Circa 60 hobbybrouwers durven pilsuitdaging aan

Maar liefst een kleine zestig hobbybrouwers durven de uitdaging aan om zelf het lekkerste pils te brouwen. In het eerder geschreven bericht werden zij opgeroepen om zich in te schrijven voor de eerste Nederlandse pilsbrouwwedstrijd die de Brand bierbrouwerij en bierconsumentenverening PINT, gezamenlijk organiseren.

Het winnend pilsrecept zal eenmalig door de Brand bierbrouwerij gebrouwen en afgevuld worden. Mitra slijterijen en Jan Linders supermarkten zetten het unieke pils zolang de voorraad strekt exclusief in de schappen.

Pils is een alledaagse drank geworden echter bijzonder lastig om te brouwen, aldus Jeroen Carol-Visser, voorzitter PINT en Peter van Besouw, directeur van de Brand bierbrouwerij. Je kunt namelijk de kleinste afwijkingen moeilijk verstoppen en verdoezelen in andere smaken van het bier. De kleinste afwijkingen vallen onmiddellijk op. Er is veel kennis en vakmanschap nodig om constant dezelfde kwaliteit bier te brouwen.

Aantal deelnemers groot
Pils brouwen is gecompliceerd, daarom zijn er maar weinig hobbybrouwers die zich aan het brouwen van hun eigen pils wagen. Brand en PINT zijn er echter van overtuigd dat ook een hobbybrouwer een mooi pils kan brouwen. Daarom daagden zij alle hobbybrouwers in Nederland uit om hun eigen, unieke pils te brouwen. Bijna zestig hobbybrouwers uit heel Nederland hebben zich inmiddels voor de pilsbrouwwedstrijd ingeschreven. Van Besouw: ‘Onze verwachtingen zijn overtroffen, Zoveel aanmeldingen hadden wij niet verwacht. De deelnemers zijn twee maanden aan het brouwen.’ De opdracht aan de hobbybrouwers luidt als volgt: Brouw een ondervergist, helder, licht gekleurd pils met een alcoholgehalte rond de 4,5-5 procent. De rest mag elke hobbybrouwer vrij invullen.

Finale
Eind april moet hun brouwsel ingeleverd worden, waarna het pils door een deskundige jury getest wordt. Op 12 mei – tijdens de Week van het Nederlandse Bier – volgt de finale op de Brand bierbrouwerij in Wijlre.

Lees ook:Pilswedstrijd voor hobbybrouwers
Lees ook:Brouw het lekkerste zwaar blond bier van Nederland
Lees ook:Erik de Zwart brouwt bier
Lees ook:Al 70 brouwers doen mee aan brouwwedstrijd
Lees ook:Marc Vriens presenteert winnende hobbypils

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.