Prinsjesdag: Accijns op bier in 2014 verder omhoog

stopbierbelastingVandaag kondigde het kabinet aan dat de accijns op bier vanaf 1 januari 2014 met 5,75 procent wordt verhoogd. In het regeerakkoord van het kabinet was een verhoging van 14 procent opgenomen. Het is goed dat het kabinet met de verlaging erkent dat de accijnsverschillen met de omringende landen te groot zijn. Maar ook door een accijnsverhoging van 5,75 procent zullen de verschillen met onze buurlanden verder toenemen. Tevens zijn de kosten voor de overheid en brouwers hoger dan de opbrengsten. De brouwers en biertapperijen blijven zich daarom verzetten tegen een verhoging van de bieraccijns.

Kabinet rekent zich rijk
Sinds 2002 is de accijns op bier continu verhoogd. Eerst met 18 procent om vervolgens in 2009 met 30 procent te verhogen en in 2013 met 10 procent. Daar komt in 2014 dus nog eens 5,75 procent bij. Hoewel het lijkt alsof iedere accijnsverhoging op bier zorgt voor meer inkomsten voor de overheid, is dit in werkelijkheid niet zo. Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: “De 10 procent accijnsverhoging van 1 januari 2013 moet volgens de overheid 39 miljoen euro opleveren. Eerder onderzoek van Bureau Regioplan toont aan dat de inkomsten in 2013 maximaal 26 miljoen euro zullen zijn. Daar komt de economische schade voor de sector door onder andere het verlies van banen nog bij. Het kabinet geeft in het belastingplan 2014 aan dat ze de bestaande accijnsverschillen met onze buurlanden wil beperken. Desondanks zullen de kosten van deze accijnsverhoging van 5,75 procent hoger zijn dan de opbrengsten.”

Brede steun voor campagne Stop Bierbelasting
De brouwers en biertapperijen in Nederland zetten de campagne www.stopbierbelasting.nl daarom voort. De campagne wordt actief ondersteund door de horeca, bierconsumentenvereniging PINT, groothandels, detailhandel en vele anderen. Met behulp van vilten, flyers en posters in de horeca en cratcovers op bierkratten in de retail roepen de brouwers en biertapperijen consumenten op tegen de accijnsverhoging te stemmen. Ook plaatsen ze regelmatig berichten op Facebook en Twitter en zetten ze promotieteams in bij evenementen. “Inmiddels hebben bijna 60.000 Nederlanders via een poll op onze actiesite tegen een accijnsverhoging op bier gestemd. Met de steun van al deze partijen zullen we ons blijven inzetten om de hele accijnsverhoging op bier terug te draaien”, aldus Adema.

Lees ook:Nederland wil bierbelasting massaal de deur uit
Lees ook:Hogere bieraccijns kost banen en stimuleert biertoerisme
Lees ook:Lenteakkoord slecht voor de biersector
Lees ook:Tussenstand petitie ‘Stop de bierbelasting’
Lees ook:Nederlandse Brouwers start strijd tegen bieraccijns

3 reacties op “Prinsjesdag: Accijns op bier in 2014 verder omhoog

  1. joeri

    Ze zullen in duitsland en Belgie wel tevreden zijn, nu komen steeds meer nederlands daarna toe. Het zal waarschijnlijk niet alleen bij tanken en drankinkopen doen, maar ben ook bang voor dat meer nederlands, omdat ze al in het buitenland zijn, ook hun gewone aankopen doen in de Supermarkt.Zijn de heren blind in Den haag. Ze zien totaal niet wat ze doen. Ze maken vele zaken kapot in grensstreek plus ze krijgen veel minder geld binnen door al die verhogingen. Misschien moeten we maar Jan Boskamp als minister president maken, dan komt het vast goed.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paul

      Klopt helemaal! Ik woon 3km van Duitsland af en ga steeds vaker naar Duitsland voor mijn boodschappen (en mijn pils: Rothaus Tannenzapfle). Eerst ging ik er alleen maar heen voor mijn pils.

        /   Beantwoorden  / 
  2. joeri

    Ik woon zo iets 20 km ervan af. Dus voor mij niet zo aantrekkelijk om alleen daarheen te gaan, of ik moet minimaal 2 a 3 kratten tegelijk kopen maar dat is teveel van het goede. Ik laat meestal door mijn oom bier halen. Hij doet vaker ook boodschappen daar. Meestal drink ik paderborner is net zo lekker en goed als de grote duitse merken maar kost de helft minder dan wat de grote vragen. De tannenzapfle heb ik ook een keer gedronken. Had een aparte smaak, maar is wel lekker.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.