Rookverbod ellende herhaalt zich?

Het is toch ongelofelijk. Terwijl in Nederland het rookverbod voor kleine cafés passé is, begint de ellende nu bij onze zuiderburen. Het grondwettelijk hof heeft namelijk besloten om geen uitzondering te maken op het rookverbod in de horeca. Dat betekent dat in 12.000 biercafés in België vanaf 30 juni 2011 niet meer gerookt mag worden. Vanaf januari 2010 mocht in België al nergens meer gerookt worden waar ook etenswaren verkocht werden.

Nu ontstaat bij hen dezelfde ellende als bij de Nederlandse cafés. Roken moet namelijk een speciale rookkamers met afzuiginginstallatie. 73% van de cafés heeft niet economische middelen of de ruimte om een rookkamer te maken. Ze kunnen beter eerst naar Nederland kijken! Dat zal heel veel faillissementen besparen, zeker gezien de huidige tijd waarbij cafés al alles uit de kast moeten trekken om bezoekers binnen te krijgen.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen wil nu een plan waarbij de café ondernemers kortingen krijgen zoals een lager btw-tarief van zes procent en een versoepeling van regels. Toch jammer voor al die biercafés, je ziet waar het bij ons toe geleid heeft.

Bron: De Morgen

Lees ook:Oktoberfest grote uitzondering op rookverbod?
Lees ook:In twee jaar tijd verliest België 3.000 cafés
Lees ook:Rookverbod kleine cafés van de baan
Lees ook:Rookverbod zorgt voor tabaksbieren
Lees ook:Biertappen: weg met de emmers!

59 reacties op “Rookverbod ellende herhaalt zich?

  1. Arjen

    Volgens mij gaat het met de biercafé’s in Nederland prima, ook na het rookverbod, en dat zal in België denk ik niet anders zijn. Of bedoel je café’s in het algemeen?
    Persoonlijk vind ik het een, eh, verademing.

      /   Beantwoorden  / 
  2. willem

    Belgie moet niet naar Nederland kijken maar juist andesom, Nederland moet per 30 juni naar Belgie kijken.
    Proficiat Belgie, zeer goede beslissing en die zeer sociale rokende vaste bezoeker zal z’n uitbater toch niet in de steek laten omdat hij alleen niet meer mag roken?
    Kom op zeg, doe ff normaal alsjeblieft.

      /   Beantwoorden  / 
  3. karel

    Ik ben een verstokte roker, maar eeh, naar welke biercafe’s moeten we precies kijken? Ik denk dat het gros van de betere biercafe’s floreert sinds, en wellicht mede door, het rookverbod.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Fred Schiphorst

    Omdat mijn team daar moet darten kom ik helaas wel eens in cafés die menen zich niet aan de wet te hoeven houden en dus de asbak weer op tafel zetten. De meeste daarvan zijn volmaakt oninteressant en ik kan me voorstellen dat de enige reden dat mensen daar komen is dat ze thuis niet mogen roken en daar wel.
    De biercafés die ik ken heben het niet nodig om de atmosfeer te verzieken met tabaksrook en wijken niet voor de terreur van de roker.

    Goed voorbeeld hoe het niet moet? Het oud Arsenaal in antwerpen de laatste keer dat ik daar waa. Na minder dan een uur was ik daar weer weg, omdat de verpeste atmosfeer daar het genieten van de fraaie geuzen in de weg stond. Goed besluit dus daar in België.
    Eigenlijk is het diep triest dat er nog steeds cafés zijn waar de noeste arbeid van brouwerx te niet gedaan wordt doordat mensen niet in staat worden gesteld daar op een goede manier van te proeven.

      /   Beantwoorden  / 
    1. dick

      sukkel…

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fiona de Lange

        Nou nou… als je roept mag je ook iets meer toelichting geven!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Fred Schiphorst

          Ach, ik houd het er maar op dat hij geen weerwoord heeft op mijn briljante betoog…

            /   Beantwoorden  / 
  5. Johan

    Goed besluit van de Belgen. Dat zouden wij in Nederland ook moeten doen.

    Hoeveel kroegen zijn er trouwens failliet gegaan door het rookverbod? Dit is zo’n fabeltje dat klakkeloos door iedereen wordt overgenomen.

