Hoe proef je bier?

Om een goede bier-spijscombinatie te kunnen maken is het proeven van bier heel belangrijk. Vroeger dachten we dat de tong een duidelijke smaakindeling heeft. Dat betekent dat je voorop je tong zoet proeft aan de zijkant zuur en achterin bitter. Inmiddels weten we dat de smaak niet zo geïsoleerd op je tong te proeven is als zojuist weergegeven, toch zijn dit wel de plaatsen op de tong waar deze smaken het meeste naar voren komen. Natuurlijk is er nog veel meer te zeggen over het proeven, echter ik hou het compact en duidelijk zodat je met een basis verder kunt.  

Overall is bij smaak je reuk heel belangrijk. Iedereen weet dat als je verkouden bent alles heel anders smaakt en je zelfs bijna tot niets proeft. 80 procent van je smaak wordt bepaald door wat je ruikt. Nu denkt iedereen wellicht, dat zal wel. Een leuke test waarbij je daadwerkelijk ervaart dat het zo is, is door een beetje kruiden te proeven met je neus dicht. Je zult ervaren dat het kruid heel anders proeft en helemaal niet is wat je normaal qua smaak associeert met het kruid.

Hoe proef je bier?
Om de smaak van het bier goed te proeven wals je eerst het glas bier goed rond om zo het aroma vrij te laten komen en aan het bier te ruiken. Vervolgens neem je een goede slok, breng je het bier naar achteren, dan weer naar voren, laat je het rondgaan in je mond en slik je het door. Dan heeft het bier alle delen van de tong goed kunnen passeren inclusief de zijflanken. Met name het doorslikken van het bier is van belang om de bitterheid van het bier goed te kunnen proeven die vooral op de achterkant van de tong naar voren komt.

Proost!

Lees ook:Bierproef Keizer Karel Goud Blond: een eigen bier
Lees ook:Overjarige Eem Bitter: Verrassend goed!
Lees ook:Wat moet je met kruiden in bier?
Lees ook:Test je bierkennis met Pieters Proeverij
Lees ook:Bier waar de lente maar al te graag een duik in neemt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.