Bier met veel alcohol: Biersnaps!

Terwijl je via het normale brouwproces een bier kunt brouwen met maximaal zo’n 14 procent alcohol is er al behoorlijk wat strijd geweest tussen brouwerijen uit verschillende landen om het sterkst alcoholische bier ter wereld te brouwen. Via de IJsbock-methode waarbij bier wordt bevroren om vervolgens de alcohol eruit te destilleren en toe te voegen aan het bierbrouwsel, kan je bieren maken die meer alcohol bevatten. Er is zelfs al bier met ver boven de 50% alcohol op de markt gekomen. De discussie ontstond of je dit nog wel gewoon bier kunt noemen. (foto: Bevlaw.com)

In Amerika vond ik de naam biersnaps! Ik begrijp dat brouwers hun product graag op de markt brengen als bier maar ik denk dat ‘biersnaps’ een betere aanduiding is van dit soort hoog alcoholische bierdrankjes, toch? In Amerika noemen ze het ook ‘gedistilleerde drank van bier’. Het grappige is dat ze in de VS liever geen link maken met bier vanwege de vele wet- en regelgeving. 

Naar mijn idee zou biersnaps in alle wintersportgebieden nog een leuke nieuwe productvariant zijn op de huidige en zeer succesvol te verkrijgen snaps. Vanaf nu is dit soort bier bij mij dus een snaps!

Bron: Bevlaw.com

Lees ook:Alcoholverbod bij carnavalsoptocht Etten-Leur
Lees ook:Vrouwen kunnen maat houden met bier
Lees ook:Overzicht bierevents heel V.S.
Lees ook:België wil accijnsverhoging op bier laten vervallen
Lees ook:Brewmeister lanceert opnieuw sterkste bier ter wereld

17 reacties op “Bier met veel alcohol: Biersnaps!

  1. Mark

    als ik het goed begrepen heb wordt er bij de ijsbock-methode geen alcohol toegevoegd. Het bier wordt bevroren, waardoor er ijkristallen ontstaan. Deze worden afgefiltreerd/gecentrifugeerd, waardoor de vloeistof die overblijft verrijkt is aan alcohol en smaakstoffen. Als je dit een aantal keren herhaald, kan je alcohol% krijgen van 50%. De basis blijft dus je oorspronkelijke bier, maar je hebt wat water verwijderd.
    Bij de biersnaps in dit artikel wordt juist de alcohol uit het bier (in dit geval de Barrelhouse Red Legg ale) gedestilleerd en daar een drankje van gemaakt. En dat levert dus een wezenlijk ander product op, vergelijk het met andere destillaten als whiskey of jenever etc.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Zoals hierboven al zichtbaar doel ik bij de bieren van 60% en de techniek vooral op de bieren van brewdog… Met name omdat het als bier wordt verkocht. Inderdaad zijn er meer ijsbock-methodes… als ik ‘t goed begrepen heb ;-) .

        /   Beantwoorden  / 
  2. Ton van Oorschot

    Helemaal mee eens Fiona, drank met zo’n alcoholgehalte mag je geen bier meer noemen. En nu die malloot in Almere nog overtuigen dat hij geen bier op zijn flesjes alcohol mag zetten….

      /   Beantwoorden  / 
  3. TreinJan

    Bierbrand, distillaat van bier: in Duitsland niks bizonders, heb er enkele van vakantie meegebracht. Likeur o.b.v. zo’n brand ook.

      /   Beantwoorden  / 
    1. freek

      Klopt TreinJan! Niet geheel toevallig was ik gisteren bij een distillateur vlakbij Zwolle en stond met hem te praten naast een vat Bierbrand van eigen stook. Hij is nog niet zo heel lang bezig maar deze dingen gaan helemaal terugkomen in Nederland. Ziet er allemaal ook schitterend uit; mooie oude vaten, koperen distilleerkolom; helemaal goed!

        /   Beantwoorden  / 
    2. Ton van Oorschot

      Klopt, maar dan staat het ook op het etiket en niet BIER!

        /   Beantwoorden  / 
      1. freek

        Uiteraard, volkomen onzin om het bier te noemen…

          /   Beantwoorden  / 
  4. Ruud Gons

    En laten we niet vergeten dat La Trappe ook een overheerlijk bierlikeur produceerd.
    Ook had ik ooit een espirit d’chouffe dat was een bierbrandewijn helaas niet meer te koop maar wordt wel als basis van de Chouffe koffielikeur gebruikt.
    Maar even op het onderwerp: Ik had eens een ijsbock van Schneider die was 12% en dat was prima maar die “bieren” van Brewdog van 60% slaat natuurlijk nergens op, het idee is leuk maar bier behoord doordrinkbaar te zijn, iets wat brand in je keel noem ik nou niet bepaald doordrinkbaar

      /   Beantwoorden  / 
    1. Mark

      In welke definitie van bier heb jij gelezen dat bier doordrinkbaar behoort te zijn? En waarom slaat een ijsbock van 12% wel ergens op maar van 60% niet?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fred Schiphorst

        Noem me een ouwe zeur, maar er is meer dan alleen definitie. En een drank die je in borrelglaasjes moet schenken en in niets meer op bier lijkt is voor mij geen bier meer. Het is dus met name gevoelsmatig dat er bij mij een onderscheid is tussen IJsbock, dat wel gevriesdroogd is maar verder nog behoorlijk de eigenschappen van een bier heeft en de maaksels van Brewdog en ook Koelschip die elke band met bier verloren zijn en veel meer op gedestilleerd lijken. Ik zou het dus geen bier meer willen noemen, maar besef dat het iets persoonlijks is.

          /   Beantwoorden  / 
      2. Ruud Gons

        Hi Mark,
        Nou ik geloof dat Fred al genoeg heb gezegt, maar laat ik het anders formuleren: Voor mij persoonlijk is het gewenst dat een bier doordrinkbaar is.

          /   Beantwoorden  / 
      3. Ton van Oorschot

        Doordrinkbaarheid is geen criterium. Dit wel: bier is de drank verkregen na alcoholische gisting van wort, hoofdzakelijk bereidt uit zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen, hop – eventueel in verwerkte vorm- en brouwwater, met dien verstande dat tenminste 60 % van de wort afkomstig is van gerste- en/ of tarwemout.”  (Bierverordening van het Productschap Dranken). De van Dale zegt: Alcoholhoudende, geel- tot donkerbruine drank uit hop en mout door gisting en koking bereid
        Bij beiden wordt niet gesproken over destilleren of iets dergelijks. Als bewerking wordt alleen vergisting en koken genoemd. Ik ben het helemaal met Ruud eens, dat bieren van 60% (brewdog en Koelschip) géén bier genoemd mogen worden.

          /   Beantwoorden  / 
  5. E.D.

    Kennen jullie ook het Eau de vie de biére van Jopen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ton van Oorschot

      Ik ken het niet, maar zo te zien wordt het ook geen bier genoemd. Heel goed.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.