Brewmeister lanceert opnieuw sterkste bier ter wereld

brewmeister2Het leek eindelijk een tijd rustig rondom de strijd van het sterkst alcoholische bier ter wereld. Terwijl de Schotse brouwer BrewDog jarenlang de strijd aanging met de Duitsers van Schorschbräu heeft de Schotse brouwerij Brewmeister opnieuw het sterkste bier ter wereld in huis. Na Armageddon met een alcoholpercentage van 65% is nu Snake’s Venom ‘gebrouwen’ met maar liefst 67,5 procent alcohol het sterkste bier ter wereld.  

Kritiek
Armageddon van brouwers Lewis Shand en John McKenzie kreeg eerder veel kritiek. Bierdrinkers dachten dat er gefraudeerd was en dat het ‘bier’ helemaal geen 65 procent alcohol bevatte. Volgens de brouwers hadden ze er alles aan gedaan om hun bier destijds zachter te maken om te voorkomen dat het veel te sterk smaakte. Het omgekeerde gebeurde, men vond de drank niet intens genoeg. Dit keer hebben ze alles uit de kast gehaald en kan je dus vuurwerk verwachten bij het drinken van een slok Snake’s Venom.

 

Als je het bier wil kopen moet je voor 275ml wel 60 euro neertellen.

Sterkste bier brouwen
Het brouwen van dit soort sterke bieren gaat in de meeste gevallen volgens de ijsbock-methode. Dit betekent dat men bier brouwt, laat bevriezen, het geconcentreerdere bier eruit destilleert (want water bevriest eerder dan alcohol) en weer verzamelt. Vervolgens gaat ‘t naar de volgende temperatuurstap om het bier wat steeds meer alcohol wordt geconcentreerder te maken. Op die manier ontstaat een bier dat zo sterk alcoholisch is. Bij het brouwen van een bier kan je doorgaans maar tot een alcoholpercentage van circa 14 procent komen. De gist raakt namelijk op een bepaald punt verzadigd. Hoeveel voeding je de gist ook geeft, het eet niet meer….. Gist eet als het ware suiker in combinatie met zuurstof ‘plast’ het alcohol en koolzuur uit…

Bron: hbvl.be

Lees ook:Nieuw zwaarst alcoholische bier ter wereld
Lees ook:Het grootst bewaarde geheim van de brouwerij
Lees ook:Bier met veel alcohol: Biersnaps!
Lees ook:Oudste bier ter wereld opnieuw gebrouwen?
Lees ook:Slaapmutske dry-hopped: fris doordrinkbier

7 reacties op “Brewmeister lanceert opnieuw sterkste bier ter wereld

  1. joeri

    Wat is het doel en het nut hiervan? Met deze zogenaamde wedschrijd maken ze de biersector kapot. Het gaat uiteindelijk om de smaak en niet zo hoog mogelijk alcoholpercentage. Dit mag wel eens aangepakt worden. Er moet gewoon een maximum alcoholpercentage op bier komen en anders mag het niet. Een goed glas bier verdient meer respect dan dit? We komen in opstand betreft de accijnzen op bier, maar dit kan absoluut ook niet.

      /   Beantwoorden  / 
  2. JW

    De ijsbock-methode werkt volgens mij iets anders. Water bevriest eerder dan alcohol. In de ijskristallen die je afschept van het bier zit alleen water en geen alcohol. Daardoor stijgt het alcoholpercentage in het resterende bier. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eisbock.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      In de video van BrewDog laten ze ‘t precies andersom zien of eigenlijk ook niet…. We bedoelen hetzelfde. Jij schept ‘t water eraf. En ik geef aan dat de alcohol overblijft… Bij de eerdere video van BrewDog laten ze zien dat ze vele bakken met bier bevriezen. Daaronder vangen ze residu af en voegen ze weer toe aan… Zoals hierboven ook staat, water bevriest en alcohol blijft achter…. ‘In de ijskristallen die je afschept zit ‘t water dus wat hou je dan over….. Je hebt nu in Duitsland leuke ijsmachines….. Kan je je bier in doen, vervolgens leg je het in de diepvries, open je de fles met ingevroren bier en krijg je het residu van het bier in je glas. 2x zo sterk in alcohol.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Fiona de Lange

      Ik begrijp nu de verwarring… “aan het brouwsel toegevoegd”… Ik zal ‘t iets beter omschrijven ;-) .

        /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Oh ja en Wikipedia is onbetrouwbaar… verder zijn er meerdere ijsbock-methodes… In Chicago hebben we IJsbocken gemaakt met de ijsmachine. Zeer leerzaam….

        /   Beantwoorden  / 
  3. Rick Kempen

    Volledigheidshalve, ik denk dat de verwarring tussen Fiona en JW ontstaat door het gebruikte woord ‘destilleert’. Bij de Eisbock methode wordt natuurlijk NIET gedistilleerd, want dat is de tegenhanger: alcohol verdampt eerder dan water en dat is ook een methode om het alcoholpercentage in de vloeistof te verhogen. Bij Eisbock vries je het bier in, je laat op zeker moment de niet-bevroren vloeistof weglopen (waarbij een deel van het water als ijs achterblijft) en dat proces herhaal je enkele malen tot het gewenste alcoholpercentage is bereikt.
    Bij destilleren/distilleren laat je de alcohol verdampen door verhitting, waarbij ook altijd wat waterdamp meekomt, en ook dit proces wordt vaak enkele malen herhaald. Vaak wordt, om de drank drinkbaar te maken, het eindproduct (vaak pas na de rijping, zoals bijvoorbeeld bij whisky) weer verdund met puur water.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.