    De baas van Horeca Nederland zei op de radio: “Café’s die qua klandizie afhankelijk zijn van de doelgroep rokers, ze hebben een slechte toekomst”. Hij zou er niet in investeren.

      /   Beantwoorden  / 
  6. fer

    Ik rook zelf niet meer (10 jaar). Hoe moeilijk kan het nu eenmaal zijn :
    Op de deur van een cafe komt een grote plaat : rookcafe of niet-rook cafee en ieder kan VRIJ kiezen of ze daar wel of niet naar binnen gaan ! Het idee was naar mijn mening dat het PERSONEEL recht heeft op een rookvrije werkplek. Dus in een rookcafee alleen personeel dat er GEEN probleem mee heeft. Overigens is het in de cafees waar niet gerookt mag worden drukker (en gezelliger) IN de rookruimte en zie je in het cafe zelf voor het merendeel halflege tafels (of mensen alleen), die dus niet roken. De rest is steeds even roken. Dus laat de mens nou zelf eens een keer kiezen.

      /   Beantwoorden  / 
  7. willem

    Jaja fer, rookcafés en niet rookcafés.
    En wat te doen met vier stappers waarvan er twee roken en twee niet? De keuze zal dan het rookcafé worden want ja, verslaving hé. Met gevolg dat die twee niet-rokers misschien ook weer gaan roken want zien roken doet roken vooral voor jongeren en ex-verslaafden.
    En die kant willen ze met het tabaksontmoedigingsbeleid nou net niet op.
    Trouwens,als de gezelligheid van een verslavende ongezonde stinkpeuk moet komen is het droevig gesteld met de mens.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Fiona de Lange

    Het houdt de gemoederen allemaal behoorlijk bezig…

      /   Beantwoorden  / 
  9. Edo

    In Noord Oost Twente is er bijna geen café dat zich aan het rookverbod houdt. Je eraan ergeren heeft totaal geen zin. Gewoon wegblijven. Het gros van de café’s is toch gewoon brandhout dat geen bezoek waard is. Gelukkig is het ABT café in Albergen gewoon rookvrij (en is er buiten een prachtige rookplaats ingericht mét tafels en een kachel voor mensen die graag willen blijven roken. En dat moet ook kunnen als een ander er geen last van heeft).

      /   Beantwoorden  / 
  10. willem

    De kop van het artikel luidt: Rookverbod ellende herhaald zich.
    Kunnen we ons niet beter richten op de ellende ontstaan door het roken want dat is pas echte ellende.
    Hoeveel (klein)kinderen zijn niet vroegtijdig hun(groot)ouders verloren door dat onnodige en absurde inhaleren van kankerverwekkende tabaksrook?
    En voordat er allerlei andere zaken bijgehaald worden, het gaat hier over de tabaksrookproblematiek.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Lebon Luc

    Respecvol maar vooral realistisch heb ik dit berichtenbord aangemaakt : http://rookverbod.superset.be
    Lees de tekst indien je wilt, de reacties maar hier wordt door mezelf het eeste punt die dikwijls vergeten wordt “het mezelf aanvaarden als mens” hoog in het vaandel gedragen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Punt is dat ik me als niet-roker niet als mens aanvaard voel in cafés die zich alleen maar druk maken olm de belangen van de roker en hun eigen kassa. Dat ik ook vind dat een uitbater van een biercafé die toe staat dat fatsoenlijk proeven onmogelijk gemaakt wordt door de alles verstikkende rook niet alleen mij, maar ook de brouwers van dat bier en eigenlijk de hele biercultuur niet serieus neemt. Het gemak waarmee iedereen de roker maar als norm neemt en er voor het gemak vanuit gaat dat niet rokers zich wel aanpassen stoort me ontzettend. Gelukkig zijn er nog uitbaters die zich niet aan de rokers uit leveren en een café hebben waar niet gerookt wordt, goed bier is en het ook vol zit met gezellige mensen. Ik gun meer café eigenaren de moed zo’n café te drijven.

