Half robot, half schip: De Pioneering Spirit is van een andere planeet

Speciaal bier voor op een speciaal schip, pioneering spirit

Vandaag even heel iets anders. Ik ben nog aan het bijkomen van een buitengewoon speciaal feest. Het was zo uitzonderlijk dat ik er nog vol van ben.

Soms maak je zo iets bijzonders mee, dat je de volgende dag maar moeilijk kunt beseffen hoe bijzonder het was. Gisteravond was voor mij zo’n avond. Want hoe vaak maak je het mee dat je uitgenodigd wordt voor de opening van het grootste schip  ter wereld? De Pioneering Spirit is meer dan een schip alleen.  Met het grootste gemak tilt het een booreiland uit zee en kan het in recordtijd pijpen leggen. Zonder al te bescheiden te zijn, kun je zeggen dat ik gisteren een stukje off-shore-geschiedenis heb meegemaakt.

Ruim 30 jaar werk is voorafgegaan aan de totstandkoming van dit schip. Je kunt je daarom wel voorstellen dat dit niet zomaar een feestje was. Nog nooit eerder had ik zo’n schip van binnen gezien en ik ben nog steeds onder de indruk. Gewoon een paar feitjes: het schip is 382  meter lang en 124 meter breed, er ligt 2500 km aan kabels en om het schip van Korea (het schip is in Korea gebouwd) naar Rotterdam te varen is er voor 8 miljoen euro getankt.

afbouwen pioneering spirit

De rondleiding maakte flink hongerig en dorstig en daar had de feestcommissie heel goed rekening mee gehouden. In de offshore wereld werken veel stoere mannen en vrouwen en die weten wat feesten is. Eten uit alle hoeken van de wereld werd er geserveerd. Van sushi tot culinaire hamburgers en van zeevruchten tot pastahapjes. Alles werd even mooi op een lopende band gepresenteerd. En natuurlijk was er ook bier, bier van de tap, maar ook uit de koeling. Aan alles was gedacht, vier soorten pils en drie soorten speciaalbier. Er was zelfs speciaal voor de Japanse hapjes Japans bier. Hoe tof is dat?

Hoewel ik helemaal niets met dit megaschip te maken heb, was ik stiekem toch een beetje trots. Nog geen 30 jaar geleden werd de baas van de boot uitgelachen om zijn plannen en nu is het schip bijna klaar om de Brentvelden in de Noordzee te ontmantelen. Het motto van Allseas is daarom niet voor niets ‘If you can dream it you can do it’.  Daar hef ik graag nog een keertje het glas op, Proficiat!

Lees ook:Proeflokaal van Zwolle wint Gouden Gastvrijheid Award
Lees ook:Kim Jong Un heeft dorst, eerste bierfestival Noord-Korea is een feit
Lees ook:China nog steeds grootste bierproducent ter wereld
Lees ook:Arendsnest Amsterdam
Lees ook:Water grote zorg voor brouwerijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.