Regeerakkoord: nog meer accijns op bier

Per 1 januari 2014 staat bier een forse accijnsverhoging te wachten van maar liefst 14 procent. Dit blijkt uit het regeerakkoord dat Mark Rutte en Diederik Samsom hebben opgesteld. En dat is nog niet alles! Want deze accijnsverhoging komt nog bovenop de accijnsverhoging van 10 procent die per 1 januari 2013 van kracht zal zijn.

Met de accijnsverhoging op bier maar ook op andere dranken willen Rutte en Samsom zo’n 120 miljoen euro ophalen. Ook gaat de minimumleeftijd voor de verstrekking van alcohol definitief naar 18 jaar. Nu vraag ik mij af wat er met de happy hours in cafés gaat gebeuren?

Dit is natuurlijk geen goede stimulans van de bierbranche waar de pilsverkoop al jaren terugloopt. Hoe kunnen wij in aanmerking komen voor stimulerende maatregelen?

Bron: NOS

Lees ook:Nieuwe afspraken voor bierkortingen nodig
Lees ook:Rutte wil praten over accijnsverhoging
Lees ook:Oneerlijke concurrentie tussen café en supermarkt?
Lees ook:Politiek gaat niet in op KHN-voorstel
Lees ook:Accijnsverhoging op bier in Frankrijk lijkt onvermijdelijk

2 reacties op “Regeerakkoord: nog meer accijns op bier

  1. Fred Schiphorst

    Natuurlijk is het onprettig dat de bieraccijns omhoog gaat. Maar laten we het wel in perspectief zien. Momenteel bedraagt de accijns voor bier van de zwaarste categorie EUR 0,4082 per liter (bron: wet op de accijns op wetten.nl). Dat wordt dus in eerste instantie 0,44902 per liter en uiteindelijk 0,5118828 per liter als mijn rekenmachine goed werkt. Afgerond komt er in 2 jaar voor de zwaarste bieren dus iets meer dan een dubbeltje per liter bij. Als ik naga dat die bieren inkoop al gauw EUR 3,– kosten kom je op iets van 3% prijsverhoging uit. Ik durf dus de stelling wel aan dat elke prijsverhoging van meer dan 5% niet verklaard kan worden uit de accijnsverhoging. Goed om te onthouden de komende maanden!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Martin

    Misschien 1 procentje meer want over het gehele accijns bedrag wordt BTW gerekend.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.