Een bericht door Frans Ruiter: ”Fiona de Lange had het al eerder over de kwaliteit van het Bockbier in 2010 en over de stijl van het Bockbier. Zoals Jan al op het laatste bericht reageerde, heeft PINT in 2007 een voorstel gedaan aan het CBK (tegenwoordig Nederlandse Brouwers geheten) de productie van Bockbier voor wat betreft het stamwortgehalte, de kleur, het gebruik van kruiden en de seizoenspresentatie aan banden te leggen. Op zich een nobel streven, alhoewel ik van mening ben dat de markt dit zelf wel kan reguleren. →
Categorie: "Bokbier"
Kwaliteit van bockbier in 2010
De bockbieren zijn inmiddels al een paar weken in het land en door de vele bockbieracties hebben heel wat mensen vast en zeker al de nodige bockbieren geproefd. Nu ben ik benieuwd naar jullie mening! Wat vinden jullie van bockbieren dit jaar? Zijn ze uitstekend, goed, redelijk of slecht. Vul de poll in! →
Videoverslag ‘Lekkerste Bockbier 2010′
Gisteren had ik al heel kort de winnaars bekendgemaakt. Zoals niemand ontgaan is, heb ik behoorlijk wat gefilmd. Een videoverslag van het Lekkerste Bockbier 2010 is verderop te zien! Nog even iets meer over het proeven in het proefpanel. Ik was ervan overtuigd dat ik twee keer in het panel zat van de zware bieren. Tijdens het napraten gisteren bleek dat tafel 3 in de finaleronde toch de standaard bokken had. En ik was nog wel zo overtuigd dat ik de Emelisse proefde . Niet dus. Wat het wel was kunnen we natuurlijk vanaf morgen zien op de website. →
Palm introduceert Steenbrugge Abdij Bock
Alhoewel het bockbier in België niet bepaald een hardloper is zoals in Nederland zie je links en rechts toch wat Belgische brouwers met een bock op de markt komen. Palm introduceert als seizoensbier een Steenbrugge Abdij Bock met het ingrediënt Gruut. Volgens mij een slimme zet aangezien ik zie dat het gruutbier toch steeds populairder wordt. Terug naar vroeger en terug naar authentiek. →
Bockbierafzet in tien jaar tijd verdubbeld
Gisteren opende de Nederlandse Brouwers officieel het bockbierseizoen in Amsterdam. Daarbij is Meesterkok Rudolph van Veen benoemd tot Bockbierambassadeur 2010! Deze titel wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon die zich inzet voor seizoensproducten in het algemeen of bockbier in het bijzonder. Ook presenteerde Jack Verhoek, directeur Nederlandse Brouwers, de cijfers van de bockbierafzet over de laatste tien jaar. →
Start bockbierseizoen 2010!
Alhoewel de temperaturen vandaag nog bijna tot zomerse waarden gaan stijgen, is het bockbierseizoen toch echt van start gegaan. Officieel mogen alle brouwers hun nieuwe herfstbock weer op de schappen zetten en volgen er de komende weken veel bockbierfestivals. Bockbier is het speciaalbier dat door de Nederlanders het meeste wordt gedronken. Ook zijn er steeds meer brouwerijen en cafés die hierop inhaken en met hun eigen bockbier komen. Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 70 in omloop! →
03-10-10: Burg Bieren presenteert bokbier
Op zondag 3 oktober 2010 lanceert Burg Bier Brouwerij hun eigen Burg bokbier in Café De Hazeburg in Ermelo. Officieel is dit volgens mij één dag te vroeg aangezien op maandag 4 oktober het bokbierseizoen officieel geopend wordt bij de Nederlandse Brouwers. →
Een winterse verrassing
Net zo verrassend als de winter in Nederland hier steeds is, was voor mij de Christoffel Bok. Vanuit diverse hoeken had ik al vernomen dat dit bokbier best verrassend kon zijn. Gisteren ging ik eten in Brasserie Christoffel in Den Bosch waar uiteraard het Christoffelbier niet ontbrak. →
Horeca ondernemers vallen in de prijzen met biercreatie
Grolsch heeft dit najaar een wedstrijd uitgeschreven voor horeca ondernemers om het beste recept te maken met het Grolsch herfstbok. Vele horeca ondernemers hebben hun best gedaan. De vijf besten werden in het zonnetje gezet. →
50 jaar voorbereiding: nieuw bockbier
Het heeft vijftig jaar geduurd maar het is er toch van gekomen. Weer een nieuw bockbiertje op de markt. Maar liefst 3 generaties lang heeft Ron van Willem van Cor van Lijp Zonneveld onderzoek gedaan naar het brouwen van een goed eigen bockbier. Het eerste Bakkumse gebrouwen bockbier is een feit. Dit moet wel echt een heel lekker bockbier zijn. →