        /   Beantwoorden  / 
  12. Huygenmeester

    Tijdens de proefavonden in De Boom in Alkmaar stond het café vaak blauw van de rook. Echt proeven was niet mogelijk. Sinds het rookverbod is het een genoegen daar te zijn en het heeft zelfs meer bezoekers opgeleverd! Houen zo dat rookverbod!

      /   Beantwoorden  / 
  13. Otto Braackenssieck

    Deze wetgeving, in eerste instantie bedoeld ter bescherming van niet-rokend personeel, is inmiddels uitgegroeid tot een aan dictatuur grenzende ingreep op vele persoonlijke belevingswerelden. En dat waar een bordje “roken”, of “niet roken” voldoende zou moeten zijn om volwassen mensen, eigenaren, bezoekers zowel als personeel, zelf hun keuze te kunnen laten maken. Zo bespaart men ook nog eens een, op zijn minst, honderden miljoenen verslindende, strenge controle van de overheid op naleving van deze dictatoriale wetgeving. Als de bedenkers van dit absurde rookverbod willen ontdekken wat echt ongezond, ja zelfs dodelijk is, dan moeten ze eens een kwartiertje met lopende motor in een afgesloten garage verblijven. (Niet doen natuurlijk, dit is maar bij wijze van spreken). En omdat in Nederland de toenmalige minister Klink al de brutale arrogantie had, om op 4 juli 2008 te verklaren:”Nederland moet gezonder gaan eten” vrees ik dat in korte tijd de cafetariahouders wel aan de beurt zullen zijn en dat zij gedwongen worden alleen nog vers fruit te verkopen. Het zal overigens beginnen met een sticker op elke kroket: “DEZE KROKET IS VET EN KAN DODELIJK ZIJN

      /   Beantwoorden  / 
  14. Otto Braackenssieck

    Rokers en sympathiserende nietrokers, samen net als in Nederland 65% + van de bevolking, laat u niet door een handje vol (10% van de bevolking), zeer luide, en financieel door de gezondheidsindustrie gesteunde verbodszuchtige gezondheidsfanatici terroriseren. In Nederland hebben wij ons, met succes verzet tegen deze potentaten.
    U weet het de vet-tax is niet meer ver weg. Het begint met een sticker op uw kroket”Deze kroket is vet en is daarom dodelijk”.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Laat ik even duidelijk zijn: we dat wil mag zijn longen van mij helemaal aan gort roken.Ik wil in dat opzichte mensen de vrijheid om zich zelf langzaam van het lever te beroven niet afnemen. Maar waar we het over hebben is het veroorzaken van overlast voor anderen door het verpesten van de lucht die we nu eenmaal moeten inademen. Ik zou graag afspreken dat ik mijn bier niet in iemands gezicht spuug en andere mij niet dwingen om de door hud uitgewasemde rookdampen in te ademen. Lijkt me toch een faire deal?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Otto Braackenssieck

        U hoeft niet binnen te gaan in een gelegenheid, waar roken toegestaan is. Overigens is NOOIT ook maar enigszins bewezen dat “passief roken” schadelijk is. U hebt zich evenals vele anderen laten misleiden door leugens. Gelukkig, dat meer en meer overheden zich daar nu ook van bewust worden.

          /   Beantwoorden  / 
    2. Bas

      Ik ben benieuwd waar je die cijfers vandaan haalt, geloof er eerlijk gezegd, niks van

        /   Beantwoorden  / 
  15. willem

    U begrijpt er niet veel van heer Otto Braackensieck.
    Deze maatregel heeft te maken met VERMIJDBARE OVERLAST en GEZONDHEIDSSCHADE naar de omgeving en dat geld voor nog veel meer plaatsen dan op café.
    95% van de reacties hierboven waaronder een aantal cafébezoekers is blij met het totaalverbod op café.
    Ik dacht niet dat het er hier over gaat maar wat is er mis met gezonde kroketten?

