België gaat Nederland achterna met accijnsverhoging op bier

bier7Met grote blijdschap werd de nieuwe begroting gepresenteerd in België waarin net als in Nederland een accijnsverhoging op bier gepland staat. Bij onze zuiderburen is de accijns op bier nog steeds maar de helft van wat er in Nederland betaald moet worden. Maar toch! Heel goed als ze nu al direct beginnen met protesteren, want anders betaalt de Belg over een paar jaar ook de helft van zijn bierkrat aan accijns net als in Nederland straks waarschijnlijk het geval is. Ik weet hoe de Belgen over Nederland denken en dat ze nooit iets willen aannemen van die Hollanders, zeker niet als het over bier gaat, maar in dit geval zou ik de Nederlandse accijnsontwikkelingen serieus nemen.  

En zoals zichtbaar is uit onderzoek op de Nederlandse markt kan het begrotingstekort er niet mee gedicht worden. Het verhogen van de accijnzen in een slechte economie leidt zelfs tot minder inkomsten. Daar komt nog bij dat België bekend staat om het bier. Eerst wordt er in België met grof argumenterend geweld gestreden tegen het Franse patriotisme om de wijn te beschermen. Gek genoeg beschermen ze zoals directeur van de Belgische Brouwers, Sven Gatz, zegt niet de eigen trots.

Waarom verhogen ze niet gewoon de accijnzen op (Franse) wijnen om het begrotingstekort te dichten? Dan snijdt het mes aan meerdere kanten zo moeten de Fransen gedacht hebben. Wijn eruit, bier nog interessanter én het begrotingstekort gedicht. Niet over nadenken dan toch?

 

Lees ook:In actie tegen Franse accijnsverhoging op bier
Lees ook:Accijnsverhoging in Rusland ook op wodka?
Lees ook:Jacht op zwart koninginnebier
Lees ook:Belgische brouwers strijden tegen Franse biertaks
Lees ook:Beleggers vinden de bierprijs in Nederland te hoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.