Familie Delvaux start Bierbelevingscentrum

DelvauxOp de voormalige locatie van Brouwerij De Kroon in Neerijse wordt door Professor Freddy Delvaux (1945) samen met zijn zonen Filip (1974) en Peter (1971) Delvaux de laatste hand gelegd aan een compleet nieuw bierbelevingscentrum. Hierin wordt een combinatie gemaakt van wetenschap, brouwkunst, gastronomie en toerisme. Op 12 november 1983 werd het laatste brouwsel gemaakt op de nu monumentale locatie van Brouwerij De Kroon. Volgens zoon Filip Delvaux (1974) was dit vooral te wijten aan verouderde brouwerij equipment en het uitblijven van investeringen. “Dit is een belangrijk signaal dat brouwers van vandaag ook moeten blijven investeren. Zonder vernieuwing geen toekomst.” Speciaal ter gelegenheid van het Zythos Bierfestival dat plaatsvindt op 27 en 28 april 2013, was het mogelijk om alvast een kijkje te nemen op het bierbelevingscentrum in wording. Op 23 april 2013, een krappe maand, zal de locatie worden geopend. Een mooie gelegenheid om het dus te bezoeken als uitstapje tijdens het Zythos Bierfestival.

Gisten verzamelen
labo2lrIn het biercentrum vindt kwaliteitsbewaking en productontwikkeling plaats. Het centrum bestaat uit een hightech laboratorium en een kleine proefbrouwerij. De gistbank telt meer dan 300 varianten. Filip Delvaux: “Overal waar ik kom swap ik materiaal mee waar we een gist mee kunnen maken. Ook in oude brouwerijen en zelfs op plaatsen waar vroeger gebrouwen werd. Zo was er een keer een Amerikaanse brouwerij die een authentiek bier wilde brouwen met de gist van vroeger. Daarvoor zijn we naar Egypte afgereisd om ter plaatse monsters te nemen waarmee we de authentieke gist hebben ontwikkeld.”

 

Brouwerij
lagering dry hoppingIn de brouwerij worden uiteraard de nodige proefbrouwsels gemaakt waarbij gebruik is gemaakt van de nieuwste technologie. Voor dryhopping is bijvoorbeeld een speciale tank gemaakt met drie punten waarin hop of andere ingrediënten kunnen worden toegevoegd. Ook is het de bakermat van een zelf nieuw gebrouwen bier waarover de beide professoren nog weinig kwijt willen behalve dat het bijzonder zal zijn. “We kunnen natuurlijk niet met iets gewoons komen”, aldus Freddy Delvaux.

Proeflokaal
filip delvauxIn het aangrenzende proeflokaal kunnen alle gebrouwde bieren gedronken worden. “Versheid staat daarbij voorop. Dat betekent dat wij geen kaart met honderden bieren hanteren, maar een mooie selectie met daarbij de garantie dat alle bieren vers zijn. “Voor ons labo komen we regelmatig bij onze klanten waardoor we steeds een beperkte verse lading bier kopen die vervolgens in de daaropvolgende weken te drinken is in ons proeflokaal. Aangezien bier en gastronomie ook belangrijk is voor de biercultuur serveren we ook een kleine eetkaart waarbij we uiteraard kijken naar mooie bier- en gastronomische combinaties”, aldus Filip Delvaux (links op de foto).

Opleiding
biochemisch2De smaakexpert van België, Professor Freddy Delvaux (links op de foto), is officieel met pensioen maar daar nog lang niet aan toe. Hij heeft binnen het bierbelevingscentrum nog plannen om samen met zijn zoon Filip Delvaux meerdere opleidingen te geven voor de biersector. Dit varieert van korte productie- tot zeer uitgebreide degustatieopleidingen. Tijdens de rondleiding kregen we alvast een voorproefje! Erg interessant om te zien hoe de esters (fruitige tonen zoals banaan, appel, perzik etc.) uit de gist nu biochemisch ontstaan!

Museum
De oude brouwerij met bijbehorende apparatuur en de brouwwijze van De Kroon wordt in het nieuwe brouwerij de kroon lrbezoekerscentrum volledig getoond. Op die manier kan je zien hoe de familie De Coster-Depré die sinds 1897 eigenaar was van de voormalige brouwerij hun bieren hebben gemaakt. Dit gecombineerd met een bezoek aan de nieuwe brouwerij geeft een volledig kijkje in de keuken van het brouwproces van vroeger tot nu. Daarbij ontbreken de historische verhalen niet aangezien één van de gidsen, Hubert De Coster(1944), de kleinzoon is van de stichter van De Kroon.

Delvaux-familie
Freddy Delvaux is net als zijn zoon Filip Delvaux een bekendheid in de bierwereld. In 1972 behaalde hij zijn doctoraat in de landbouwkundige en toegepaste biologische wetenschappen aan de KU Leuven. Vervolgens heeft hij 17 jaar aan het hoofd gestaan van het labo van Brouwerij Artois (nu AB InBev) in Leuven. In 1991 heeft hij op de KU Leuven een laboratorium voor Mouterij en Brouwerij opgestart. Het laboratorium krijgt veel erkenning voor zijn onderzoekswerk. In 2009 ging er zelfs een experiment met gist naar het ruimtestation ISS.

Zijn zoon Filip trad in de voetsporen van zijn vader. Hij behaalde in 2001 de graad van doctor met een proefschrift over witbieren. Hij werkt in het laboratorium dat langzamerhand wordt gecombineerd met opdrachten in de industrie. Het Labo met de naam Center for Malting and Brewing Science geeft momenteel technologisch advies aan circa 21 kleine en middelgrote brouwerijen. De tweede zoon en broer Peter is jurist van opleiding en werkt in media en evenementen. Een perfecte combinatie om dit Bierbelevingscentrum tot een groot succes te maken.

Foto’s
Hieronder enkele foto’s van de oude brouwerij, nieuwe brouwerij en de locatie:

afvul fusten   brouwerij nieuw

labolr lagering nieuwe brouwerij stoken ovens stoken2lr stokenlr verwarmingselement

Lees ook:02-06-’11: Oirschot’s Speciaalbier Festival 2011
Lees ook:Verdere uitbreiding voormalig Bierbrouwerij De Kroon
Lees ook:Anthony Hopkins vertolkt Freddy Heineken
Lees ook:Oudste bier ter wereld opnieuw gebrouwen?
Lees ook:Belgische Prins ontmoet brouwers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.