Arend Tripel: Veelzijdige smaaksensatie

In mijn opdrachtenreeks voor de bieropleiding hieronder een beschrijving van de Arend Tripel. De insteek zoals deze wordt gekozen, objectief bier beschrijven zonder termen als putjeslucht te gebruiken (hier ging een rode streep doorheen) is voor mij zeer waardevol. Ik weet niet hoe anderen hier tegenaan kijken? In het verleden deed ik zelf ook nog weleens van dit soort smaakuitspraken! Het is zo negatief en doet naar mijn idee geen recht aan het bier. Waarom? Proeven is een momentopname van zowel de proever als het bier. Het ene flesje is de andere niet en het is en blijft een natuurproduct dat ondanks de vele kwaliteitscontroles iets in smaak kan veranderen.

 

 

Bewaren
Daarin speelt de manier van bewaren bij zowel het verkooppunt als de bierliefhebber ook een grote rol. Het bier kan bij de brouwerij in perfecte staat vertrokken zijn echter bij het verkooppunt of de bierliefhebber in de zon of op een warme plek hebben gestaan en zo zijn volledige smaak hebben verloren. Ook bij de Arend Tripel waren diverse interessante smaken te ontdekken die er naar mijn idee normaliter niet inzitten.

Informatie op de fles
Het goudblonde bier is gebrouwen door Brouwerij De Ryck, een kleine Belgische brouwerij in Herzele. De Arend Tripel met een alcoholpercentage van 8 procent is van hoge gisting en hergist op de fles. Het heeft al meerdere European Beer Stars gewonnen in de categorie Belgian Style Tripel. Het zwaarblonde bier is gebrouwen met water, gerstemout, hop, suiker, maïs, kruiden en gist en houdbaar tot en met november 2013.

Uitzicht
Het sinaasappelkleurige troebele bier heeft een mooie, compacte wandklevende schuimkraag.

Geur en aroma
Een citrus van sinaasappel maar ook groene appel geeft een frisse eerste indruk van dit bier. De geur wordt echter overmeesterd door scherpe kruiden zoals peper, kruidnagel en gember. Deze blijven na het opsnuiven absoluut in de neus aanwezig. Lichte mout- en gisttonen met een bijzonder felle zwavelgeur maken de geur en het aroma van de Arend Tripel af.

S maak
De Arend Tripel is een bier dat zich kenmerkt door een eigen karakteristieke smaak. Een romige mengeling van groene appels en kruiden. Het is niet vergelijkbaar met een ander zwaarblond bier. De aanzet is zeer zacht en rond met licht zoete en bittere smaaktonen. Er zit nog veel gistsmaak aan het bier dat bovendien weinig koolzuur bevat. Het kan zijn dat de hergisting niet optimaal heeft plaatsgevonden.

Nasmaak
Een lichtbittere, droge afdronk laat de hoppen in het bier spreken. De kruiden nemen het vervolgens duidelijk over door een prikkelende nasmaak op de tong en in het gehemelte.

Mondgevoel
Het bier heeft weinig koolzuur en is redelijk plat. Naar mijn idee niet geheel de bedoeling van de brouwer. Doordat het bier in de mond veel verschillende smaken laat zien is het een volmondig bier.

Algemene beoordeling
De Arend Tripel is door de grote diversiteit aan smaken in het bier een uniek en heel eigen bier dat niet op een ander zwaarblond bier lijkt. De kruiden geven een bijzondere dimensie aan de smaak die in aanzet toegankelijk is door het zachte en soepele karakter.

Foodpairing
Het zachte, zoete karakter met citrustonen van het bier lenen zich perfect bij een hoofdgerecht met vis. Een botervis of Tilapia filet bijvoorbeeld vanwege het zachte karakter van beide witvissen. Over de vis serveer je een zachte crèmesaus die ook het romige karakter van het bier ontmoet. De vis combineer je met een kruidig bijgerecht om ook de kruiden uit het bier te accentueren. Dat kunnen kruidige aardappeltjes zijn met aanvullend ui om het ietwat scherpe karakter in het bier te benadrukken. Je serveert er verder bijvoorbeeld zoete boontjes bij. Eet smakelijk!

Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Bier proeven: St. Bernardus Wit
Lees ook:Tripel Kloat: eindelijk een goede!
Lees ook:Bavik Pils moeilijk te proeven
Lees ook:Bier proeven: Graaf Dicbier

5 reacties op “Arend Tripel: Veelzijdige smaaksensatie

 1. Harbert van der kaap

  Putjeslucht ( riool) is als beschrijving niet anders dan citrus of rozengeur, en kan evenzeer een objectieve beschrijving zijn.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Eigenlijk is de geur zwavel…

     /   Beantwoorden  / 
 2. @Eijkb

  Putjeslucht past ook goed bij Tilapia, die ook wel bekend is als “strontmond”. Wat ik eigenlijk wil zeggen: let bij je foodpairing ook op wat je aanraadt. Tilapia staat momenteel ter discussie.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Daarom is de botervis ook een goede optie… en de tilapia smaakte gisteren weer lekker….

     /   Beantwoorden  / 
 3. joeri

  Ik heb gisteren van brouwerij de ryck het winterbier Arend 2012 gedronken. Ik vond het echter een vreemde smaak hebben. Er zat een lichte zurigheid erop dat ik echter niet kan thuisbrengen. Weet iemand of dit typisch is bij dit ik heb diverse winterbieren gedronken, maar nog niet zoiets tegengekomen i.v.m. aparte zurigheid.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.