Bier bewaartips: smaaksensatie oude bieren!

opslaanEr bestaat bij speciaalbieren veel misverstand over de houdbaarheidsdatum. Toen ik net speciaalbieren begon te drinken ben ik ooit teruggegaan met een biertje dat over de datum was. Dat moet je dus nooit doen! Veel bieren kunnen minimaal een aantal jaren na de verstreken houdbaarheidsdatum gedronken worden. Bij bier dat gist in de fles kan zelfs meer dan 10 jaar bewaard worden. Bier is vaak nog krachtiger en intenser als het ouder is. Het is de moeite waard om thuis een kastje vrij te maken die donker en redelijk koel is en daar speciaalbieren in op te slaan. Wel staand! Zet er vervolgens de datum op dat je ‘m in de kast hebt gezet. Plaats er vooral meerdere van hetzelfde merk in. Vervolgens kan je ieder jaar op een speciaal moment ;-) een biertje uit de kast pakken. Je ervaart dan wat er met de smaak gebeurt. Inmiddels staat er bij mij van vele jaren in de kast. Dat doet echt wat als je ze drinkt. Wereld van verschil. Het enige nadeel is dat je wel een paar jaar geduld nodig hebt en ze niet alsnog na een paar maanden opdrinkt! Mocht je dit geduld niet hebben, bij de meeste brouwerijen kan je ook oudere bierexemplaren kopen. Uiteraard kost je dat wel wat geld! Overigens vindt van 22 otkober tot en met maandag 26 oktober in brouwerij de 3 fonteinen een megaverkoop plaats van zeer oude flessen van oude geuze 3 fonteinen en oude kriek 3 fonteinen. Voor meer informatie kijk op:  http://www.3fonteinen.be/

Belangrijkste regel is; zolang ze goed smaken, zijn ze goed! Voor een smaaksensatie kan je de volgende richtlijn aanhouden:
-Laagalcoholische bieren moeten binnen de 6 maanden tot maximum 1 jaar opgedronken worden. Daarna gaan bij deze bieren de eiwitten uitvlokken en krijgen ze een onsmakelijke en afgevlakte smaak.
-Hoogalcoholische bieren, vooral die met veel hop, ontwikkelen zich in de richting van sherry! Dit pas met een bewaartijd van enige jaren (4 tot zelfs 10 jaar). De meeste “zwaardere” bieren met nagisting op fles zoals bv. Geuze, Trappist en abdijbieren hebben hun “top” bereikt na vier- tot vijftal jaren rijping op fles.
-Scherpe hopsmaken en sterke geuren (zelfs die van zwavel) kunnen vervlakken of, na een jaartje of twee, zelfs volledig verdwijnen.

Hieronder een richtlijn waarop bieren altijd goed zijn. Je kunt dan geen smaaksensatie verwachten. Ook van bieren zonder gist krijg je geen smaaksensatie!

-Tarwebieren: zo jong mogelijk drinken
-Zuur bier: minstens een half jaar laten liggen
-Donkergekleurde bieren rond 5%: drinken tussen 1 en 6 maanden
- Lichtgekleurde bieren rond 5%: drinken tussen 1 en 12 maanden
-Donkergekleurde bieren tussen 5 en 7%: drinken tussen 1,5 en 12 maanden
-Lichtgekleurde bieren tussen 5 en 7%: drinken tussen 1,5 en 12 maanden
-Donkergekleurde bieren tussen 7 en 9%: drinken tussen 2 en 18 maanden
-Lichtgekleurde bieren tussen 7 en 9%: drinken tussen 2 en 18 maanden
-Meer dan 9%: drinken tussen 2 en 24 maanden

Bron: o.a. scarlet.be

Lees ook:Bier uit de oude kast
Lees ook:Onduidelijkheid houdbaarheidsdatum bier
Lees ook:Brouwerij Timmermans lanceert Oude Kriek!
Lees ook:Het verouderingsproces van een 14 jaar oude Kasteelbier Bruin
Lees ook:24 en 25-11-’12: Dag van de Oude Geuze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.