Legionella bacterie bedreigt reputatie Duitse Oktoberfesten

Volgende week gaan de Oktoberfesten in München weer van start. Donkere wolken pakken zich echter samen boven de goede reputatie van het grootste bierfestival ter wereld. In het afvalwater van Warsteiner is de legionellabacterie gevonden. Inderdaad deze zorgt voor een uitbraak van de veteranenziekte. Voorafgaand aan de Duitse bierfeesten bezoeken veel bierliefhebbers traditiegetrouw de Warsteiner brouwerij in het dorpje Warstein. Inmiddels is er echter een lokale ziektegolf uitgebroken dat al 165 mensen heeft besmet en waaraan twee mensen zijn overleden. Toeristen wordt aangeraden om weg te blijven en de brouwerij niet te bezoeken.

Het afvalwater waarin de bacterie zit moet afkomstig zijn van dat deel van het brouwproces voor de koking. Tijdens het brouwen van het bier wordt de bacterie namelijk gedood, dus het drinken van Warsteiner is absoluut veilig en geen probleem. Dit bevestigt ook de brouwerij. Niet voor niets was het drinken van bier tijdens De Middeleeuwen met uitbraak van de pest zo veilig. De veteranenziekte (chronische longaandoening) treedt pas op als de bacterie door de neus of mond wordt opgenomen en zich kan vestigen in de longen. Met name mensen met een zwakke gezondheid lopen meer risico. Vandaar dat een bezoek aan de brouwerij wordt afgeraden. Natuurlijk kan een dergelijke link tussen de bacterie en de brouwerij wel gevolgen hebben voor de reputatie van de brouwerij, de Duitse bierindustrie en de Oktoberfesten die voor de deur staan. Echter zoals aangegeven zijn en blijven de producten volledig veilig.

Wetenschappers geven aan dat het nu van het allergrootste belang is om de waterbehandelingsinstallaties van brouwerijen nader te bekijken. Dit is namelijk een perfecte kweekvijver voor de bacterie.

Bron: Express.be, Duitse media en CNBC

Lees ook:17-09 t/m 03-10-’11: Oktoberfest München
Lees ook:11-10 t/m 16-10-’13: Oktoberfeest Sittard
Lees ook:Gezond en gelukkig blijven moeilijk? Nee joh ga gewoon vaker naar je stamkroeg!
Lees ook:Warsteiner Premium Verum
Lees ook:Warsteiner lanceert kroonkurken actie

7 reacties op “Legionella bacterie bedreigt reputatie Duitse Oktoberfesten

 1. Fred Schiphorst

  Ik zie de band met het oktoberfest niet zo. Warstein ligt volgens mij honderden kilometers van München. Ik denk niet dat iemand er daar een bier minder neemt vanwege dit verhaal.

    /   Beantwoorden  / 
 2. François

  Maar 583 km verwijderd van elkaar ;)

    /   Beantwoorden  / 
 3. S. van der Meijden

  Milieu123 is een toonaangevend bedrijf op het gebied van legionellabestrijding!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Rick Kempen

  De link tussen ‘de donkere wolken die zich samenpakken boven de Oktoberfeste’ en de zeer vervelende infectie van het afvalwater van de Warsteiner brouwerij lijkt mij ook wel heel erg vergezocht, buiten dat veel bezoekers van de Wiesn ook brouwerijen bezoeken – maar zeker niet alleen het 583 kilometer verderop gelegen Warstein. Deze infectie staat overduidelijk los van ‘s werelds grootste bierfeest en zal dus ook niet aan elkaar gelinkt worden, behoudens enkele sensatiebladen. Laten we allen in gedachten zijn bij de mensen die getroffen zijn door deze besmetting, hopen dat ze spoedig herstellen en ons allen nog eens realiseren dat hygiëne in de voedselbereiding (waaronder bier brouwen) van het allergrootste belang is.

    /   Beantwoorden  / 
 5. T0n

  Wat een raar verhaal inderdaad.
  Op de verschillende sites (o.a. horecanieuwsdienst.nl) stellen ze dat Warsteiner een bierleverancier is van het Oktoberfest, maar ik dacht dat daar enkel lokaal bier werd gedronken uit Munchen?

  Daarbij komt dat legionella gewoon gedronken en gegeten kan worden. Het is pas een probleem als het wordt ingeademd. Een waternevel met de bacterie is dus gevaarlijk.

  Het zit echter niet in het bier, bron- of proceswater van de brouwerij, maar in het afvalwater! Wie zou dat nu vernevelen??? En het is waarschijnlijk niet de bron van de besmetting. Het proces van afvalwaterzuivering is biologisch en volgens Professor Martin Exner, zou dat de ideale omgeving zijn voor legionellabacteriën. Op http://www.soester-anzeiger.de/ lees ik dat op 12 sept nog niet duidelijk was of de brouwerij de bron was.

  Boodschap is wel dat afvalwaterzuivering belangrijk is voor brouwerijen (zie ook: http://www.craftbrewingbusiness.com/equipment-systems/growing-challenges-wastewater-control-craft-brewing/)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Klopt inderdaad. Alleen de Bayerische brouwers…. en over ‘t gevaar. Daarom heb ik inderdaad nog extra aangegeven dat het bier absoluut niet gevaarlijk is…. De boodschap is met name dat je de brouwerij beter niet kunt bezoeken. In het dorp zelf zijn volgens alle bronnen al 165 mensen ziek geworden….

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.