Lenteakkoord slecht voor de biersector

Als alle plannen doorgaan van de nieuwe Kunduz-coalitie dan kan de Nederlandse biersector haar borst natmaken. In het lenteakkoord staat namelijk een accijnsverhoging gepland van tien procent. Daarbij wordt de biersector volgens de directeur van branchevereniging Nederlandse Brouwers Cees-Jan Adema ’onevenredig hard gepakt’. De angst bestaat dat hierdoor steeds meer mensen het bier over de grens gaan inkopen of overstappen op andere alcoholische dranken. Uit een eerdere poll op bier.blog.nl bleek ook al dat 59 procent van de bierdrinkers het bier bij een accijnsverhoging over de grens gaat kopen.

 

Een accijnsverhoging zou betekenen dat voor één hectoliter bier meer dan 35 euro accijns moet worden afgedragen tegen de 9,44 euro in Duitsland. Adema vertelt verder tegenover het Nederlands Dagblad dat hij zich afvraagt waarom gedestilleerd slechts 6% accijnsverhoging tegemoet kan zien. Een accijnsverhoging en verhoging van de BTW gaat een grote druk opleveren voor de werkgelegenheid van de biersector.

Met name kleinere brouwerijen en de brouwers in de grensstreek zullen hierdoor naar verwachting hard worden getroffen. De bezuinigingen moeten ergens vandaan komen maar ik betwijfel of er goed over nagedacht is welke economische gevolgen dit heeft.

Bron: ND

Lees ook:Prinsjesdag: Accijns op bier in 2014 verder omhoog
Lees ook:Nederlandse Brouwers start strijd tegen bieraccijns
Lees ook:Accijnsverhoging op bier in Frankrijk lijkt onvermijdelijk
Lees ook:Europese bierindustrie belangrijk voor economie
Lees ook:Hogere bieraccijns kost banen en stimuleert biertoerisme

Eén reactie op “Lenteakkoord slecht voor de biersector

  1. Robert

    Los van de accijnsverhoging; ik koop mijn bier al jarenlang in Duitsland. De laatste 2 jaar haal ik ook bier in België. Ik denk dat ik hooguit 5% van mijn bier in Nederland koop.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.