      /   Beantwoorden  / 
  16. willem

    Ik las net een enquête op 9 lives (Games forum).
    De vraag was: Ben jij voorstander van rookverbod op café?
    Ja 292 stemmen 59,23%
    Nee 156 stemmen 31,64%
    Maakt me niet uit 45 stemmen 9,13%
    Totaal 493 stemmen

    Het gaat dus de goeie kant op.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Otto Braackenssieck

      Sprak Willem terwijl hij uit zijn rokende bolide stapte. Lezen is moeilijk he Willem, trouwens het rekenen schijnt je ook niet makkelijk af te gaan. Je maakt wel leuke grapjes trouwens “95% van de reacties hier WAARONDER OOK ENKELE CAFÉ BEZOEKERS.” Daar ligt het probleem Willem de niet rokers die massaal de horeca zouden bestormen blijven weg. Zelf trouwens ooit wel eens in een café geweest Willem ? Nee hè ?

        /   Beantwoorden  / 
  17. karel

    Otto,
    Je kan het wel jammer vinden dat er veel kroegen zijn waar je je sigaretje niet meer opsteken kan, maar daar hoef je nier rokers nog niet op aan te vallen.
    Inderdaad is het rookverbod zogenaamd ingesteld om het horeca personeel te beschermen. Inderdaad rookt het gros van dat personeel zelf en inderdaad was dat een flauw smoesje om het niet roken beleid door te voeren.
    Desalniettemin zijn er veel kroeggangers erg blij met het verbod, de verhalen die ik in de Telegraaf lees over teruglopende omzet zie ik persoonlijk niet in de praktijk.
    Wat ik wel zie is dat ik, zelf roker kan kiezen welk cafe ik uitkies. Dat betekent dat ik voor een goed bier naar een rookvrij cafe ga, en voor een andere avondje uit naar zo’n gezelligge plek waar de asbakken wel, al dan niet legaal. op de tafel staan.
    Probleem? ik zie het niet,
    En ja, ik gun niet rokers van harte dat ze niet lastig gevallen worden door mijn rook. sommige van die niet rokers zijn zure exrokers (de ergste :) ), sommigen kunnen simpelweg erg slecht tegen de rook. Vooral die laatste groep zag je vroeger niet op cafe, en vandaag de dag wel. Ik zie dus wel dat men ‘massaal de horeca bestormd”, in jou woorden.
    Veel mensen hebben wel degelijk jarenlang hun mond gehouden en lijdzaam in andermans rook gestaan, jammer voor de roker, maar de tijd staat niet stil…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Otto Braackenssieck

      Beste Karel ik val de niet-rokers niet aan. Ik ben er voorstander van, dat zowel gasten, personeel, als uitbater de vrije keus moeten hebben. We zijn volwassen en vrije mensen, dus kunnen we keus best zelf maken. Waar ik me echter wel tegen afzet, is tegen een handje vol verbodszuchtige gezondheidsfanatici en die zullen het echt niet bij roken laten. Alcohol en vet staan als volgende op het verlanglijsje van deze betweters. En denk niet dat het niet zo is, lees dit maar eens als je wilt:
      http://www.medical-tribune.de/patienten/magazin/25397/
      Met roken is het exact zo begonnen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Alexander

        bij vrije keuze is het rap gedaan met de rookvrije horeca, dat weet u heel goed.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Otto Braackenssieck

          Dat betwijfel ik, maar goed dat is dan vrije marktwerking. We leven toch in een kapitalistische samenleving.

            /   Beantwoorden  / 
  18. willem

    Lezen is niet je sterkste kant? En dat zegt u heer Braackensieck die zelf verzuimt inhoudelijk te reageren en met de ene na de andere manoevres zoals bolides en kroketten de zaak denkt af te leiden.
    Reageer nou eens op mijn reactie 18 maart 2011 9.39 en 15.37 plus 20 maart 2011 13.01.
    En waar blijft het antwoord op de vraag van ene Bas 20.54?
    Goed lezen heer Braackensieck.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Otto Braackenssieck

      Nogmaals Willem, eerst goed lezen, dan begrijpen en daarna staat het U vrij om een antwoord te beginnen met, citaat: “U begrijpt er niet veel van heer Otto Braackensieck.”

        /   Beantwoorden  / 
  19. Fiona de Lange

    Mensen we dwalen erg af…. laten we het gewoon bij Bier en bier drinken houden!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Otto Braackenssieck

      Zou mooi zijn Fiona, maar het gaat, helaas over een absurd rookverbod, dat heel veel mensen de lust op een biertje ontneemt. Mensen vaak ook alleenstaanden, die hun stamcafé als tweede huiskamer beschouwen en waar de baas ook rookt. En dan komen er een paar betweterige gezondheidsfanatici, die vaak nooit zelf een café bezoeken, die dit dit willen verbieden. Dit soort fantici waaronder ook de rechter dus die deze onmenselijke heeft genomen vind ik een gevaar voor onze democratie en onze samenleving !

