Mexicaanse ambachtelijke brouwers vechten voor bestaansrecht

In heel wat landen begint naast de pilsmarkt ook de speciale biermarkt te groeien. Ook in Mexico vechten ambachtelijke brouwers voor een plek in het café of de bar. Twee grote concerns maken momenteel echter de dienst uit en hebben 99% van de markt in handen. Uiteraard met pils, Corona, Dos Equis en noem ‘t maar op. Kleine, ambachtelijke brouwers die bij het lokale café aankloppen om hun bier te verkopen, krijgen altijd een nee te horen. Redenen zijn de bestaande contracten met de giganten en het geld dat zij via hen ontvangen.  

Volgens een eigenaar van een kleine ambachtelijke brouwer staat de speciale biermarkt in Mexico in de kinderschoenen. De markt is nu vergelijkbaar met hoe het in de jaren ’80 was in de V.S. De speciale bier brouwers hebben een petitie opgesteld ‘voor het vrije bier’ die via internet en social media ondertekend kunnen worden. Het is een fundamenteel recht dat iedereen een keuze kan maken om iets anders te drinken dan het huidige pils, Corona of Dos Equis, menen ze. Inmiddels hebben 1.000 bierenthousiastelingen de petitie al ondertekend.

Een groot voorbeeld van de ‘vrije biereconomie’ is een café in Mexico City, genaamd El Deposito waar inmiddels ruim 100 geïmporteerde bieren verkrijgbaar zijn. Een dergelijk café is op dit moment nog een unicum. In de tussentijd starten verschillende pioniers nu zelf een combinatie van een café en brouwerij om de speciale bieren aan de consument aan te bieden. Op die manier ontlopen ze al het gedoe met de grote concerns.

Het is interessant om dit soort ontwikkelingen te volgen en te zien op welke manier de ambachtelijke brouwers een plaats verwerven in nieuwe markten. Dit kan vervolgens ook een voorbeeld zijn van hoe de speciale biermarkt in andere landen en werelddelen kan gaan groeien. Het grootste voorbeeld is voor nu Amerika waar inmiddels al 1600 ‘craft brewers’ actief zijn en de pilsmarkt jaar na jaar moet inleveren. De grote bierconcerns geloven er niet in, wellicht te angstig na het zien van de ontwikkelingen in de V.S. Het tekenen van de petitie kan echter ook in Mexico de eerste stap zijn naar een ’bierrevolutie’.

Bron: Washington Post

Lees ook:Heineken VS haalt flesjes terug
Lees ook:Mexicaanse pilsbrouwers worden speciaalbierbrouwers
Lees ook:Brouwers moeten exclusiviteitscontracten in Mexico fors inperken
Lees ook:Heineken introductie in Mexico
Lees ook:Heineken wil hippe Mexicaanse jongvolwassenen verleiden

0 reacties op “Mexicaanse ambachtelijke brouwers vechten voor bestaansrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.