Heineken wil af van bankiersrol

Na de bekendmaking van het rapport van KHN gaf woordvoerder van Heineken, Hans-Sjouke Koopal al aan dat de deur openstond om te praten over het afbouwen van horecacontracten. Vandaag in het NRC en gisteren op de NOS-journaals laat ook bestuursvoorzitter van Heineken Jean-François van Boxmeer weten af te willen van de rol als financier van horecabedrijven. De komende jaren willen zij dit verder afbouwen.

In het een gesprek met NRC Handelsblad zegt de bestuursvoorzitter: “We willen onze financieringen geleidelijk maar zeker afbouwen, in principe terug naar nul.” Dat is de belangrijkste les die Van Boxmeer zegt te hebben getrokken uit de affaire-Kooistra.

Kooistra
Het betalingsconflict dat ontstond tussen Sjoerd Kooistra met 87 café’s en het bierconcern Heineken kende zoals iedereen weet een tragische afloop. Bovendien bleef Heineken met een vordering van bijna 40 miljoen achter als een van de grootste schuldeisers.

Bankiersrol
De brouwer wil zich weer alleen bezighouden met bier brouwen en geen bankiersrol vervullen. Dat moet de rol van de bank zijn vindt Van Boxmeer. Historisch is die rol zo gegroeid omdat geen enkele bank wilde investeren in de horeca. Op dit moment hebben ongeveer 1.000 van de ruim 13.000 horecazaken een lening bij de bierbrouwer lopen. Bovendien zijn 700 kroegen eigendom van Heineken. Dit blijkt uit cijfers van het rapport van EIM.

Met afbouwen en beëindigen van de leningen is de weg volgens directeur Lodewijk van der Grinten van KHN vrij naar een eerlijke markt. Mogelijk zou de prijs van bier daarmee ook omlaag gaan aangezien deze door de contracten constructief hoog zou worden gehouden.

Voor de hele branche zou dit uiteindelijk een winst zijn! Wel vreemd dat Heineken gisteren niet wilde reageren in het NOS Journaal. Echter dat was wellicht vanwege het artikel in het NRC van vandaag.

Bron: NRC

Lees ook:Horecamagnaat Sjoerd Kooistra overleden
Lees ook:Schotten boos op Heineken
Lees ook:‘Spion bij bierconcern InBev’
Lees ook:Focus Heineken op Sol bier
Lees ook:Horecazaken Kooistra moeten dicht

8 reacties op “Heineken wil af van bankiersrol

  1. Fred Schiphorst

    Ook de timing s wat vreemd. Voor oktober hoorde je hier maar zelden wat over. PINT begint een actie tegen de verhoging van de bierprijzen en vraagt om transparantie en meteen gebeurt er van alles. Eerst komt KHN met een verhaal dat het aan de brouwers ligt en nu komt Heineken weer met een reactie. waarschijnlijk allemaal toeval.
    Ondertussen blijft natuurlijk wel de vraag wie zich dan wel met de financiering van Horeca ondernemers bezig gaat houden. Dat lijkt me ook iets om in de verhalen mee te nemen. Het hoeft overigens niet ongunstig te zijn. Een bank zal minder redenen hebben om iemand die eigenlijk een rammelend bedrijfsplan heeft te financieren. Een brouwerij kan dat doen omdat ze dan bier kunnen verkopen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. bAVkito

    De PINT-site heeft 2 bezoekers per dag.
    Jij en ik :)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jeroen Carol-Visser

      bAVkito, Er zijn iets meer dan 2 bezoekers..
      afgelopen maand 11.853 bezoekers en 48095 pageviews.

      Groet
      Jeroen Carol-Visser
      Voorzitter PINT

        /   Beantwoorden  / 
  3. bAVkito

    En wordt gesponsord door Hertog-Jan—is dat niet Interbrew?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jan Berkenbosch

    Graag even een reactie op het faillisement van Mark Schneider in prive.
    Wederom staat in allerlei artikelen dat Schneider de oprichter is van Olm, Olm bier etc.
    Weer meld ik even dat dit niet juist is de Familie Berkenbosch is de oprichter van Olm in 2003. Diverse curatoren zijn aan het vechten om de restjes van Olm, uiteindelijk gaan wij de familie Berkenbosch ons recht krijgen.
    We wachten nog even wie van de curatoren gaat winnen en zullen deze in rechte betrekken, ze zijn allemaal al op de hoogte.
    Met vriendelijke groet Jan Berkenbosch senior.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jan Berkenbosch

    Oh ja zie E-mail adres.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Jan Berkenbosch

    Fiona, je mag mij gerust even vragen stellen per mail geen probleem

    gr jan Berkenbosch

      /   Beantwoorden  / 
  7. sinterklaas

    Alleen jammer dat dit niet de jan berkenbosch is die olm mede opgericht heeft. Dit is een morbide grappenmaker. Hier houdt zelfs sinterklaas niet van.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.