Onderzoek: alcohol stimuleert creativiteit

“Nu ga je echt te ver” hoor ik regelmatig als ik mijn creativiteit de vrije loop laat gaan. Inmiddels is nu duidelijk waar al die creativiteit vandaan komt. Uit onderzoek van de universiteit van Illinois blijkt dat het drinken van een kleine hoeveelheid alcohol positief werkt op het functioneren van het brein.

Volgens de onderzoekster Jennifer Wiley ben je door het drinken van een geringe hoeveelheid alcohol net iets minder gefocust op het vinden van een oplossing. Je bent niet iets meer ontspannen waardoor je creatiever en sneller een oplossing kunt bedenken. Misschien verklaart dit ook dat mensen vaak ‘s nachts in bed de meest inventieve oplossingen of ideeën bedenken. Het is een moment van ontspanning. Zelf heb ik dat ook als ik in de auto zit. Even een rustmoment, en dan komen vaak de leukste ideeën.

Voor het onderzoek is aan veertig gezonde mannen gevraagd om een puzzel op te lossen. De helft kreeg voorafgaand twee glazen bier en de andere helft natuurlijk niet. De bierdrinkers wisten 40% meer puzzels op te lossen dan nuchtere personen. Ook waren ze met 12 seconden per vraagstuk sneller dan de niet-drinkers die er 15,5 seconden over deden.

Bekijk ook dit nieuwsitem over het onderzoek.

Bronnen: Coloradoan.com, Nationale Zorggids,

Lees ook:Bier favoriete vakantiedrank bij mannen
Lees ook:Bier drinken maakt gelukkig
Lees ook:Alcoholische drank voorkomt beroerte
Lees ook:Waarom kunnen mannen meer drinken?
Lees ook:Alcohol verdubbelt kans op hartaanval net na drinken

4 reacties op “Onderzoek: alcohol stimuleert creativiteit

  1. André

    Mijn beste ideeën ontstaan vaak ook na een biertje (of een aantal bieren). Helaas ben ik dan wel altijd zo sloom om deze ideeën niet op te schrijven en de dag erop ben ik ze weer vergeten.

    Maar dat geestverruimende middelen en middelen als alcohol de creativiteit verhogen lijkt me algemeen bekend, ook al is het nu misschien officieel zo.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Joyce

    Een brainstorm-sessie vindt bij ons vaak aan ‘t einde van een dag in de kroeg plaats en de volgende dag worden de post-its netjes verwerkt tot mogelijke ideeën! ;)

      /   Beantwoorden  / 
  3. T

    Wat een ongelooflijk slechte bericht zonder inhoud.
    Wanneer je ontspannen bent ben je creatiever. Maar dat wisten ze 1000 jaar geleden al. Iemand met een beetje zelfkennis had je dat al kunnen vertellen.
    Alcohol kan een middel zijn om jezelf te ontspannen. Maar zo zijn er nog 100-en manieren om te ontspannen en dus creatiever te worden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Gelukkig dat jij daar al achter bent!!! Proficiat. Ik ken ook mensen die zeggen juist geen alcohol te drinken, zelfs geen enkel bier, omdat ze dan niet meer kunnen presteren. Ik had er nooit zo bij stilgestaan. Zeg nou zelf, als je een goed idee bedenkt dan ga je toch niet nadenken waarom je op dat moment nou zo’n goed idee hebt bedacht?

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.