Ambachtelijk bier, industriebier of allebei?

De onafhankelijke vereniging  voor Amerikaanse kleine en onafhankelijke brouwers, de ‘Brewers Association’ komt in actie tegen grote brouwers die speciaalbier brouwen en laten lijken of het klein en ambachtelijk gebrouwen is. Een Amerikaanse ‘craft brewer’ is omschreven als klein en onafhankelijk met een jaarlijkse productie die niet groter is dan 6 miljoen Amerikaanse vaten. Bovendien mag niet meer dan 25 procent van de brouwerij eigendom zijn of in handen zijn van een drankengigant, bijvoorbeeld Diageo. Steeds meer Amerikaanse bierconsumenten keren de rug toe naar grote bierproducenten en willen de kleine bierbrouwers van om de hoek steunen. Gevolg is dat steeds meer grote bierbrouwers hun producten klein, ambachtelijk en ‘crafty-like’ op de markt brengen. Is dit nu toch ambachtelijk bier, industriebier of allebei? 

Enerzijds kopen grote bierbrouwers zich in bij kleine craft-brewers of ze zetten een bier op de markt waarbij men niet vermeldt waar het gebrouwen wordt. Zo wordt het bier interessant voor de bierdrinker die graag bieren drinkt van onafhankelijke, kleine brouwers. Voorbeelden zijn de Blue Moon Belgian Wheat Beer, dat gewoon wordt gebrouwen door SABMiller. Of de Shock Top die 100 procent eigendom is van AB Inbev. Een bier dat ik zelf overigens ook in de VS heb gedronken en waarvan ik eerst dacht dat het van een kleine brouwerij kwam.

Europese merken
Ook in Europa kennen wij voorbeelden zoals Grimbergen, Leffe en noem ze maar op die gewoon eigendom zijn van de grote bierbrouwers maar waarbij het lijkt of ze klein en ambachtelijk zijn. De Brewers Association roept op tot transparantie door gewoon duidelijk te vermelden van wie het biermerk daadwerkelijk is en waar het gebrouwen wordt. De consument heeft immers recht om te weten wat hij/zij drinkt. Daar zit natuurlijk wel wat in. Als we kijken naar verzorgingsartikelen staat er ook gewoon op het artikel vermeld dat de tandpasta eigendom is van Unilever.

De vraag is of het nu zo erg is dat het van een grotere brouwer komt. De consument vindt, zeker in Amerika, van wel. Ikzelf lig er niet wakker van. Als ik een bier lekker vind maakt me dat niet uit. Zelf vind ik industriebier ook een lelijk woord. Want alle bieren zijn toch volgens een natuurlijk proces tot stand gekomen. Wel lijkt ‘t mij goed om hier gewoon open over te zijn. Anders lijkt het of we bewust voor de gek gehouden worden.

De Brewers Association roept bierdrinkers nu op om zichzelf goed te informeren over wie het bier brouwt. Op hun website is een complete lijst beschikbaar van wie welke bieren brouwt.

Lees ook:Overview van de Amerikaanse biermarkt 2009
Lees ook:14% verkoopgroei ‘craftbeer’ in USA
Lees ook:Amerikaanse bierexport stijgt explosief
Lees ook:Top 50 Amerikaanse brouwerijen
Lees ook:Laatste groeicijfers ‘American Craft Beer’

6 reacties op “Ambachtelijk bier, industriebier of allebei?

  1. Alexander

    Wat is industrieel bier? Wanneer een kleintje een brouwcomputer gebruikt ipv een klok en thermometer? Stel je hebt een volautomatische brouwinstallatie van 500 liter ben je dan ook industrieel?

    Wat ik wil zeggen is dat de ‘brouwmethode’ niet benoemd is. Je kan toch ook met de hand brouwen bij 7 miljoen vaten? Heb je alleen veel ketels en personeel nodig.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Wesley

    Wat is jammer vindt is dat de markt voor de echte lokale brouwers wordt verzadigd.

    Hoe wertkt het in de werkelijkheid: Mensen zoeken gemak en willen vertrouwen op een merk/naam, tegelijk willen ze ook het idee hebben dat ze een speciaal, ambachtelijk en lokaal product drinken- wat eigenlijk al niet met elkaar klopt. Als men een merknaam kent die overal te koop is, en hierbij het idee heeft dat het ambachtelijk en lokaal is, zal men dat kopen omdat het vertrouwd is en gemakkelijk want het is overal te krijgen.

    Vervolgens zal men niet meer op zoek gaan naar een “echt” lokaal gebrouwen bier want dat kost moeite om het te zoeken en men kent het niet, dus is het “eng” om dat te bestellen.

    Hierdoor blokkeren de grote jongens, op heel slimme wijze, de markt van de kleine lokale brouwers- mits zij natuurlijk een kwalitatief gelijkwaardig product leveren. Ik heb dit meerdere malen in de praktijk zien gebeuren, dat is jammer en belemmerd de groei van het Nederlandse bier.

    Een mooi voorbeeld hiervan in Nederland vindt ik Hertog Jan, hoe ambachtelijk is het werkelijk?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Alexander

      Hertog Jan -> pils komt uit Leuven of Dommelen. En over de laatste: die is nog altijd dusdanig klein dat wanneer het niet onderdeel zou zijn van AB Inbev het ‘craft beer’ genoemd mag worden. De andere hooggistende bieren van HJ zijn redelijk ‘ambachtelijk’.

      Even in de orde te blijven: Jopen is ook helemaal gecomputeriseerd.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Jan Eric

      Het is maar net wat je wilt. Mensen die gemak zoeken zullen in het algemeen niet veel moeite doen om nieuwe bieren te ontdekken, dus of een speciaalbier nu van een kleine of een grote brouwer komt dat maakt ze niets uit.
      Mij maakt het overigens niets uit, als een bier maar goed smaakt. Bijvoorbeeld Affligem is ook van Heineken maar maakt naar mijn idee prima bieren, ondanks dat er een reus achterzit.
      Ik vind het overigens wel interessant om te weten of een bier door een brouwerij zelf gebrouwen is of via een brouwerijverhuurder tot stand is gekomen.

        /   Beantwoorden  / 
  3. gerard

    ja ook ik wil wel weten of waar Leffe nu echt wordt gebrouwen en dat geldt ook voor het Kruisheren bier. Beide merken zijn aan een Abdij in Dinant en een Klooster in Ter Apel gebonden waar worden verkocht door Inbev en de Groningse Bierbrouwerij. Zowel in de Abdij, overigens niet te bezoeken, als in het Klooster Ter Apel wordt niet gebrouwen maar toch zijn de verschillende soorten van beide merken uitstekende biertjes. Proost, want dat vind ik het belangrijkst, dat ze smaken.

      /   Beantwoorden  / 
  4. gerard

    oeps iets misgegaan?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.