in totaal 11, om gezamenlijk drie brouwerijen te bezoeken. De organisatie lag in handen van www.bierenvrouw.nl, een platform dat ik heb opgericht om vooral gezamenlijk met andere vrouwen leuke bieractiviteiten te ondernemen. We brachten op één dag een bezoek aan Brouwerij Emelisse, Brouwerij Halve Maan en Brouwerij Bosteels. Wat een ontvangst kregen we bij alle drie de brouwerijen door de directeuren zelf, Kees Bubberman (Emelisse), Xavier Vanneste (Halve Maan) en Antoine Bosteels (Bosteels). Passievolle en bijzondere verhalen gingen over tafel, dikwijls met de noot om passages maar niet verder te vertellen ;-) , over hoe de brouwerijen zijn ontstaan, hoe de bieren werden bedacht en hoe de ontwikkeling van de brouwerij plaatsvond door de generaties heen. Alle vrouwen schrijven een mooi verhaal over hun ervaring en beleving bij de Tournée Générale. En uiteraard is ook een prachtige videocompilatie onderweg en zijn vele foto’s gemaakt. Joyce die zelf ook regelmatig bier brouwt geeft de aftrap!

“De dag begon met hobbels door de NS. Maar met de instelling “Komt Mozes niet naar de berg, dan komt de berg naar Mozes” werden Lies, Wendy en ik uiteindelijk keurig opgehaald bij een ander station dan was afgesproken. In de bus was ‘t al gelijk gezellig. Normaal ben ik iemand die de kat uit de boom kijkt, maar na een kort voorstelrondje voelde het eigenlijk best vertrouwd. Dit was echt een leuk gemêleerd gezelschap! (Foto: Joyce staat vierde van links, ontvangst bij Brouwerij Emelisse)

Met een half uur vertraging kwamen we bij één van mijn favoriete Nederlandse brouwerijen aan, de Zeeuwse Brouwerij Emelisse. Na een kennismaking met brouwmeester Kees Bubberman en een fotomoment voor het pand, mochten wij genieten van Emelisse Earl Grey IPA. Dit heerlijke bier met toevoeging van echte Earl Grey thee heeft Kees samen met de Marble Brewery in Manchester gebrouwen. De theesmaak vond ik niet overheersend en ik proefde ook iets citrusachtigs naast de niet overdreven bittere IPA-smaak.

Hierna vertelde Kees meer over Emelisse, hun brouwproces, de bieren en het restaurant. Vervolgens mochten we een Imperial Russian Stout uit een lagertank proeven en ondanks dat deze nog verder moet rijpen, belooft het heel wat…

Als afsluiting mocht iedereen zelf een bier uit het assortiment kiezen en mijn keuze was gevallen op de Emelisse Red IPA, een wat donkerdere IPA met naast de hoppige citrus smaak ook een herkenning van karamel. Het kaas- en worstplankje dat erbij werd geserveerd, was helaas geen specifieke foodpairing… gelukkig vind ik kaas sowieso lekker!

Met een lunchpakket van Emelisse gingen we op weg naar de Brugse familiebrouwerij De Halve Maan. Hier werden we verwelkomd door directeur Xavier Vanneste. Trots leidde hij ons door de brouwerij met het bijbehorende museum en vertelde vol liefde en passie waardoor elk detail interessant was en ik bijna de pijn voelde toen Xavier vertelde over het verlies van zijn vader z’n familiebrouwerij. Daar heeft hij enorm van geleerd en waarschijnlijk voelde het daarom bijna alsof we in een warm bad terecht kwamen. Een bezoek aan De Halve Maan is echt een aanrader voor degene die hier nog nooit is geweest en voor mezelf duidelijk een plek om terug te keren! 

Door tijdgebrek hebben we allemaal één bier gedronken; in België doen ze namelijk niet aan proefglaasjes. Van Brugse Zot en Straffe Hendrik (Tripel) heb ik enkele slokken van de anderen geproefd, maar heb zelf genoten van Straffe Hendrik Quadrupel. De quadrupel is een bier waar je eigenlijk de tijd voor moet nemen. Ik heb in dit donkere enigszins zoete bier niet het hoge alcoholpercentage herkend, maar wel smaken als karamel, chocolade, vijgen en rozijnen. 

 

Een uur later dan gepland en ondertussen ook al na sluitingstijd kwamen we aan bij brouwerij Bosteels, dat ik direct herkende uit het tweede seizoen van tv-serie Tournée Générale. De mooie postkoetsen en andere antieke voertuigen vielen gelijk op. Op het moment dat directeur Antoine Bosteels het voormalig familiewoonhuis uitliep, zag ik de beelden uit de tv-serie voor mij.  

Ook Antoine is iemand die vanuit zijn hart verteld, waardoor je elk woord bijna voelbaar tot je neemt. In de salon hangen schilderijen van 5 generaties brouwers, die van Antoine en z’n vader Ivo ontbreken nog. Er volgt een uitgebreide rondleiding door de enorme brouwerij waar ze nu ook volop aan het verbouwen zijn. Het wordt bijna een fabriek qua grootte en het brouwproces is grotendeels geautomatiseerd, maar daar lijdt het bier zelf absoluut niet onder en ook de sfeer voelde heel intiem aan.  

Ondanks dat de werktijd er voor de medewerkers er al lang op zat, werden we toch ook nog uitgenodigd in de proefzaal waar we rustig van alledrie de bieren van brouwerij Bosteels hebben genoten. De eerste was de Pauwel Kwak met kruidige, zoethoutige smaak, daarna volgde de Tripel Karmeliet dat begint met een zoete banaansmaak en langzaam verandert in een licht bittere sinaasappelsmaak en tot slot een koude DeuS dat niet voor niks omgedoopt is in ‘sprankelende Godendrank’, de bubbels doen denken aan een soort kruising van mousserende wijn met een fris kruidig bier met munt- en gembersmaak. 

‘t Was echt een geweldige dag waarbij ik leuke mensen heb leren kennen met boeiende verhalen onder ‘t genot van heerlijke bieren van fantastische gastvrije brouwers! Bedankt iedereen dit mogelijk heeft gemaakt. Als dit avontuur een vervolg krijgt, ben ik daar zeker bij. Maar hopelijk binnenkort eerst eens mijn gewonnen prijs verzilveren bij Brouwerij Huyghe…”, aldus Joyce!

Lees ook:Brouwerij Emelisse breidt fors uit
Lees ook:Tournée Générale by women: bezoek aan Brouwerij Emelisse
Lees ook:Tournée Générale by women
Lees ook:Een zotte ruzie tussen twee brouwers
Lees ook:03-07-’11: Bierlunch Brouwerij Emelisse

3 reacties op “Tournée Générale by Women: De beleving

  1. Joyce

    Van ‘t weekend op ‘t Borefts Bier Festival bij brouwerij de Molen verbazend veel enthousiaste reacties gehad van voor mij onbekende mensen die bovenstaand stuk hadden gelezen. Hierdoor leuke contacten opgedaan en waarschijnlijk een brouw-afspraak eraan overgehouden…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Leuk Joyce! Precies de bedoeling ;-)

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.