Bezoek aan Brasserie de Silly: Ambachtelijk en onderscheidend!

Al meerdere jaren zag ik Lionel Van der Haegen (foto links) van Brasserie de Silly op bierfestivals in België. Een zeer openhartige en met passie gedreven bierliefhebber die mij altijd met veel enthousiasme informeerde over de vernieuwingen in de brouwerij. Mijn interesse voor de brouwerij begon echter al heel wat jaren daarvoor. Tijdens een bierproeverij die ik van een vriendin had gekregen in Den Bosch kreeg ik het bier La Divine, een complex bier zo werd verteld. Bij de eerste slok was ik direct verkocht. Waarom? Dit bier heeft veel smaakcomponenten in zich zoals bijvoorbeeld hopjes (caramel), bitterheid en een krachtige body. Er is geen bier dat hierop lijkt. Natuurlijk ontstond mijn zoektocht naar de brouwerij. Onlangs bezocht ik Silly om met eigen ogen te zien waar deze godendrank gebrouwen wordt en om de sfeer van de brouwerij op te snuiven natuurlijk!

Generatie op generatie
Brasserie de Silly dat gelegen is in het dorpje Silly, op de grens van de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en Henegouwen, heeft een lange familiegeschiedenis die al in 1850 begon. Marcelin Meynsbrughen zette het landbouwbedrijf voort dat zijn vader ooit begonnen was. Het boerenbedrijf brouwde ook bier, later kreeg dit de benaming van het type saison, voor de harde werkers op het land. De brouwerij werd verder ontwikkeld en ging van generatie op generatie. Ook veranderde de naam steeds mee van Saint Michel naar A. Meynsbrughen & Soeurs. Lionel vertelt enthousiast dat de familie tijdens de Eerste Wereldoorlog een geweldige truc hadden uitgehaald waardoor het grootste deel van de brouwerij bespaard bleef. In die tijd werd koper op grote schaal in beslag genomen. Daarop is de brouwinstallatie zwart geverfd om te laten lijken dat het uit gietijzer bestond.

Bieren met een verhaal
De brouwerij werd een van de toonaangevende in de streek. Er werden gebouwen naast de brouwerij aangekocht om een flessenafvullijn te plaatsen. Het assortiment bestaande uit een Saison, Grisette, Belge en een tafelbier werd verder uitgebreid. Het mooiste verhaal rondom een nieuw bier is die van de Scotch, nog altijd een succesbier in het huidige assortiment. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren veel Schotten gelegerd in Silly. De soldaat Jack Peyne wilde graag een Schots bier zoals thuis. Door de handen ineen te slaan werd het bier à la Schotse stijl gebrouwen, de Scotch. Jack Peyne die verstand had van brouwen is na de oorlog nog jaren bij de brouwerij in dienst geweest. Na het overleden van Adelin Junior kwam een einde aan de verbondenheid van de familienaam Meynsbrughen aan de brouwerij en ging de leiding over naar familie Van der Haegen. In 1973 kreeg de brouwerij de naam Brasserie de Silly. Momenteel wordt naast speciaalbier ook een pils gebrouwen wat voor mij de grootste verrassing was. “40 cafés in de regio zijn eigendom van de brouwerij en schenken ons pils. Het grootste deel van de afzet en omzet zit wel in speciaalbier maar ook het pils doet het goed”, aldus Lionel Van der Haegen, de zesde generatie.

Brouwen
“Brasserie de Silly heeft een eigen waterbron waarbij het water nog een kleine bewerking op kalk en ijzer nodig heeft voordat ermee gebrouwen kan worden. Onze mouten en hoppen komen uit de bekende hopstreken waarbij we zelfs ook Amerikaanse hop gebruiken. In onze bieren vind je onder andere Saaz, Kent en Hallertau hop. Per brouwsel wordt 70 hectoliter bier gebrouwen waar de brouwer zo’n 10 uur mee bezig is.” Dat is een behoorlijke tijd, maar al snel wordt duidelijk hoe dat komt. De maischefilter functioneert namelijk ook als kookketel. Dat betekent een beperking in de capaciteit aangezien de filtratie eerst helemaal afgerond moet zijn om vervolgens de ketel vrij te maken waarop het kookproces kan starten.

“Er wordt gewerkt met vier gisten waarvan de moedergist ligt opgeslagen bij Instituut Meurice in Brussel. We beschikken niet over een eigen gist propagatieruimte dus zij kweken voor ons alle gisten. Ook ondersteunen zij ons bij moeilijke analyses in het labo. Al onze bieren worden dagelijks getest op kwaliteit en smaak. We zijn hier heel streng op zodat de consument exact weet wat hij/zij kan verwachten. Tijdens de wintermaanden brouwen we drie keer per week en in de zomer zelfs iedere dag.”

Productie
Brasserie de Silly brouwt momenteel zo’n 12.000 hectoliter op jaarbasis waarvan 40 procent voor de export is. Het brouwproces wordt begeleid door zeven medewerkers waarbij de brouwmeester al 42 jaar! werkzaam is bij Silly in de brouwzaal. De productie zal de komende jaren nog verder worden uitgebreid door meer lageringscapaciteit te creëren. De gisting en lagering is bij de brouwerij nog strikt gescheiden, mede vooral ook vanwege de vier verschillende gistsoorten. Na gisting, lagering en warme kamer (voor de hoge gistingsbieren) vindt de botteling op de eigen afvullijn plaats. De capaciteit ligt op zo’n 6.000 tot 8.000 flessen en 40 tot 50 vaten per uur.

Toekomst
Brasserie de Silly is een prachtig voorbeeld van echte ambachtelijke brouwerij die toch een behoorlijk aantal hectoliter produceert. De brouwinstallatie is goed en degelijk maar niet voorzien van de laatste technische snufjes, dat geeft toch een echte ambachtelijke sfeer aan de brouwerij. De bieren daarentegen zijn altijd goed in balans en beschikken over dezelfde kwaliteit. Iets waar ze met analyses hard op blijven controleren maar natuurlijk is dit ook de tientallen jaren ervaring van de brouwmeester die hieraan ten grondslag ligt. Ambacht, kwaliteit, familiaal en onafhankelijkheid zijn voor de toekomst belangrijke kernpunten van Brasserie de Silly.

Welke bieren de brouwerij in het assortiment heeft? Je kunt er terecht voor een  saison, pils, fruitbier, het abdijbier Forest of het bruine bier Double Enghien. Maar ook een Titje witbier, een naam die is afgeleid van spelende kinderen in het dorp, of het complexe en zeer bijzondere La Divine. Ik zeg proost en ga zeker eens een kijkje nemen bij deze brouwerij! Voor meer informatie kijk op de website www.silly-beer.com.

Lees ook:Nieuwe ABT-bier: Silly Nouvel AN
Lees ook:La Divine: een toffeebiertje
Lees ook:Brabant krijgt nieuw Premium Pils
Lees ook:Open brouwerijdag 25 april 2010
Lees ook:Nieuwe Utrechtse brouwerij vandeStreek bier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.