Nederlandse voorjaarsbieren op een rij!

Inmiddels heeft de lente alweer goed zijn intrede gedaan. De Nederlandse brouwerijen leveren massaal weer de frisse lente- en meibock bieren. De afgelopen weken heb ik een inventarisatie gedaan naar de voorjaarsbieren van Nederlandse bodem. Om er zeker van te zijn dat ik zo min mogelijk bieren mis heb ik vandaag een mail uitgestuurd naar brouwend Nederland. Ongelooflijk wat een reacties kreeg ik binnen en daarmee heb ik voor mijn gevoel een redelijk complete lijst! Deze zijn vervolgens ook getoetst aan de bieren die op zondag 17 april 2011 verkrijgbaar zijn op het Meibockfestival in de Posthoornkerk in Amsterdam. Verderop is de lange lijst voorjaarsbieren zichtbaar.

Voor het onlangs verschenen Mitra Magazine heb ik een artikel geschreven over de oorsprong van voorjaarsbieren. Het is een bier dat is ontstaan uit het succes van Bockbier en kort door de bocht gezegd de blonde variant van Bockbier. Ik neem jullie graag mee in het verhaal over de oorsprong van dit bier en de diversiteit.

De zomer overleven
In vroegere tijden bestond er geen bier dat de zomer kon overbruggen behalve het bockbier. Door de hoge temperaturen was brouwen tijdens de zomermaanden namelijk onmogelijk. Brouwerijen hadden daarvoor een oplossing gevonden. Door bier te brouwen met een hoog alcoholpercentage, dat naast smaakmaker ook functioneerde als conserveringsmiddel, kon het bier bewaard worden. Het gerstenat werd altijd als laatste voor de zomerstop gebrouwen. Tegenwoordig kan er natuurlijk het hele jaar door gebrouwen worden en is het een overgebleven traditie geworden. Het succes van het Bockbier bracht brouwerijen in de jaren ‘70 op het idee om met andere seizoensbieren te komen zoals de lentebock en meibock.

De lentebock of meibock
Het Einbecker Mai-Ur-Bock bier is de echte uitvinder van het bockbier en kan ook als enige de naam ‘Ur’ dragen voor het Bockbier, dat verwijst naar de oerbron. Van oorsprong was het bier altijd donker aangezien het moutproces lastig te controleren was op het vuur. Het mout ging vaak snel carameliseren waardoor de kleur van het bier donker werd. De lentebok en meibock zijn nu vooral blond of amberkleurig en meestal fris van smaak. De brouwmeesters zorgen vooral voor een bier dat lekker smaakt bij de warme voorjaarstemperaturen en tijdens de nog wat frissere lente avonden.

De bieren bevatten vaak een mooie hopbitterheid en beschikken over diverse kruidige ingrediënten. Het alcoholpercentage ligt gemiddeld tussen de 7 en 8,5 procent. De brouwerijen geven een vrije invulling aan het lentebock of meibock. Een verschil tussen deze twee is er niet, het is slechts een naamkeuze van de brouwer zelf.

Populariteit
Het lente- of meibock kan aan populariteit niet tippen bij het herfstbier. Iets waardoor diverse brouwerijen in het verleden teleurgesteld zijn afgehaakt. Het jaarlijks terugkerende Meibockfestival dat aanstaande zondag plaatsvindt, georganiseerd door bierconsumenten vereniging PINT, ziet echter nog steeds een stijgende lijn in bezoekers en het aanbod van de voorjaarsbieren. Ze zijn echt prachtig en fris van smaak en zouden zeker een gemis zijn als ze niet meer werden gebrouwen.

En het leuke is dat smaken zo verschillend kunnen zijn waardoor altijd wel een voorjaarsbier te vinden is dat je lekker vindt. In België zijn de saison bieren van Brouwerij Dupont erg bekend en van oorsprong ook echt gebrouwen voor de zomermaanden. Bieren met een frisse bitter. Zoals gezegd is er een groot aantal lente- en meibock bieren van Nederlandse bodem. Ga er maar eens goed voor zitten. Inderdaad zoveel brouwerijen!! Bekijk hieronder de lijst.

