Categorie: "biermarketing"

Grolsch opent eerste Kornuit stadscafé

kornuitBierbrouwer Grolsch die eind vorige maand het ‘nieuwe’ pils Kornuit introduceerde opent morgen het eerste Kornuit stadscafé van Nederland. Café Edel in Amsterdam heropent haar deuren met het nieuwe pils op de tap. Dit maakt in ieder geval duidelijk dat het bier niet zomaar een extra bier is in het assortiment maar dat Grolsch echt de volle aandacht gaat geven aan de hernieuwde telg in de familie.

Terug van weggeweest…

IMG_3806Trouwe lezers van dit blog: de stilte is weer voorbij hoor…. Na mijn bezoek aan New York ben ik weer up and running en lezen jullie vandaag nog de eerste berichten op mijn blog. Ook New York is helemaal into craft beer. Genoeg geweldige biercafés te vinden in verschillende wijken van Manhattan tot Brooklyn.

ABT-bier van de Maand: Zwarte Witte

zwart witHet nieuwe ABT-bier van de maand is de Zwart Witte van de Jopen Brouwerij uit Haarlem. Een porter met 6,7 procent alcohol. De naam verwijst naar de kleur van het bier en de achternaam van de bedenker van de porter Arjan Witte. Hij won afgelopen jaar de ABT blind proeverij in de Jopenkerk. De porter heeft gebrande tonen uit de geroosterde moutsoorten, de roggeroost geeft daarbij chocolade achtige tonen.

Laatste kans inschrijving voor Brussels Beer Challenge

Brussels beer challengeDe afgelopen dagen zijn de Nederlandse en ook Belgische brouwerijen weer veelvuldig in de media terug te vinden vanwege de gewonnen medailles op de World Beer Awards. Dit is een fantastische aanleiding tot interviews met de winnaars of over Nederlands en Belgisch bier in het algemeen. Luister bijvoorbeeld het radiofragment van vanmorgen op Omroep Gelderland. De internationale bierwedstrijden geven een mooi podium om zowel de brouwerij als de biercultuur op de kaart te zetten. De eerstvolgende Europese bierwedstrijd is de Brussels Beer ChallengeInschrijven kan nog tot 15 oktober aanstaande.

Topkastelein pleit voor vaste bierprijs

euroTegenover Missethoreca.nl pleit Martien Evers van het Nijmeegse Café Jos voor een vereenvoudiging van de biercalculatie. En als je het zo leest is het eigenlijk heel simpel, duidelijk en transparant. Evers stelt voor dat bierbrouwers met een vaste literprijs werken voor fles, fust en kelderbier. Mocht de horecagelegenheid een tapinstallatie afnemen of andere financiële middelen krijgen dan zou een vaste toeslag kunnen gelden op de literprijs. Door bovendien te stoppen met hectoliter- of staffelkortingen wordt het in zijn geheel veel duidelijker en transparanter.

Verkiezing Lekkerste Huisbier 2013 nu al succes

bier proevenNa het succes van afgelopen jaar is ook dit jaar de jaarlijkse Proost-verkiezing ’Lekkerste Huisbier van Nederland’ alweer een succes. Oorspronkelijk kon tot eind juli het bier worden ingezonden om mee te dingen naar de titel. Keer op keer kwamen toch diverse horecagelegenheden met de vraag of ze nog mee konden doen. Vandaar dat de inzendronde nu nog een krappe week tot en met 8 oktober a.s. is opengesteld om iedereen de gelegenheid te geven zich alsnog in te schrijven. Dit is wel écht de laatste dag.

België spreekt over beschermen biertitels

bierproevenMomenteel zijn er geen biertitels beschermd, zoals sommigen onterecht denken. Ook de niveaus van opleiding tot bierkenner, bierexpert en biersommelier verschillen behoorlijk. Gisteren sprak Directeur van de Belgische Brouwers Sven Gatz tijdens de diploma-uitreiking Zythologie over de Belgische ontwikkelingen in opleidingsgebied. Aangezien bier voor België net zo belangrijk is als kaas voor Nederland, een promotor voor het land, is het van belang dat diegenen die dit promoten vanuit de titel bieroloog, zytholoog (bierkundige) of biersommelier ook daadwerkelijk aan behaalde kwaliteitseisen voldoen. Er wordt samen met de Belgische overheid toegewerkt naar richtlijnen tot bescherming van de titel zytholoog. Oftewel, er zal één titel voor bierexperts komen die alleen gevoerd mag worden als je ook aan de gestelde richtlijnen hebt voldaan.  

Vernieuwde Nederlandse bierkaart te koop

Cover NLVanaf de komende weken zal een tweede editie van de Nederlandse bierkaart in de verkoop gaan. Een initiatief van Frans Ruiter en Ron Rabouw van de Bierverbinding. In juli 2011 werd de eerste editie gelanceerd. Op de kaart vind je onder andere een overzicht van brouwerijen, speciaalbiercafés, biermusea en festivals. Ten opzichte van ruim twee jaar geleden zijn er 65 brouwerijen bijgekomen en staat de teller op het gedrukte A0-formaat  nu op 178.

Bezoek de Trappistenfeesten op 5 en 6 oktober ’13

trappistenfeestenWil je voor een schappelijke prijs alle trappistenbieren proeven dan is het verstandig om zaterdag 5 en/of zondag 6 oktober 2013 in je agenda te reserveren. Voor de 22ste keer vinden in de kapel van Chiro Hiro in Niel (St-Hubertusschool), Kerkstraat 15 in België de Trappistenfeesten plaats. Van alle acht de trappistenbrouwerijen zijn meerdere bieren uit hun assortiment te proeven.

Masterclass Ladies bier-spijs groot succes

?????????????Eerder deze week vond in Restaurant Dwars in Amsterdam de Ladies Masterclass Bier&Spijs plaats. Op het programma stond voor 25 vrouwen een korte inleiding over bier, gevolgd door handvatten en tips voor goede bier-spijscombinaties. Uiteraard kon alles ook direct in de praktijk worden beleefd en geproefd aan de hand van een vijfgangenmenu gemaakt door Chefkok Jo Vaessen. (foto’s: Raldo Neven, Neven Fotografie)