        /   Beantwoorden  / 
      1. Otto Braackenssieck

        Sorry:
        onmenselijke beslissing

          /   Beantwoorden  / 
        1. Fiona de Lange

          Otto, ik denk dat je punt nu is gemaakt!

            /   Beantwoorden  / 
          1. Otto Braackenssieck

            Dank je Fiona !

              /  
  20. willem

    Dat deze meneer Braackensieck niet wil of kan reageren op post hierboven o.a. 21 maart 2011 15.47 moge nu wel duidelijk zijn.
    Het valt ook niet mee om de waarheid onder ogen te zien.
    Met opnieuw afleidingsmanoevres zal hij nu weer anderen wel even vertellen hoe zij brieven moeten schrijven.
    Ook heeft hij het regelmatig over betweterige gezondheids fanatici,maar is blijkbaar blind voor het aanhoudend fanatisme van de tabakslobby.
    Met zulke personen is niet te discusiëren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Otto Braackenssieck

      Of U wel eens in een café komt, Willem, was de vraag.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fiona de Lange

        Proost!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Otto Braackenssieck

          Op uw gezondheid :-)

            /   Beantwoorden  / 
  21. willem

    Een heerlijk biertje op rookvrij café.
    Proost en op uw gezondheid Fiona en Otto.
    Het ga u goed.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Otto Braackenssieck

      Maakt mij niet uit Willem, rookvrij of niet, als het maar vrijwillig is. Ook op Uw gezondheid Willem, cheers.

        /   Beantwoorden  / 
  22. willem

    Vrijwillig betekend uitbreiding rookgedrag en die kant willen we toch niet op?
    Zie momenteel rookbeleid Nederlandse horeca en daar zitten de meeste niet meer op te wachten.
    Nu stop ik echt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Alexander

      Is er ook een petitie voor een rookverbod? Die zou ik namelijk wel tekenen.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Otto Braackenssieck

      Ik ben zeer graag bereid, om een petitie te ondertekenen, met ook nog begeleidend commentaar, maar je vraagt hier toch geen geld voor !! Google eens naar mijn naam, dan weet wie ik ben.

      Geld vragen voor zoiets kan alleen de kerk, of een oplichter verzinnen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fiona de Lange

        Otto, er wordt hier niet gevloekt dus dat is uit de tekst verwijderd net als de verdergaande reacties richting andere mensen die hier gereageerd hebben. Het is een blog voor en door bierliefhebbers. Je hebt je punt al lang geleden gemaakt. Het lijkt me nu voldoende!

          /   Beantwoorden  / 
  23. Henk

    Ik ben bang dat er weer een discussie komt ;-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Zucht…. ;-)

        /   Beantwoorden  / 
  24. Rob

    Petities en verzet maken niets uit, ook niet in Nederland.
    Binnen twee jaar wordt het rookverbod via de Europese Commissie in alle lidstaten van kracht. Dan mag er nergens meer gerookt worden, maar dat vertellen de heren en dames politici niet:

    http://euobserver.com/9/31021

      /   Beantwoorden  / 
    1. Otto Braackenssieck

      Meneer u lult uit uw nek, u zou het misschien wel grsag willen, maar de Europese comissie heeft hierop geen enkele invloed. Het laatste bericht hierover :
      EU-Sprechtag mit Karin Kadenbach 22. März 2011
      Nachdem die Gesundheitsbelange nach wie vor in der Kompetenz der Mitgliedsstaaten sind, hat die EU hier nur ein sehr begrenztes Mitspracherecht. In der Frage “rauchen in der Gastronomie” kann eine Nichtraucherregelung nur unter dem Aspekt des Arbeitnehmerschutzes erfolgen. Diese wird mit unterschiedlichem Nachdruck von den einzelnen Mitgliedsstaaten umgesetzt.
      Ein generelles Rauchverbot aufgrund einer EU-Regelung in nächster Zeit halte ich aus subsidaritätsgründen deswegen für unwahrscheinlich