Alfa:  Alfa Lentebok
Amstel: Amstel Lentebock
Brand: Brand Lentebock
Breugems: Lente Zoentje
Brouwerij de 7 Deugden: Spring+Tij (vanaf 15 mei verkrijgbaar)
Budels: Budelse Lentebock
Burgbieren: Springbok
Dampegheest: Lente Groet
De Hemel: De Hemel Lentebok
De Fontein: Fontein Meibock
De Molen: Lentehop
De Drie Horne: De Drie Horne Horns Meibock
De Drie Ringen: De Drie Ringen Meibock
De Eem brouwerij: Xtreme Spring Warrior
De Groese Zwaluw: Zwaluwbock
De Pelgrim: Lammetjesbier
De Prael: Andre Lentebock
De Praght: De Praght Lentebock
EleganT Brouwerij: SpringMeid
Emelisse: Emelisse LenteBock
Graaf van Heumen: Graaf van Heumen Meibock
Grolsch: Grolsch Lentebok
Groningse Stadsbrouwerij: Grunn Lentebock
Gulpener: Gulpener Lentebock
Hertog Jan: Hertog Jan Lentebock
Het Anker: Het Anker Lentebok
Het brouwcafé: Voorjaarsvreugde
Het Goeye Goet: Het Goeye Goet Lentebier
Het IJ: PaasIJ
In de Bekeerde Suster: Meibok
Jopen: Jopen Lentebier
Klein Duimpje: Tulpenbok
‘t Kuipertje: Lente Vriend
Mommeriete: Mommeriete Meibok
Muifelbrouwerij: Chinook MeibockOijen Lentekriebel
Nederlands Openluchtmuseum: Lentebier
Onder der Linden: Onder de Linden’s Meibok
Phetradico: Phoenix Lente
Schans: Schans voorjaarsbier
Schans: Schans Voorjaarsbok
Schans: Anateffka
Snaterende Arend: Zwaluw
Stadbrouwerij Van Kollenburg: Kleine Jan
Stadsbrouwerij Oudaen: Oudaen Lentebock
St Servattumus: Meibok
Valleibieren: Lentebok

Lees ook:De lente is begonnen: tijd voor lentebock!
Lees ook:Bokseizoen weer begonnen!
Lees ook:Bieractie top drie week 12
Lees ook:Weekend lentebieractie top drie week 12
Lees ook:De Molen Lentebok winnaar in Groningen

20 reacties op “Nederlandse voorjaarsbieren op een rij!

  1. Harry Pinkster

    Daar zitten toch weer een hoop nieuwe bij! Ik vraag me af of zo ook allemaal op fles verkrijgbaar zijn, of dat er ook tussen staan die enkel op fust gaan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. jeroen Carol-Vissser

      Harry, ja een hoop nieuw; de Nederlandse biiercultuur bruist en leeft.
      Op de site van het meibockfestival is in de bierlijst ook te lezen of het op fles of op fust verkrijgbaar is (op het festival)

      tot morgen!
      Jeroen

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fred Schiphorst

        Dat laatste is wel even een belangrijke toevoeging. Veel bieren die we op fust hadden zijn ook op fles verkrijgbaar. Een enkel bier kan buiten het festival alleen op fles verkrijgbaar zijn. Beschouw dit dus zeker niet als een lijst die je kunt gebruiken bij het zelf inkopen van bier.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Fiona de Lange

          Dat valt nog mee hoor. Veel bieren zijn vaak wel in de winkel en op de brouwerij verkrijgbaar….

            /   Beantwoorden  / 
  2. Bas

    Heeft iemand nog aanraders? Ik wil deze week alvast wat inslaan, dus als iemand tips heeft voor me? Alvast bedankt

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Waar ga je ‘t inslaan? Bij een bierwinkel? Veel zijn namelijk maar beperkt verkrijgbaar.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Bas

    Slijterij van Erp in Groningen denk ik

      /   Beantwoorden  / 
  4. Bas

    Dat is een slijterij met veel keuze in bier :-)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Harry Pinkster

    Maar helaas weinig lentebok bij van Erp dit jaar. Een beetje Mitra heeft er meer staan. Van Ton (van van Erp) begrepen dat ze er dit jaar niet veel mee gingen doen. (te onbekend type en er bleef teveel onverkocht) Wat er twee week geleden stond was van vorig jaar. Ik zal er morgen tussen de middag nog weer even kijken.
    Uit betrouwbare bron begrepen dat Ermelo een pracht voorraad had. Joure is een goed alternatief.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Harry Pinkster

      Mijn vermoeden werd bevestigd vanmiddag! Niks lentebier bij van Erp, helaas.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fiona de Lange

