Trappisten roepen op minder bier te kopen

Na de hype van vorige week rondom de verkoop van Westvleteren roepen trappisten nu op minder bier te kopen. Iets dat wellicht niet geldt voor Westvleteren want dan kunnen ze hun nieuwe vertrek niet bekostigen.

De trappisten hebben last van ruimtegebrek en productieproblemen. Volgens de krant De Tijd heerst er een ware trappistenhype. Ik denk dat de hype rond Westvleteren ook een positieve uitwerking heeft op de andere trappistenbrouwerijen. In zes jaar tijd is het marktaandeel van trappisten bieren met 8 procent gestegen naar 12,8 procent. Orval heeft volgens zakelijk directeur François de Harenne sinds februari problemen om aan de vraag te voldoen. De productie is in tien jaar tijd gestegen van 25 miljoen naar 65 miljoen liter bier. Bestelling kunnen niet altijd worden uitgeleverd.

Bij La Trappe, de Nederlandse trappisten in Berkel-Enschot, is er volgens directeur Thijs Thijssen iedere week wel een bier op en zijn leveringen vertraagd. “Daarom worden naar verwachting zes nieuwe gisttanks geplaatst om meer bier te kunnen produceren”. Buiten de muren brouwen is overigens geen optie. Dan raken ze het trappistenlogo kwijt.

De hype stimuleert niet voor niets meer kloosters aan bier te gaan brouwen of verkopen. Onlangs besloot Mont des Cats hiertoe die nu bier verkoopt en laat brouwen bij Chimay. Ook zijn ze in het Nederlandse Zundert in de abdij van Maria Toevlucht bezig met de oprichting van een brouwerij. Dat zou dan de tweede Nederlandse trappistenbrouwerij worden.

Bron: NOS

Lees ook:Exportlanden voor Belgisch bier
Lees ook:Westvleteren nog altijd populair
Lees ook:Trappisten Lezing en proeverij
Lees ook:Trappistenbier: op is op!
Lees ook:Belgische Trappistenbieren op postzegels

4 reacties op “Trappisten roepen op minder bier te kopen

  1. Ton van Oorschot

    De hype rond de trappistenbieren is inderdaad volop aan de gang. Door die rare actie van Westvleteren hebben ze het onheil wel over zichzelf uitgeroepen. Ik denk dat enkele Trappisten hinken op 2 gedachten: wel of niet commercieler worden. Welnu, Bavaria (oeps, La Trappe) heeft die keuze al gemaakt. Zij gaan uitbreiden. Het is wel zo dat moeilijk verkrijgbare producten automatisch duurder en niet zelden als geweldig bestempeld worden. Kijk maar naar de wijnen van chateau Petrus. Schreeuwend duur en als “buitengewoon” geclasseerd. Dat is (was?) met Westvleteren ook zo. Er zijn gelukkig voldoende alternatieven voorhanden (Rochefort/Westmalle/Chimay).

      /   Beantwoorden  / 
  2. bAVkito

    Werk aan de winkel dus :)

      /   Beantwoorden  / 
    1. bAVkito

      Effen tussendoor :P

        /   Beantwoorden  / 
  3. skortila

    Hmm Gek. Ik had hier een reactie geplaatst die niet zichtbaar is. Als de reactie nog een keer post krijg ik een scherm dat me mededeelt dat ik het al een keer gezegd heb? Raar.

    Kijken of het zo lukt;

    “Trappisten een marktaandeel van 12,8%???

    12,8% van wat?

    Maar goed, zo te zien hebben ze in Rome geld nodig. Ik dacht dat het Vaticaan met al die schatten toch wel een aardige triple A status had en Berlusconi inmiddels wel aan de poort stond zonder Mars.
    Desalniettemin lijken de principes van de monniken wel aardig ver heen. Heeft Jezus verloren en eigen gewin gewonnen? Abandon all hope, ye who enter here. :P

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.