Bierproef: Wiske echt voortreffelijk

Van mijn Belgische biervrienden William Roelens en Geroen Vansteenbrugge kreeg ik vorig jaar een Wiske. Een dubbele spéciale belge, met 5,8% alcohol. Dit bier is gebrouwen door de OPA-vrouwen op 3 juli 2010. Aangezien het vorig jaar nog jong bier was koos ik ervoor ‘t nog even te laten nagisten op fles en te bewaren in een donkere kamer met stabiele temperatuur. Uiteraard weet ik niet hoe het vorig jaar had gesmaakt maar nu was het werkelijk fantastisch bier.

Dit ongefilterde, niet gepasteuriseerde bier is gebrouwen en gebotteld door de OPA-vrouwen Marleen, Jelle, Annick, Nancy, Lut en Peggy in Kleinbrouwerij De Glazen Toren in België. Met een volmondige smaak en zeker ook een prachtige hopbitterheid vond ik het jammer dat het bier op was. In het bier is één hopsoort gebruikt, de Saazhop, en dat is te proeven. Zelf vind ik de Saaz altijd ’scherp’ in hopbitterheid. Echt een stevige citrussmaak. De lichte caramel smaak maakt ’m ook weer wat zachter.

De brouwsters hebben gebruikgemaakt van meerdere moutsoorten zoals bleke en karamel-gerstenmouten en tarwemout. Dit laatste proef je door de droge nasmaak. In combinatie met de bitterheid zelfs een klein beetje astringent. Een prachtig bier, met zeer veel smaak en zeker als je kijkt naar het lage alcoholpercentage. Bedankt voor dit prachtige bier.

Lees ook:Rijnwouds Zomerblondje: stoer bier
Lees ook:Bier proeven: Emelisse Blond
Lees ook:Tripel Kloat: eindelijk een goede!
Lees ook:St. Bernardus Abt 12: fruitig donker bier
Lees ook:Veel rumoer in de bierbranche

3 reacties op “Bierproef: Wiske echt voortreffelijk

 1. Geroen

  Fiona; graag gedaan
  en ik geef enkel bieren als kado waar ikzelf volledig achter sta.
  Ik vond het héél jammer dat dit biertje tijdelijk was. Voor mij was ‘Wiske’ één van de allebeste creaties die tot stand zijn gekomen in de laatste 5 jaar van “vrouwen brouwen” dit gaat opnieuw door de 2de zaterdag van juli. Ook Sofie van vrouwen en bier in België zal er dit keer bijzijn. Ik ben persoonlijk een grote fan van wat er bij de Glazen toren allemaal gemaakt wordt. Gisteren konden we nog genieten van zijn Saison d’Erpe-Mere maar uit magnumflessen van 1,5 liter
  werlkeijk héérlijk en dat met een papillot van Skrei (Skrei is een jonge kabeljauwsoort. Z’n vlees is mooi wit en uitzonderlijk vast.)
  met paprika, courgette, koriander en een tikkeltje Jan de Lichte in de saus met het gezelschap van brouwer Ignace Van Den Bossche (u weet wel van de Buffalobieren en Pater Lieven) amaai een échte topavond om niet te vergeten.
  Geniet van je paasweekend
  Geroen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Dennis

  Is er ook een Suske gebrouwen?Haha

    /   Beantwoorden  / 
 3. Peterr

  Typisch zo’n biertje en naam die ik niet zou kunnen weerstaan in een schap!
  Welke regio zou ik zoiets kunnen scoren ben zo vaak in het mooie vlaanderen n.l

  En gebrouwen door Dames +1 :)

  Grt peterr

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.