        En dat na zo’n mooi Bierfestival in Groningen!! Was handig geweest om daar natuurlijk op in te spelen… enfin.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Harry Pinkster

          Tja, inderdaad een gemiste kans. Daarentegen stond er wel een geweldige serie Engelse bieren. Eerst maar even nieuw zakgeld vragen ;-)

            /   Beantwoorden  / 
  6. Bas

    Ik ben er ook nog geweest. Helaas geen bockbier, maar goed,ik ben niet met lege handen weggegaan hahah

      /   Beantwoorden  / 
  7. Wesley

    Leuke lijst, Ik moet alleen nog even toevoegen dat de Pelgrim dit jaar geen Lentebock had maar lammetjesbier, dit voldoet niet aan de eisen die gesteld worden aan bockbier dus mag het ook niet zo heten. dit lammetjesbier is gebrouwen naar een nieuwe receptuur en gebaseerd op een oud bier uit de begintijd van de brouwerij.

    Mvg,
    Wesley
    Brouwer.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Ik zag die naam ook op het vat staan. Helaas heeft de brouwerij het op haar website nog steeds over Pelgrim Lentebock en daar zijn we bij het samenstellen van de bierlijsten programmaboekje ook vanuit gegaan.
      Dat het geen bockbier zou mogen heten betwijfel ik. De eisen die er (in de bierverordening) aan gesteld worden zijn namelijk nogal ruim. Als het een bier van categorie S is, dan mag je het bokbier noemen. Tussen lente- en herfstbok maakt de verordening al helemaal geen onderscheid. Nogal wat bieren die jij en ik geen (lente)bock zouden noemen voldoen daar aan. PINT hanteert een stringentere en wat mij betreft ook betere definitie, maar die wordt helaas niet algemeen erkend.

        /   Beantwoorden  / 
  8. Wesley

    Het is een bier van 14 plato, geen cat. S dus, daarom mag het geen bokbier heten en zo is het ook niet bedoeld. Een Bockbier is voor mij een ondergistend bier met minstens 6,5% alcohol. Dit bier lijkt daar nog nieteens op. We hebben bewust gekozen geen lentebock te maken maar eens iets anders, lammetjesbier dus. Ik zal de website dit weekend nog aanpasse, voor zover dat achteraf zin heeft natuurlijk ;)

    Mvg,
    Wesley

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Dank voor deze reactie. Ik kan me voor een groot deel vinden in jouw definitie, alhoewel ondergisting voor mij (en ook volgens de PINT definitie) niet perse noodzakelijk is. Een aspect waar PINT wel aan hecht en veel brouwers minder is dat in een bockbier gene kruiden zouden mogen zitten.
      Aanpassen van de webstie heeft in elk geval zin denk ik. Voor het Meibockfestival is het te laat, maar de lente duurt nog even. Verder zal ik ook op de website van PINT regio Noord-Holland een opmerking daar over maken.

        /   Beantwoorden  / 
  9. Ton van Oorschot

    Fiona,
    Misschien leuk om te vermelden dat er tot net in de jaren 50 van de vorige eeuw ook Meibier is geweest. Dit is de voorloper van de Meibocken. In het begin van de 20e eeuw was dit bier in de vergetelheid geraakt, maar in 1939 weer in ere hersteld. Het Meibier werd vroeger gebruikt om elkaar bij het begin van de zomer toe te drinken, vaak tezamen met het plaatsen van de Meiboom (religieus). Omdat het Meibier het alcoholgehalte gemeen had met het Bockbier is de stap naar Meibock gemakkelijker geweest.
    Binnenkort heb ik een groot Meibockbier proeverij met presentatie, vandaar mijn meer dan gewone belangstelling voor Meibocken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Ton, mooie aanvulling bedankt!

        /   Beantwoorden  / 
  10. wesley

    Bij deze is de website aangepast, er staat nu ook echt lammetjesbier op in plaats van bockbier.

    Mijn reactie over waar een bock aan moet voldoen is overigens puur een eigen mening, elke brouwer is vrij om hier zijn eigen interpretatie aan te geven. Ik bedoelde alleen te zeggen dat wanneer ik een bock brouw dit een ondergistend, gefilterd bier moet zijn zoals de Duitse bockbieren. Dat is gewoon mijn smaak.

    Mvg,
    Wesley

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.