Ontdek de veelzijdigheid van bier

Onlangs schreef ik voor het Mitra Magazine een algemeen artikel over bier en de diversiteit van bier. Drink je vooral pils en wil je eens iets anders en weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan dit blogbericht met algemene informatie over bier en speciaalbier! Een mooie basis die nog niet teveel op detail ingaat! En heb je nog vragen, stel ze gerust! Dit platform wordt dagelijks door 1.300 unieke bierliefhebbers gevolgd.

Veel Nederlanders denken dat de wereld stopt bij pils. De drempel om eens iets anders te proberen, is te groot. En eerlijk is eerlijk, als je al die flesjes op een rij ziet staan dan weet je ook niet goed waar je moet beginnen.

Om te beginnen: speciaalbier is bijna nooit een doordrinkbier. Het belangrijkste verschil tussen pils en speciaalbieren is het gistingsproces en daardoor het alcoholgehalte. Speciaalbieren zijn bovengistend of met wilde gist gebrouwen en pils bijna altijd ondergistend. Door een bovengistende of wildgistende biertechniek te gebruiken ontstonden er meer biersoorten en dus ook smaken. Zo kan het gerstenat bijvoorbeeld zoet, zuur, bitter, zout of kruidig smaken. Dat is meteen de sleutel tot wat speciaalbier zo uniek maakt en wat mij zestien jaar geleden zo aantrok in dit bier. Bij pils zijn er geen verrassingen meer. Het ene biermerk heeft een iets hogere hopbitterheid dan het andere, daar blijft het ook bij. Bierexperts natuurlijk is er nog meer te vertellen alleen dat gaat hier iets te ver.

Talloze biersoorten
Er bestaan zestien verschillende moutsoorten en dus ook zestien biersoorten waarvan pils er een is. Naast pils heb je blond, amber, bruin, rood, zwart bier en de lambiek, de dubbel, tripel, quadrupel, weizen, witbier, faro, kriek, geuze en fruitbier. In de bierwereld wordt soms was gesproken om over ruim 100 verschillende biersoorten, maar dat gaat hier even iets te ver.

Binnen deze biersoorten zijn veel afstammelingen ontstaan waardoor er wereldwijd duizenden bieren op de markt verkrijgbaar zijn. Als we alleen al in Nederland kijken bestaan er nu circa 100 speciaalbierbrouwerijen met allen hun eigen bier. De laatste jaren is het bieraanbod in cafés, slijterijen en supermarkten daardoor veel groter geworden. Nu kan je voor zowel een lokaal als landelijk aanbod van Nederlandse speciaalbieren goed terecht bij de Mitra slijterijen. Het leuke is bovendien dat je per flesje je smaakvoorkeur uit kunt proberen. Verder zijn er in heel Nederland speciale bierwinkels en groothandels.

Waar moet ik nu beginnen?
Als je een slijterij binnenstapt en de plank vol met speciaalbier ziet staan, vraag je je ongetwijfeld af; Waar moet ik beginnen? Welk bier is nu lekker? Natuurlijk hangt alles af van je eigen smaakvoorkeur. Zoals ik al aangaf zijn er circa 100 brouwerij in Nederland. Het gaat iets te ver om ze hier allemaal te noemen. Een aantal mooie brouwerij zijn: Bierbrouwerij Christoffel, de Budelse bierbrouwerij, Gulpener, Texelse Bierbrouwerij, Jopen Bier, Mongozo, Brouwerij De Leckere, Lindeboom en de Trappistenbrouwerij De Koningshoeve.

Om optimaal van speciaalbier te kunnen genieten is een goede opbouw in smaak en alcoholpercentage belangrijk. Immers, een zoet bier smaakt absoluut niet als je eerst een heel zuur bier hebt gedronken. En een blond bier met zes procent alcohol is net water na een zwaar bier van tien procent. Maar wat maakt het nu een dubbel, tripel of quadrupel? Simpel, het aantal maal dat er ingrediënten in het bier zitten. Zo bevat een dubbel bier twee keer zoveel ingrediënten en een tripel drie keer zoveel.

Wil je ’s middags en ook ’s avonds van speciaalbier genieten? Begin dan met een blond, wit of weizen bier en bouw het vervolgens langzaam uit op basis van je smaakvoorkeur naar een dubbel, tripel of zelfs quadrupel. Het is niet gezegd dat een dubbel altijd zoet is en een tripel altijd bitter. Alle biersoorten kunnen gebrouwen zijn op basis van verschillende smaken. Het is dus een kwestie van uitproberen en de proef op de som nemen. Bier ontdekken en beleven! 

Speciaalbier is steeds toegankelijker
De Nederlandse brouwers besteden steeds meer aandacht aan het type glas, de naam en de vormgeving van het etiket op de fles. Vroeger had speciaalbier een nogal stoffig imago. Het zou iets voor oude mannen zijn. Tegenwoordig werken bierbrouwers er hard aan om meer in te spelen op bierbeleving, de smaakmogelijkheden en het moment van drinken en genieten. Hierdoor ontdekken ook steeds meer vrouwen dat speciaalbier niet bitter hoeft te zijn en dat het echt een product is om samen van te genieten. Ik zou zeggen proost!

Lees ook:Hertenheer: smaakvol bitter blond bier
Lees ook:Oirschot even centrum van Brabants bier
Lees ook:Wat maakt bier een kerstbier?
Lees ook:De Graal Tripel: zwaar blond bier
Lees ook:Daarom koop je bier niet in de supermarkt!

4 reacties op “Ontdek de veelzijdigheid van bier

 1. fer

  Een goede start zou ook kunnen zijn om eens op biersite’s te kijken, en met name bv op die van een biervereniging zoals Pint nederland.nl of prnb.pint.nl. Behalve info over bieren ed. kun je ook kijken of er in jouw omgeving proeverijen worden georganiseerd. (gebeurt overigens ook in de betere biercafe”s). je kan daar gerust een keertje gaan kijken en een proeverij mee maken. Geeft toch een betere indruk dan alleen lezen, en hier kan men je ook helpen om je eerste keuze wat minder onzeker te maken. Je moet je ook niet af laten schrikken door een biertje dat mogelijk niet direct je smaak is. gewoon volhouden en een volgende proeven.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Marijn Nap

  Leuk artikel voor beginners! Wat me opviel in dit artikel: 2 keer Gulpener bij de goede NL brouwerijen? Ze hebben goeie bieren, maar zo lekker? OK, de Wintervrund is me afgelopen winter ook wel erg goed bevallen. Maar de jubeljoop kon er ook wat van!!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   ha ha inderdaad. 1x is voldoende.. goed gelezen ;-)

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.