Trappistenbier, trappistenbier…de toekomst?

Nieuwe trappistenbier komen en worden erkend en anderen staan op de tocht. Zowel de Zundertse Trappist als de Amerikaanse Trappist Spencer zijn nu beiden erkend als trappistenbrouwerij en in het bezit van een Erkend Trappistenbier dat het ATP logo draagt. Voor alle helderheid, je kunt een trappistenbrouwerij zijn maar geen erkend trappistenbier hebben, een voorbeeld daarvan is Mont des Cats. In de Belgische media staan tegelijkertijd verontrustende berichten over de Belgische Trappistenbieren.

De kloostergemeenschappen dunnen daar uit en de toekomst van de bieren is in gevaar. Hoe erg is dat nu eigenlijk. Menig bierliefhebber is bezorgd dat de monniken weinig doen voor het zoeken naar opvolging ofwel het verjongen van de gemeenschap. Uiteindelijk moeten we niet vergeten dat de monniken geen bier brouwen om er commercieel een slaatje uit te slaan maar om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. En als de kloostergemeenschap kleiner wordt kan het natuurlijk zijn dat de verkoop van andere kleine producten voldoende is om in het levensonderhoud te voorzien.

Biergeschiedenis
Help, dus weg is ‘t bier en natuurlijk ook een stuk geschiedenis. Want van oudsher waren het de monniken die in de kloosters veel nieuwe bieruitvindingen deden en dit documenteerden. Ook introduceerden zij nieuwe brouwtechnieken en ingrediënten in de brouwerswereld, een voorbeeld van een ingrediënt is de hop. Het is toch zonde als al deze lang bewaarde technieken en de decennialange brouwgeschiedenis straks niet meer binnen de kloosters actief wordt gebruikt of zelfs niet meer bestaat. Bier is beleving en voor mij is dit een mooi voorbeeld waar geschiedenis, bierbeleving en kwaliteit bij elkaar komen. Natuurlijk zijn er vele andere mooie bieren en brouwerijen, maar het geeft absoluut een speciaal gevoel om zo’n heerlijke trappist te drinken.

Oplossing
Momenteel luiden de noodklokken in de Belgische trappistenbrouwerijen Achel, Rochefort en ook over Orval wordt gesproken. De oplossing lijkt toch erg voor de hand liggend… zorgen voor verjonging. In Monts des Cats, Zundert, La Trappe en Westvleteren weet ik dat de gemeenschap de afgelopen jaren sterk is verjongd. Daarbij komen nieuwe monniken zelfs uit Afrika en/of Zuid-Amerika. Dat zijn natuurlijk ook de nieuwe bierlanden! Of misschien dat we een pool van bierliefhebbers moeten gaan hanteren die gewoon even op sabbatical / in retraite gaan?

 

Lees ook:Nieuwe Trappistenbier Zundert compleet uitverkocht
Lees ook:Nieuw trappistenbier komt uit Italië
Lees ook:Bieren van Abdij van Engelszell officieel Trappist erkend
Lees ook:Bouw gestart van tweede trappistenbrouwerij van Nederland
Lees ook:Orval moeilijk verkrijgbaar

7 reacties op “Trappistenbier, trappistenbier…de toekomst?

 1. Bart van Kleef

  En ik denk dat je ‘sabbatical’ bedoelt, Fiona ;)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fiona de Lange

  Ja klopt, ik neem ‘m nooit…. ;-) . Bij deze genoteerd… dat ‘t meevalt. Vanuit de binnenste geledingen hoor je wel anders….

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rick Kempen

  Bedreiging of niet? En wat wordt er nu precies bedreigd?

  Het zijn de aantallen monniken per abdij die afnemen. Als een abdij onder een bepaalde hoeveelheid bewoners komt kan het moederklooster, of de Orde, besluiten de abdij (tijdelijk) te sluiten en de resterende monnik(en) verplichten te verhuizen naar een andere gemeenschap. Bedreigt dit de trappisten bieren? Geenszins.

  Zoals we allemaal weten zijn er een aantal regels waaraan een product moet voldoen om het logo ‘authentiek trappisten product’ (ATP) te verkrijgen. Zo moet het binnen de muren van een trappisten klooster worden gemaakt, moet het product onder volledige zeggenschap van de gemeenschap der Cisterciënzers staan en moet de opbrengst volledig kunnen worden bestemd door (en vaak voor) diezelfde orde. Nergens staat dat het door monniken der Orde gemaakt moet worden, en vandaag de dag is het ook zo dat alleen in Westvleteren, Achel en Zundert een of meerdere monniken daadwerkelijk bij de productie is betrokken.

  Kortom, trappisten bier dat het logo ‘ATP’ mag dragen kan heel goed zonder monniken gemaakt worden. In theorie is het zelfs zo dat het ‘merk’ er niet toe doet: de tripel, gebrouwen in de abdij van Westmalle, kan net zo goed in de abdij van Koningshoeven worden gebrouwen. Het is dan nog steeds een ATP, en het is aan de monniken om de beslissen of zij Westmalle zien als merknaam, receptaanduiding of anderszins. Zolang het maar binnen de muren van een cisterciënzer abdij wordt gebrouwen, onder auspiciën van de cisterciënzer monniken, en de opbrengst maar ten goede komt aan de cisterciënzers is er geen vuiltje aan de lucht en kan het ook eens zo zijn dat er slechts een abdij met brouwinstallatie is waar allerhande trappistenbieren worden gebrouwen. Misschien heel ver gezocht, maar technisch mogelijk en denkbaar.

  Kortom: de gemeenschappen worden bedreigd, de bieren allesbehalve.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   @Rick, jouw tekst: “In theorie is het zelfs zo dat het ‘merk’ er niet toe doet: de tripel, gebrouwen in de abdij van Westmalle, kan net zo goed in de abdij van Koningshoeven worden gebrouwen.” klopt voor het ATP-logo niet. Tenminste het schept verwarring. Er moet namelijk wel een eigen brouwerij zijn binnen de abdij. Zie namelijk het trappistenbier Mont des Cats dat bij Chimay wordt gebrouwen. Dit mag geen ATP logo dragen omdat het niet binnen de abdij van Mont des Cats is gebrouwen… In mijn eerste zinnen geef ik dus al aan dat er een verschil is tussen trappistenbier en erkend trappistenbier (ATP)…. Verder is het maar net hoe je ‘t bekijkt natuurlijk. Door het uitdunnen van de gemeenschap van Achel bijvoorbeeld en het verdwijnen van de noodzaak om te brouwen, immers men brouwt om in eigen onderhoud te voorzien, kunnen zij wel degelijk besluiten het bier verder niet meer te brouwen. Waarom zouden zij immers moeite doen om het bier ergens onder te gaan brengen als het voor hun eigen orde niet meer belangrijk is…..?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rick Kempen

    Fiona – ik geloof dat je in grote lijnen gelijk hebt, maar er zijn reeds stemmen opgegaan om via de ‘sluiproute’ elders brouwen toch het logo toegekend te krijgen. Ook de monniken (voor wie bier de allerbelangrijkste bron van inkomsten is) zijn inderdaad niet gek en hebben een oog op de wankele toekomst gericht. Maar we zullen het zien: het allerbelangrijkste is dat het smakelijke bieren zijn!

      /   Beantwoorden  / 
 4. Kees van de Steeg

  Rick, bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik merkte deze week dat een aantal mensen (lees klanten) zich al zorgen maakten over het voort bestaan van de trappisten bieren.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.