Groei van bier in Afrika

bier drinkenTerwijl markten in Europa voor pilsbrouwers aan het verzadigen zijn, liggen grote kansen in andere werelddelen zoals Afrika maar ook Zuid-Amerika en Azië. In De Financiële Telegraaf stond dit weekend een uitgebreid artikel over de groei in Afrika voor bierbrouwer Heineken en strategische keuzes die worden gemaakt. De groeiende middenklasse is in Afrika een ware goudmijn. Het Heineken-merk groeit hier twee keer zo hard als de bierconsumptie, mede ook door de enorme investeringen die in Afrika worden gepompt.

Amstel-blikjes zijn razend populair. De bouw van een productielijn voor Amstel-blikjes in de Zuid-Afrikaanse Sedibeng-brouwerij vlakbij Johannesburg is nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Sinds 2005 heeft Heineken 1,7 miljard geïnvesteerd in Afrika waar nu 20.000 mensen werken voor de bierbrouwer en ruim 20 procent van de wereldwijde winst vandaan komt!

Amateur bierbrouwen
Interessant om te weten is dat van elke zes liter bier in Afrika nog steeds vijf liter op amateuristische wijze thuis wordt gebrouwen met ingrediënten als cassave, maïs of bananen. Als je dit zo bekijkt gaan we terug in de tijd. Toch is het bijzonder om te zien dat een Afrikaan in één mensenleven van cassavebier naar de consumptie van een premium biermerk kan stijgen. Beetje jammer om te lezen is dan weer dat de verwachtingen voor Radler hoog zijn omdat dit ook voor vrouwen interessant zal zijn. Helaas….. nog altijd niet begrepen.

Winstmarges
Interessant om te zien welke winstmarges nu kleven aan een hectoliter bier. In Afrika is dat €19,- in tegenstelling tot de €29,- in Zuid-Amerika. Met name de infrastructuur is slecht waardoor voor goede distributie veel investeringen nodig zijn. Ook elektriciteit is hier nog een dure aangelegenheid. Er moet veel geïnvesteerd worden in generatoren. Dit drukt uiteraard op de winstmarges. Het is interessant om deze ontwikkelingen van mens en maatschappij te zien. Ik vraag me soms weleens af welke werelddelen straks nog overblijven en hoe groei gerealiseerd gaat worden als alle continenten zo ontwikkeld zijn dat iedereen bier kan drinken en kopen. Maar goed dit tijdperk is voorlopig nog ver weg….

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Afrika bierpionier stopt na 40 jaar
Lees ook:Biercommercial: Heineken en Amstel Tapje!
Lees ook:Carlsberg gaat concurrentiestrijd aan met Heineken?
Lees ook:Bieractie top drie week 37
Lees ook:Bieractie top drie week 2

Eén reactie op “Groei van bier in Afrika

  1. T0n

    Ik ben in Zuid Afrika geweest en wat me toen opviel was dat er Black label (=Canadees) en Amstel (=Nederlands) was als mainstream bieren, naast lokale bieren als Hansa, Castle en Windhoek, stond. Heineken was er als premium en had een totaal ander marktpositionering dan de andere bieren.

    Als ze straks deze gebieden hebben verzadigd, gaan ze dan de rimboe in om de laatste indianenstammen op te zoeken en te voorzien van bier uit fles?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.