        /   Beantwoorden  / 
      1. Rob

        Tsja dat Karin het als unwarscheinlich bestempelt zal best zo zijn. Maar de regelgeving komt er, en die gaat gewoon gelden. Net als andere EU regelgeving waar iedereen zo over klaagt. Dus geniet nog even van uw peukje in bijzijn van niet-rokers, het klokje tikt.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Otto Braackenssieck

          CITAAT: “Maar de regelgeving komt er, en die gaat gewoon gelden”
          De hoop van een laffe figuur,die zelf geen beslissing durft te nemen en die zijn ziel en zaligheid verkoopt aan een “sterke man” in dit geval de EU.

            /   Beantwoorden  / 
  25. willem

    Fiona,ik was even nieuwsgierig of het hier nog liep en jawel.
    We moesten maar even googlen om te zien wie meneer Otto Braackensieck wel niet was zie hierboven 23 maart 2011 20.06.
    Zo gezegt zo gedaan en het is inmiddels wel duidelijk.
    Dhr.Braackenssieck is een persoon die (inmiddels hier verwijderde waarvoor dank Fiona) krachttermen nodig heeft, jarenlang met hetzelfde verhaal over z’n kroket en auto in garage loopt te zeuren,en tegenstanders probeert onderuit te halen door te verwijten dat ze niet goed kunnen lezen en rekenen waar het natuutlijk helemaal niet om te doen is.zie hierboven 21 maart 8.52.
    Google even zijn naam en lees zijn conflicten met o.a.rokersforum Hier mag het wel en Misset Horeca door gewoon JAWEL, niet goed te lezen.
    Sorry Fiona maar hij vraagt er zelf om.
    Een fijne dag nog.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Otto Braackenssieck

      Het heeft o.a.in Nederland wel succes hè willem :-) Net over de grens mag je weer gewoon mens zijn en roken in cafés wwar dat toegestaan is. In Duitsland, Denemarken en Oostenrijk ook. Met de steun van de caféhouders, zal deze in mijn ogen gerechtelijke dwaling ook in België worden recht gezet. Maar wat maakt het jou en je verbodszuchtige kompanen(nogmaals slechts 10% van de bevolking) eigenlijk uit. Jullie hebben nog nooit een café van binnen gezien en hooguit een fastfood restaurant. Ga eens een café binnen willem en vertel daar luid en duidelijk wat je hier zo dapper allemmal stelt. Dit is mijn laatste reactie aan jou willem en dat gezondheid en cheers neem ik hierbij terug, dat ben je niet waard.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fiona de Lange

        Zo dat is dan ook weer klaar, dan gaan we het nu gewoon weer over bier hebben! Over en uit!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Otto Braackenssieck

          Ik beloof het plechtig Fiona.

            /   Beantwoorden  / 
  26. Cees

    Beste Fiona,

    laat je blog aub niet vervuilen door dit soort politieke en op de persoon gerichte discussies. Ik vind het van lef getuigen om dit soort reacties als die van dhr Otto B (een fake name?) te laten staan, maar ik zou het absoluut toejuichen als dit soort berichten gewoon allemaal gecensureerd worden. Uiteindelijk zijn er honderden van dit soort topics op andere sites, en ik schat zo in dat de trouwe lezers van dit blog dit soort reacties over het algemeen niet erg waarderen. Ik hoop dat deze reactie dan ook weer verwijderd kan worden, omdat deze na een terechte censuur toch nergens meer op slaat ;-)

    Groeten!
    Cees

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      De discussie is inmiddels gesloten.

        /   Beantwoorden  / 
  27. marc

    Beste “niet rokers”.
    Zet je een kwatiertje buiten en snuif de lekkere uitlaatgassen binnen van de auto’s (ik ben roker maar rijd niet met die kankerverwekkende rotzooi; maar ja daar spreekt niemand over).
    Ontvang de radioactieve rotzooi uit Japan (maar ja; dat is de “ver van mijn bed show”. Dat voel je toch niet.
    Dat komt niet naar hier.

    Dom, dommer en nog dommer

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.