Nieuw bier ‘Toos’: geboortebier voor Nederland?

Geboortebier is in de brouwerijwereld natuurlijk helemaal niet nieuw. Speciaal ter gelegenheid van de geboorte van een kind wordt een nieuw bier gebrouwen. Is dit niet een nieuwe trend voor heel Nederland? Het zou toch fantastisch zijn als al die bierliefhebbers voor hun baby party het eigen bier kunnen schenken. En de nadruk ligt daarbij op eigen bier. Er bestaat natuurlijk al zoiets als etiket bier, met een eigen etiket voor de baby. Echter dat is niet wat ik bedoel. Nu is het de vraag hoe pakken we dat op. Peter van der Arend, bieroloog en eigenaar van biercafé ‘t Arendsnest en de BeerTemple komt met een nieuw geboortebier ter gelegenheid van zijn dochter.

Twee brouwmeesters Marcel Snater, de Snaterende Arend en Kees Bubberman, Brouwerij Emelisse hebben het nieuwe ‘Toos’ bier gemaakt. Uiteraard is de naam van de nog te geboren dochter van Peter nog niet bekend. Het bier moest vooral fris, goed hoppig, blond (IPA style) zijn, maar niet te bitter. Het bier dat het is geworden heeft de ingrediënten: water, mout, gist en hop (Magnum, Amarillo en Nelson Sauvin). De kleur: 15 EBC Bitterheid: 28 EBU en het type is: India Pale Ale (IPA).

Medio februari wordt als het goed is de kleine geboren en zal het bier op vier verschillende plekken op de tap verkrijgbaar zijn, namelijk in het Arendsnest, BeerTemple, In de Wildeman en in de Jopenkerk in Haarlem. Het bier is op fust en ook op fles verkrijgbaar.

Veiling eerste ‘Toos’ doos voor KIKA
Aan dit geboortebier is nog een extra actie toegevoegd voor het goede doel KIKA. De eerste doos Toos bier wordt geveild (24x33cl) in combinatie met een mini-proeverij voor 10 personen in ‘t Arendsnest met de Snaterende Arend en het T-shirt ‘no hops no glory’. Het openingsbod is € 50, dat is natuurlijk helemaal niets. Wil je bieden ga dan naar Peter van der Arend en de groep ‘Nieuw bier’ op Facebook! of klik hier (facebook account is wel vereist om op de pagina te komen).

Lees ook:Mikkie’s geboortebier op tap!
Lees ook:Initiatieven in de bierwereld: 4.000 euro voor KIKA
Lees ook:Genieten van bier en geven voor KiKa
Lees ook:Koper voor KiKa
Lees ook:BeerTemple brouwt voor KiKa en jubileum

2 reacties op “Nieuw bier ‘Toos’: geboortebier voor Nederland?

  1. Bas

    En dat zou iedereen moeten doen? “Toos” is natuurlijk een aardig initiatief van een man die goede contacten heeft binnen de brouwwereld én verstand heeft van bier. Voor 99% van de bevolking is een ludiek etiketje op een veilige pils al afdoende.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ulie Wappers

    Geachte dame, geachte heer;

    ter overweging van uw ongetwijfeld smakelijke nieuwe biertje:

    exporteer dit aanstaande godendrankje um Himmelswillen NIET naar Moskou en wijde omstreken, zo u dit van plan zou zijn.
    In het Moskouse dialect (of ‘slang’ zo u wilt) staat het woord ‘Toos’ namelijk voor een ‘ongewassen en kwalijk riekende uit de kluiten gewassen kittelaar… En ik (en wellicht u ook) verwacht niet dat men aldaar van een biertje met een dergelijke naam blijde en lustgevoelens gaat krijgen.

    Vriendelijke groeten, der Uli.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.