Speight’s Brewery: de brouwgigant van Oceanië

Na mijn overzichtsartikel van de bierervaringen in Nieuw-Zeeland start ik mijn vervolgartikel met de brouwgigant van Oceanië Speight’s Brewery.  Overigens wil ik mijn vervolgartikelen duidelijk laten zien dat de bierwereld in Nieuw-Zeeland verandert en is veranderd. Het zal duidelijk worden dat de groei van ambachtelijke brouwerijen in Nieuw-Zeeland ook een verandering in de biermentaliteit teweeg brengt. Zo verdwijnt bijvoorbeeld het suiker uit het bier. Uiteraard nu eerst meer over Speight’s Brewery.

De geschiedenis van deze brouwerij is lang, om dit artikel nog leesbaar te houden zal ik daarom een paar korte elementen uitlichten. Speight’s Brewery bestaat sinds 1876 en is de grootste brouwerij van het continent Oceanië.

De grondleggers van de brouwerij zijn James Speight, Charles Greenslade en William Dawson. Het bier begon pas te lopen toen zij internationaal de gouden medaille wonnen. In 1890 was Speight’s de grootste brouwerij van Nieuw-Zeeland. De brouwerij vormt de hoeksteen van het samengaan van meerdere brouwerijen in Nieuw-Zeeland in 1923 die vallen onder New Zealand Breweries Ltd.

Naast de brouwerij beschikt Speight’s ook over eigen bronwater. Vanuit de wijde omgeving komen mensen hier dagelijks om water af te tappen. In totaal wordt honderdduizend liter per week afgetapt. Dit levert per jaar zo’n 125 duizend dollar op, wat weer volledig wordt geïnvesteerd in de brouwerij.

Er wordt in Nieuw-Zeeland nog steeds gesproken over een zeer succesvolle 1 aprilgrap. De brouwerij had namelijk een bericht uitgestuurd waarin zij aangaf dat op 1 april bier en water gratis te verkrijgen waren bij de brouwerij. Grote verkeersopstoppingen en files waren het gevolg. De autoriteiten hadden grote problemen om alles in het gareel te houden. Zij moesten beloven dit nooit meer te doen. Een zeer geslaagde marketing stunt aangezien heel Nieuw-Zeeland wist over de één aprilgrap van Speight’s Brewery. Over de rest van de marketing kan ik heel duidelijk zijn, deze is net als bij Heineken en op de man gericht. Tijdens de rondleiding door de man hier ‘gehersenspoeld’ met de Speight’s trots. Geen wonder dat de ‘Kiwi’ zo te spreken is over de bier! ;-)

De Naast hun eigen bier brouwen ze voor wereldwijde grote merken zoals Guinness en Stella en wordt 75 procent van het Australische bier hier gebrouwen. Dit is dus echt een industriële brouwer!

Onder het eigen label brengt Speights een ale, pale ale, pilsener, porter, diverse seizoensgebonden bieren en specials uit zoals de Dark Ale. De hop die in de bieren gebruikt wordt, is de Saaz hop. Navraag waarom geen andere hop soorten werden gebruikt leverde het antwoord op dat deze hop goedkoop was makkelijk leverbaar. De Saaz hop groeit in Nieuw-Zeeland bij Nelson. 

Verder komt het gerst van eigen bodem en voegen ze naast gist dus ook suiker toe. Tijdens de rondleiding vertelt een trotse medewerker over de toevoeging van hoge kwaliteit suiker. Gelukkig weet hij er nog wel bij te vertellen dat dit in veel andere werelddelen niet gebruikelijk is. Alleen aan de pilsener is geen suiker toegevoegd, waardoor een prettige hopbitterheid ontstaat. Het pilsener is echter niet zo populair als de veel gedronken ales, die dus behoorlijk zoet zijn. In de supermarkt was ik benieuwd of de ale nu echt zo populair was. In de schappen was er inderdaad meer ruimte voor de Ale en bij de kassa werd ook continu een Ale afgerekend. Dus inderdaad dat zoek je valt in de smaak.

Een van de unieke elementen van de brouwerij is de brouwmethode. De ingrediënten van het bier worden op de bovenste verdieping, de vijfde, verwerkt en in de ketel gedaan, waarna het bier na alle brouwfases op de begane vloer uit de tanks direct de weg opgaat.

De trots voor het merk is duidelijk te zien. Vrijwilligers van boven de 80 lopen nog steeds rond in de brouwerij en je voelt de drive van de Speight’s medewerkers. De jonge generatie echter is duidelijk een fan van de nieuwe ambachtelijke brouwerijen die in Nieuw-Zeeland op de markt zijn gekomen. Waarom? Daarover meer in mijn vervolg berichten.

Lees ook:1 april grap van Heineken
Lees ook:Brouwerijbezoeken in Nieuw-Zeeland
Lees ook:Dutch Beer neemt merkrechten Olm over
Lees ook:Founders Brewery: eerste biologische brouwerij
Lees ook:Videoreportage Brewery Hops Tour Ierland

0 reacties op “Speight’s Brewery: de brouwgigant van Oceanië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.